Röhögjön képedbe a T-Rex

Jobb ma egy őshüllő-modellkiállítás, mint bármikor máskor egy ízlésromboló vurstli. Igazi csúcsmodellek, vagy gagyiszauruszok? Egy biztos: a gyerkőcök odavoltak.

Parkolóhelyet csak elvétve találni szombat délután a Sportliget szélén: nem kerülte hát el a nyugodalmas otthonaikból kimozdulni hajlandó, türelmes szülő - izgága gyermek párosítások figyelmét az időutazás lehetősége az őshüllők slágerkorába, a mezozoikumi földtörténeti időbe, amikor az ember még csak köszönőviszonyba sem kerülhetett volna a táplálék-piramis magasabb emeleteivel.

Az utazó kiállítás Spanyolországgal indított, most a magyar nagyvárosokon a sor
Tumultus nincs, talpalatnyi hely a mozgásra igen – ha éppen nem viharzik el előttünk egy anyukát maga után cibáló csemete, komótosan tudunk szemlélődni, és mindjárt meg is állapítani, hogy a körülmények konstellációja remek alaphangot kölcsönöz a Németországból érkező Dino Exponak: a ponyva alatt reflektoros fényár helyett csak egy-egy spotlámpa töri meg a félhomályt, a sejtelmes miliőt pedig csak tetézi, hogy nincs padló, végig füvön lépdelhetünk. Ötletes költségkímélés.

A bejáratnál máris egy triceratopsz bámul az arcunkba – korának leggyakoribb, de gallérjával és három szarvával egyúttal az egyik legflancosabb megjelenésű egyede –, amint épp egy méretes fűnyalábot csócsál, társai azonban már nem végeznek semmiféle mozgásos tevékenységet. Amit ellenben mindegyikükről elmond a látogatókat beléptető úr, az az, hogy élethű méretekkel rendelkeznek, de a pöttöm tyrannosaurus rexet szemrevételezvén ez kissé nehezen hihető (a „zsarnokgyík” fénykorában 12 méter hosszú és 5 méter magas volt), ráadásul állkapcsa mintha egy idétlen vigyorba görbülne, éppen ellentétes hatást keltve, mint amit kellene egy abszolút gyerekkedvenc fenevadnak.

Öt kamionnal utaztatják a plasztik gyíkokat
De hamar túltesszük magunkat ezen a sokkon, meg azon is, hogy némelyik ősállat rikító tónusai, műanyag fröccsöntés utánérzete a giccsbe hajlik, és a fotós kollegával gyorsan egymás eszébe juttatjuk, hogy ezeket a modelleket egy archeológusokból álló berlini kutatócsoport munkája dícséri, tehát lehet, hogy mégsem ők a hülyék.

A sátor közepén uralkodó, harminc méter hosszú brontosaurus pedig önmagában is tiszteletet parancsol; s hogy ne érezzük súlyosnak az ezerötszáz forintunkat, az egyik sarokban egy félórás ismeretterjesztő filmet stírölhetünk végig, az egyes fajok előtti kötélkordonnál pedig informatív és közérthető leírásokat olvashatunk, ha a látványon túl szellemi betevőre is áhítozunk.

„Ne menj közel, mert megharap!” – figyelmezteti komolyan kezét szorongató anyukáját egy apróság, s mi úgy döntünk, nem foglaljuk a terepet tovább a családosok elől. Ez a legkevesebb, ha már egyszer voltak olyan körültekintőek, hogy nem a tévé előtt ücsörgést választották.

S ha nem telne be a fenti galériával, itt talál még egy vaskos repetát dínókból.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű