NATO-légibázisra tartottak a Szombathelyen látott tűzoltóautók

Futurisztikus külsejű tűzoltóautókkal robogó német rendszámos trélereket láttunk a napokban Szombathely határában. A szállítmány nyomába eredtünk , lefényképeztük a pofás járműveket és megtudtuk, hova tartottak.

Katonai szállítmány

Az egyik szombathelyi körforgalomnál figyeltünk fel a trélerekre rakott, magyar feliratú katonai tűzoltóautókra. Mivel ezek alakja lényegesen eltér a hazánkban megszokott hivatásos és önkéntes tűzoltók járműveitől, kíváncsiak voltunk arra, vajon hova kerülnek a járművek és mire használatosak? Megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, ahonnan hamarosan választ is kaptunk kérdéseinkre. Íme…

A pápai NATO-légibázisra tartó tűzoltóautók Szombathelyen
A pápai NATO-légibázisra tartó tűzoltóautók Szombathelyen
Tánczos Mihály

A Szombathely mellett látott tűzoltó járművek beszerzését az MH Pápa Bázisrepülőtérre települt C-17 szállítóflotta (Heavy Airlift Wing – HAW) indokolta. A Szombathelyen is áthaladó szállítmány Ausztriából, a gyártó Rosenbauer International AG cég telephelyéről indult, az eszközök katonai átvételére és a kezelőállomány kiképzésére ez év decemberében kerül sor.

A pápai NATO-légibázisra tartó tűzoltóautók Szombathelyen
Nem hagyományos kinézet
Tánczos Mihály

A Rosenbauer Panther 6x6 CA-5 RBI-ECE- Hungary, FLF 12500/1500/250 típusú nagyteljesítményű tűzoltó jármű 12730 literes víztartálya 7 perc alatt tölthető fel, emellett 1564 literes habtartálya is van. A tető víz-hab ágyúja 4830 litert képes percenként kifecskendezni, míg az orrán lévő fecskendőből 1510 litert. A tűzoltóautó porágyúval és normál nyomású gyorsbeavatkozó víz-hab tömlődobbal rendelkezik.

A pápai NATO-légibázisra tartó tűzoltóautók Szombathelyen
A pápai NATO-légibázisra tartó tűzoltóautók Szombathelyen
Tánczos Mihály

Különleges helyzetekben szükséges lehet a menet közbeni tűzoltásra, az általunk látott járműveknek ez sem okoz gondot. Ráadásul nehéz terepen is megállják a helyüket. A 30 fokos oldaldőlés és 50 százalékos emelkedő-leküzdő képesség extrém körülmények között is biztosítja a tűzoltási feladatok maradéktalan végrehajtását.

A beszerzésre került új repülőtéri tűzoltó gépjárművek megfelelnek a vonatkozó szabványoknak, valamint a NATO STANAG követelmények előírásainak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű