Ingyenesen vizsgálták a lélek tükrét

Turné az egészséges szemekért.

Mindig örvendetes hír, ha nem csak kereskedelmi televíziók mondvacsinált celebekkel telehintett road showjáról, vagy multik sokmilliós kampányáról számolhatunk be, de olyasmiről is, ami az egészségünkért van. Hétfő délelőtt tíztől este hatig a Borostyánkő Áruház elé gördült az az óceánkék kamion, aminek gyomrában költségtérítés nélkül nyithattunk új kapukat tekintetünk jövőjének.

Naplemente-közeli érkezésünkkor is javában töltögették ki a vizsgálatra vállalkozók a családi, örökletes szembetegségekről szóló teszteket, miközben kék pólós ifjak tartották kezükben a történéseket. A belső szakszemélyzet mindeközben a jelentkező esetleges látási hibáit mérte fel, majd egy réslámpa segítségével ellenőrizték a szem elülső rétegeinek épségét, végül az ún. Schirmer teszt segítségével a könny mennyiségét is. Bármely rendellenesség észlelése estén a pácienst olyan helyre irányították, ahol annak teljes kivizsgálására sor kerekedhet.

Még szerencse, hogy UV szűrővel ellátott napszemüvegben hadakoztam a lemenő nap fényáradatában, mert mint a villáminterjú erejéig rendelkezésemre álló, egy vizsgálatot éppen befejező Dr. Bujdosó Anna elmondta: az ilyen bevonatú lencsék azért elengedhetetlenek, mert a sötét napszemüveg alatt a pupillák kitágulnak, ilyeténképpen még nagyobb károsodás érheti szemünket. No, ezt is megtudtuk.

A szemészorvos-kontaktológus a kérdésre, hogy ma Magyarországon mi a leggyakoribb, szemet érintő rendellenesség, elmondta: a kijavítatlan fénytörési hiba – azaz a rövid- és távollátás –, látáskorrekcióra pedig az egész lakosság 30-40 százaléka szorul. A sokat tanuló, közeli szemmunkára ráálló egyetemisták körében különösképp tapintható a romlás. Rengetegen szenvednek még a szemszárazság panaszától, s míg régen ez az idősebb korosztályra volt jellemző, ma már a fiataloknál is nagyon terjedőben van. „Ennek lehetnek környezeti hatásai, az erős pollenszennyezettség, de fogamzásgátlók, különböző gyógyszerek is okoznak ilyet.”

Monitoros meló esetén tréningezzük tekintetünket!
Internetes lapként nem mehettünk el szó nélkül amellett, hogy mégis mi a helyzet a képernyőre meredéssel? „Nem elsősorban a sugárzás jelenti a szemészeti problémát a monitoroknál, hiszen ma már a monitorok nagy része alacsony sugárzású. Inkább az okozza a problémát, hogy meghatározott távolságra mereven néznek 8-10 órán keresztül, ami a szemizmokat rettenetesen kifárasztja.” A szakorvos javaslata: bizonyos időnként, óránként-kétóránként érdemes megtornáztatni a szemet, „messzire tekintéstől az egészen közelre nézésig.”

A turné egyébként elsősorban a korszerű, szilikon-hidrogén alapanyagú, úgynevezett lélegző kontaktlencsének csap hírverést: a szaruhártya az oxigén nagy részét közvetlenül a levegőből veszi fel, ami miatt a hagyományos kontaklencsét viselőknek több, mint a felét érinti a szem oxigénhiányos állapotának legalább egy tünete – a szemvörösödés, napvégi kényelmetlenség, idegentest érzet, szárazságérzet, vagy a megrövidült kontaktlencse viseleti idő. Mindezek azonban elkerülhetőek az említett, elmúlt években elterjedt lencsével, ami ötször több oxigént juttat a szembe, mint a tradicionális hidrogél lencsék.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű