Dvorák szimfóniájára húznak sisakot a szombathelyi tűzoltók

Milyen extra joga van egy tűzoltónak, hogyan tántorítják el a telefonbetyárt, erős fiúk-e, és mi közük egy bilincsbe vert nőhöz?

A huszonnégy órában teljesítő, majd két nap pihenővel dolgozó szombathelyi tűzoltók aranyszabálya: legfeljebb tizenöt perc leforgása alatt kötelezően odaérni bárhová abban a 12-20 kilométeres körzetben, amibe Szombathelyen kívül még harmincöt település is beletartozik. Sokatmondó számok, de hogy miként zajlik az éles akció, arról Göncz Szabolcs sajtóreferens mesél.

Komolyzenére indul az eksön
„A riasztás befutása után a szolgálatparancsnok a híradóügyeletere siet, és eldönti, hogy melyik autókra van szüksége. A riasztásgomb megnyomására a szükséges hang- és fényjelzés kíséretében egy gépi hang elsorolja, kik azok, akiknek menniük kell, és aki hallja az autóját, az nekiindul.” Ilyenkor kitöltenek egy káreset felvételi lapot, amin egytől ötig számkódokkal jelölik a tűzeset erősségét: egyszerű kukatűz egyes, több hektáros erdőtűz ötös, minden tiszta. Ezután a riasztástól fogva maximum két percen belül kell elhagyni a laktanyát. Jelzőberendezés az összes helyiségben, a legkisebb zugokban is található, „egyedül talán a vécékben nincsen. A hangjelzés pedig elég stílusos: Dvorák Új Világ szimfóniájából szól egy részlet.”


A dublini filharmónikusok játsszák az Új Világ Szimfónia negyedik tételét

Az ingyenesen hívható klasszikus százötös szám mindmáig közkedvelt csínytevési terepe a kiskamaszoknak, adódik hát a kérdés: hogyan szabnak gátat a vaklármáknak? „Jogszabály írja elő a hívószámkijelzést, így mindig látjuk, milyen számról hívnak. Ha nyilvános fülkéből, az már eleve gyanús. Ha pedig fiatal hangot hallunk a telefon túlsó végén, akkor megkérdezzük, ott van-e anyuka a közelben, mert visszahívnánk inkább.” Aztán vannak még a magányos nyugdíjasok, akik „szeretnek hívogatni, mert tüzet vélnek felfedezni”, pedig legfeljebb a szomszéd bográcsozik – mégis, a tűzoltók szóvivője szerint az évi vaklármák száma szerencsére tíz alatt marad. Az éves szinten hatszáz eset között ez elenyésző számadat.

Indokolt esetben az alkotmányt is megszeghetik
Ha viszont ténylegesen ki kell szállni valahova, akkor a tűzoltó, jobban mondva az őket vezető parancsnok különleges jogokkal ruházódik fel. A tűzoltásvezető a veszély elhárításának érdekében alkotmányos jogokat is sérthet: „ha nincs otthon valaki, akkor bemehet az égő házba, lebonthat épületrészt, igénybe vehet ott bármilyen eszközt, amit talál.” És bár a híradásokból csak annyit látunk, hogy a lánglovag éppen egy sugár vízzel próbálja maga alá gyűrni a legforróbb pusztító erőt, valójában közel sem ez a legnehezebb – bár kétségkívül a leglátványosabb – mutatvány egy akció során.

Göncz Szabolcs egy olyan esetet említ, amikor szalonnasütés után nem ügyelt a falatozó társaság a gondos utómunkálatokra: „Az első vödör víz semmi: utána lángolni ugyan nem fog, de még izzik az elszenesedett fa. Ezt szét kell kapirgálni, a kis parazsakat is lelocsolgatni, akkor van végleg eloltva a tűz.” Ez nagyban is hasonlóképpen működik: a széljárást figyelembe véve körülhatárolják az égő területet, majd úgymond lefeketítik azt, de ezzel még nincs happy end: „amíg egy tuskó is bűzölög, addig a tűz nincs eloltva.”

Sosincs ülés a babérokon, pedig a fizetés nem ugorja meg az öt számjegyet
Szépen, komotósan haladunk közben a főhadiszálláson: a híradóügyeletesi szobától el a kávézó előtt, ahol épp kedélyes szotyolázásba botlunk – ám ne higgyük, hogy nincs dolguk a tűzoltóknak, ha éppen nincs bevetés. Nem ülnek babérjaikon: szabad óráikban helyismereti vagy sportfoglalkozáson vesznek részt, az udvaron még egy kosárpalánk is helyet kapott. Esetleg megszerelgetik valamelyik autót: „az idősebb járművek esetében mindig akad tennivaló, meg kell húzni egy egy csavart, ki kell cserélni egy tömítést, levegőcsövet, vezetéket.” Folyamatosan bővítik elméleti ismereteiket is – jogszabályoktól a tűzoltástaktikán át egészen a liftből mentésig vagy a KRESZig –, arról nem beszélve, hogy „az eszközök kezelését is gyakorolni kell.”

Unalmas életről tehát szó nincs. Hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie valakinek, aki szeretné erősíteni a csapatot, arról is hallunk: 35 év alattinak kell lenni, szellemileg és fizikailag épnek, és természetesen tettrekésznek. Szombathelyen 73-an dolgoznak, eredeti foglalkozásuk alapján van köztük autószerelő, fodrász, festő, gépésztechnikus, de még pék is.

”A legtöbb tűzoltó ismert már valakit és így jelentkezett a testülethez. Én magam nem gyermekkoromban határoztam el, hogy tűzoltó leszek, egy hirtelen ötlettől vezérelve jelentkeztem és mondhatni óriási szerencsémre orvosilag is alkalmas lettem, és hely is volt” – számol be Göncz Szabolcs saját példájáról. Az ide jelentkezőknek nem kicsit kell eltökéltnek lenniük, mert még mindig nemigen vannak munkájuk értékének megfelelően honorálva: ma egy tűzoltó alig keres többet 90 ezer forintnál.

Ha már a pénznél tartunk
Visszatérünk a való világba: a négy gépjárműfecskendőt, a műszaki mentő gépjárművet, a 40 méteres emelőkosaras autót, a „gyorsbeavatkozó” Pajero-t tároló – összesen tizenkét járműnek otthonául szolgáló – hatalmas szertárban nyugalom honol, de egy hátsó helyiség, ahol a ruhákat tárolják, már másról tanúskodik: áll a levegőben az égett-kormos szag, felhevült kalandozások nyomait hordozzák magukon a kevláros-goretexes anyagból készült öltözékek, ami „elégni elég a tűzben, de nem lángol.” Ezek egyenként 200 ezer forintot tesznek ki, a csizmák és a sisakok 50-50 ezer forintot kóstálnak.

De ki állja a cehhet, ha ezek elhasználódnak, tönkremennek? Elvégre mégsem egy porcelánboltban hordják ezeket a speciális munkaruhákat. „Az elhasználódott ruhák pótlásáról nekünk kell gondoskodnunk. Időnként lehet pályázni a biztosítók tűzvédelmi jellegű biztosításaikból visszaforgatott pénzkeret terhére ilyen eszközökre, ilyenkor csak 20 százalék önrész szükséges.” Ami pedig a tűzoltók költségvetését illeti, normatív támogatást kapnak, ami az önkormányzaton keresztül kerül a szervezethez. Ezt az önkormányzat nem költheti másra, csak a tűzoltóság működtetésére.

Szerencsére csurrannak-cseppennek bevételi források is: közel hatvan vállalat van bekötve abba a tűzjelző rendszerbe, amit ők felügyelnek, de leesik pár garas azért is, hogy ellenőrizzék a tűzcsapokat a városban, vagy hogy elvégeznek olyan bérmunkákat, mint amilyen a tömlők javítása, vagy – hogy ne menjünk túl messzire – a Nyugat Rádió antennájának felrakása. (Mindezek a munkavégzések persze csakis úgy történhetnek, hogy ne hátráltassák a tűzoltási-, műszaki mentési tevékenységet.)

Találkozás a bilincsbe vert nővel és a damilba keveredett hattyúval
A sokoldalúságot pallérozandó őket hívják akkor is, ha például az emlékmű dombjának oldalát kell teleágyúzni műhóval, egy munkagödörbe esett lovat kihúzni, vagy horgászdamilba keveredett hattyút megmenteni – de történt már olyan is, hogy a rendőröknek segítettek fára felhúzott vödrökben termesztett vadkender lehozatalában, vagy hogy szexuális extremitást kedvelő hölgyet szabadítottak meg bilincsétől, aminek kulcsát a föld nyelte el.

Munkájuk velejárója azonban, hogy néha keménynek kell lenni: emeltek már ki több napos hullát fürdőkádból, amibe beleszorult, és vágtak már le fáról akasztott embert is. Göncz Szabolcs szerint azonban embereik erősek, „általában bírják” az ilyen megterhelést is.

Most, hogy október 8-ig kell a kormánynak kihirdetnie az úgynevezett stressz-törvényt, a munkahelyi feszültségek csökkentésére vonatkozó európai keretszabályozás hazai végrehajtásának tervezetét, az előző példák tükrében kérdés az is: mit tudnak tenni az ellen, hogy lelkileg oldódjanak, megnyugodjanak a tűzoltók egy-egy szívósabb eset után? „Van egy pszichológus aki ebben segítséget nyújt. Időszakosan kötelező átesni egy szűrővizsgálaton, de ha valakinek problémája van bármikor kérhet időpontot és egyénileg is segítséget kaphat.”

Ha szeretne látni tűzoltókat akcióban, vizuális háttértámogatás gyanánt nézze meg legfrissebb galériánkat róluk bármelyik képre kattintva, vagy időzzön el a régebbiek között!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű