Debrecenben brutál jó fényfestéssel ünnepelték Kossuth Függetlenségi Nyilatkozatát

1849-ben a cívisváros református nagytemplomában kiáltották ki a Habsburg-ház trónfosztását.

A múlt hétvégén nem csak Szombathelyen, a Derkovits-iskola falán jelent meg fényfestés Trendi fényfestéssel is emlékeztek Derkovits Gyulára Szombathelyen April 13. 11:06 , hanem Debrecenben is. Nyugaton Derkovits Gyula születésének 130. évfordulóját, keleten pedig a Habsburg-Lotaringiai-ház trónfosztásának, vagyis a Kossuth Lajos által megfogalmazott Függetlenségi Nyilatkozatnak az elfogadását ünnepelték.

Röviden a magyar Függetlenségi Nyilatkozatról

Kossuth Lajos a megalázó 1849. március 4-i olmützi alkotmányra válaszul fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, amit április 12-én előterjesztett az Országos Honvédelmi Bizottmánynak, de ott alig talált támogatót.

Egy nappal később az Országgyűlés zárt ülésén indítványozta Magyarország függetlenségének kimondását és a Habsburg-Lotaringiai-ház trónfosztását, de a várt támogatás ekkor is elmaradt.

Április 14-én már nyílt ülést tartottak, ahol egy román képviselő felvetette, hogy a református kollégium nagyterme helyett inkább a Nagytemplomban tartsák meg az országgyűlést. A ház elfogadta az indítványt, Kossuth pedig kihasználta a népgyűlésre emlékeztető helyzetet és ismét beterjesztette indítványát a Habsburg-ház trónfosztásáról. A tömeg lelkesedéssel fogadta az ötletet, így a képviselők sem ellenkeztek tovább, és nem csak a Függetlenségi Nyilatkozatot fogadták el, hanem kormányzó elnökké (ideiglenes államfővé) választották Kossuthot.

1849. április 19-én jelent meg nyomtatásban a végleges szövegezés, ami nagyrészt Kossuth munkája volt, és az A magyar nemzet függetlenségi nyilatkozata címet viselte.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra