XXV. Jubileumi Vasi Vasember – Bulifutammal és forgalom korlátozásokkal

Az országban elsőként Szombathelyen rendeztek triatlon versenyt, egészen pontosan 1984 július 9-én dördült el a rajtpisztoly. A verseny most a jubileumához érkezett, ezért új pályák és bulifutam is várja a sportolókat.

1984-ben indították el, az akkor még újdonságnak számító sportágat Szombathelyen és ezzel együtt Magyarországon is. Akkor még – ahogy Dr. Varga Zoltán megyei sportigazgató visszaemlékezett – egy kis családias versenyként indult el ez a sport országhódító útjára. Azokba a futamokba még az is belefért, hogy a triatlonisták útközben megálljanak egy kis cseresznyét szedni. Sőt olyan kis turpisság is belefért, hogy a 14 fokos vizet 16 fokosra, vagyis a verseny megrendezéséhez éppen, hogy csak elegendőnek mérték. A Tófürdő vizében lehűlt úszókat pedig végül a fedett uszoda zuhanyai alatt melegítették fel.

Reneszánszát éli a verseny

Aztán az évek múlásával kinőtte magát a verseny. Azonban a rendszerváltást és a sportból kivont állami támogatást a Vasember is megsínylette. A helyzetet végül is a gazdasági alapokra helyezett versenyszervezés oldotta meg, és azóta is reneszánszát éli a Vasi Vasember.

2006-ban nem volt hideg a tó vize

A legendás verseny pedig elérkezett a jubileumi 25.-hez. A táv most szombaton is olimpiai lesz, vagyis 1500 méter úszás, 40 kilométer kerékpározás és 10 kilométer futás. Az úszás és a futás a hagyományos pályákon, vagyis a Csónakázó tóban és a

falumúzeumos

pályán lesz megrendezve. A kerékpáros etapot azonban a belvárosban tartják, így komoly forgalomkorlátozásokra számíthatnak az autósok. (A korlátozásokban érintett utak a cikk alján.) A horgászok pedig tilalomra számíthatnak, pénteken és szombaton nem pecázhatnak a Csónakázó tavon, a horgásztavat azonban használhatják.

Egy vasember is elfárad néha

A jubileumhoz bolondos futam is dukál. Legalábbis a szervezők így gondolták. Ezért 10 órakor egy nosztalgia futamot indítanak, ahová főképp azokat várják, akik az első Vasember versenyzői voltak, de persze szabadon nevezhet bárki. Sőt, csapatokat, váltókat is várnak. A profik közül egyébként szerda délelőttig 140-en adták le nevezésüket, a szerevezők az előző évek tapasztalataiból kiindulva ebből 250 körülire becsülik a szombati mezőnyt.

A kerékpáros pálya:

Kenderesi u. - Bartók B Krt. - Kárpáti K. u. - Homok u. - II. János Pál Pápa krt. - Homok u. - Kárpáti K. u. - Bartók B. Krt. - Jókai M. u. - Kálvária u. Óperint u. - Kiskar u. - Kossuth L. u. - Fő tér – 48-as tér – Óperint u. - Kálvária u. - Jókai M. u. - Bartók B. krt. - Kenderesi u.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Vasi vasak - Ismét megmérkőztek a triatlonisták

A Nyugat ezúttal is elkísérte a sportolókat és különleges fényképeket mutatunk. Példaául a verseny szomorú korelnökét...

Négy legény a gáton, a "Vasi Vasember" élő legendái

A mezőny vasárnap délelőtt ugrott fejest a szombathelyi Csónakázótóba, hogy leússza az 1500 métert, majd a 40...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport