Törött cserepeket hordott el a múzeumi szarka

Értetlenül állnak a Savaria múzeum vezetői a napokban napvilágot látott lopási ügy előtt. A múzeum egyik alkalmazottja római kori leleteket lovasított meg. A műtárgyak azonban semmiféle értéket nem képeznek. Törött cserepek, hiányos edények és rozsdás tűk képezték a zsákmány.

A héten a rendőrség közleményéből értesült a média arról, hogy Romkert egyik alkalmazottja éveken keresztül hordta haza a múzeum raktárában elhelyezett római kori leleteket. Az eset kirobbanásakor Dr Nagy Zoltán igazgató azonnal belső vizsgálatot indított.

A Romkert raktárából vitte el az elkövető a tárgyakat

- mondta az igazgató. -

A legnagyobb baj az, hogy sok régészeti ásatáson előkerült tárgy még katalogizálva sem volt, így nem tudjuk, hogy minden előkerült-e. Egy valamiben azonban biztos vagyok. A tolvaj nem hozzáértő volt. Hiszen aki ezeket a leleteket végignézi az láthatja, hogy nem különösebben értékes dolgokról van szó. Törött edények és rozsdás tűk a zsákmány legjava. Azonban még belegondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha nagyobb műgonddal válogat.

A múzeumigazgató hangsúlyozta, hogy a belső vizsgálatuk után le kell vonni a megfelelő következtetéseket és szigorítani kell a házirenden is. Hiszen nem engedhetik meg, hogy egy ilyen eset még egyszer előfordulhasson. Az igazgatóság egyébként köszönőlevelet küldött a bejelentő hölgynek.

A Romkertből ellopott római kori tárgyak
A zsákmány - Tekintse meg galériánkat!
Mészáros Zsolt

Rendőrségi közlemény

A Szombathelyi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított ismeretlen tettes ellen, kisebb értékre, kulturális javakra elkövetett lopás bűntett miatt az alábbiak szerint:

A Szombathelyi Rendőrkapitányságra 2009. július 7-én érkezett feljelentés, miszerint ismeretlen tettes a Járdányi Paulovics István Romkert régészeti raktárából régészeti tárgyakat tulajdonított el. Az eltulajdonított tárgyakat a feljelentést megelőzően egy hölgy vitte be a múzeumba, és közölte, hogy azt egy ismerőse dobozban hagyta nála megőrzésre. Mivel a tárgyakon múzeumi leltárszámokat látott, gyanakodni kezdett és azokat oda bevitte.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a tárgyakat valóban a romkert raktárából tulajdonították el évekkel korábban, de a kár pontos értékét az Igazgatóság szeptember hónapra tudja meghatározni.

A nyomozás felderítési szakaszban van, adatgyűjtések, tanúk kihallgatása, további házkutatások foganatosítása várható a tényállás teljes körű felderítése érdekében.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű