Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Videó rögzítette a félsorompót letörő motorost Szombathelyen

Elbambuló motoros zúg át a lezárt félsorompón Szombathely határában - Olvasóink elsőként nézhetik meg a felvételt, amelyet a MÁV fénysorompóba épített kamerája rögzített. Emellett ott voltunk az országos rendőrségi akció vasi állomásán is. Képek, tapasztalatok.

Sorompót törő motoros

Bekeményít a MÁV, a vasúttársaság a rendőrséggel karöltve harcot indított a sorompókat letörők ellen. Az elmúlt két hónapban számos fénysorompóba került kamera, amely folyamatosan, éjjel-nappal rögzíti a vasúti keresztezódésen áthaladó forgalmat. A felvétel 24 óra múlva törlődik, kivéve, ha valaki letöri a sorompót. Ekkor a rendszer riasztást küld a diszpécsernek, megjelöli a törés idejét és letiltja a törlést. A MÁV szakemberei a rendőrségnek adják át a videót, akik a felvétel alapján megpróbálják azonosítani az elkövetőt. A MÁV-nak okozott kár 30-300 ezer forint között mozog, attól függően, mennyire rongálódott meg a sorompó.

Lóerők vs. sorompó

A napokban Szombathely határában, a 86-os úton rögzítettek egy bamba motorost, aki lassítás nélkül hajtott át a leeresztett félsorompón. Ha a szerkezet nem tartalmazna ún. gyengítést, akkor feltehetőleg nagyot bukott volna a kétkerekű pilótája, így viszont megállás nélkül elhajtott, a rendőrök még keresik. A vidón az is látszik, amint másodpercekkel későb érkezik a vonat, amely megáll a letört sorompó előtt.

Bűncselekménynek számít

Ebben a kereszteződésben az idén öt, a négyszáz méterrel arrébb található GYSEV-es átkelőben négy alkalommal törték le a félsorompót, jellemzően kamionok. Az elmúlt héten országos balesetmegelőzési akciót indított a rendőrség, a vasúti átjárókon való biztonságos áthaladás a cél. Vasban a 8-as főút jánosházi átjárójában, illetve Szombathelyen a 86-os út két vasúti átjárójában számíthatnak folyamatos ellenőrzésre a közlekedők

- tudtuk meg dr. Szalai Ferenc alezredestől, a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferensétől.

A sorompó letörése a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménynek számít. A gyorshajtás is jellemző, ezért sebességet is mérünk.

Hiába a villogtatás, akad munka bőven
Akad dolguk a rendőröknek
Tánczos Mihály

Duplán figyelmetlen sofőrök

Hiába villogtatnak a gépkocsivezetők, hiába a rendőrautó és a sárga mellény, a traffipax folyamatosan gyorshajtókat jelez. Sokan abban a tévhitben vannak, hogy csak a síneken kell 30, illetve 40-es tempóban áthajtaniuk, holott már a táblánál le kell lassítani. A műszer egyébként 52 kilométeres sebesség felett csipog. Ilyenkor a helyszín, a dátum és az autó rendszáma kerül rögzítésre az esetnaplóban, amely egy-egy kitelepüléskor szépen gyarapodik. Ottjártunkkor 70 km/h volt a csúcssebesség, de néha 100-as tempó felett is átrepeszt egy-egy autós a műszer előtt. Ilyenkor a sofőrök is érzik, hogy valamit elszúrtak, de már későn, hiszen ennél a sebességnél már búcsút mondhatnak a jogosítványuknak.

Gyökketővel közúton

A rendőrök egyik rémálma a parás autós, aki ha rávillantanak kettőt a szembejövők, akkor azonnal 20-30 km/h-ra csökkkenti a sebességét - biztos, ami biztos -, ellenőrzi a lámpát, biztonsági övet, sminket és a kutya oltási bizonyítványát, hogy minden rendben legyen, ha esetleg őt állítják meg a rendőrök. Közben pedig kacsázik is a nagy koncentrációban, az pedig nem zavarja az ilyen sofőrt, hogy mögötte 20-40 tonnás kamionok állnak keresztbe, amikor kilencvennel utolérik. A zsargonban ezt a sebességet gyökkettőnek nevezik a zsaruk és mély sóhajjal kommentálják, amikor egy ilyen autó elhúz mellettük.

Lézeres mosoly - dupla veszedelem a férfi sofőrökre
Lézeres mosoly - Nem csak férfiakra veszélyes!
Tánczos Mihály

Rendőrnő az álma

A traffipaxot kezelő törzsőrmesternő kedvesen mosolyogva magyarázta, mi hogyan működik a traffipaxon és ezzel a mosollyal néha az autósok sem tudnak mit kezdeni. Úgy tudjuk, a rendőrnőnek rajongója is van, aki rendszeresen - szabályosan - elhajt a traffipax előtt és néha visszasétál megkérdezni, nem hajtott-e gyorsan? Galériánkban a rendőrségi akció mellett a sorompótörő motorost is megmutatjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra