Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A gencsapáti Tom Cruise-hasonmás, profi látványmixer

Változnak az idők – míg a „Koktél” című film bármixerének elég volt megpörgetnie a sékert és máris olvadtak a csajok, manapság a látvány-mixerek produkciói valóságos artistamutatványok. A műfaj egyik legprofibb hazai képviselőjét, Németh Norbit gyakorlás közben a szombathelyi Emlékműnél kaptuk kamera- és mikrofonvégre…

Ha kijön a jó idő, a szakmában Top Gunként ismert látványmixer, Németh Norbi nehezen bír magával: fogja a cókmókját és irány a dombtető, tavasztól őszig itt, a szombathelyi Emlékműnél gyakorol. Táskája mélyéről előkerülnek hivatása elengedhetetlen kellékei: az üres Bacardis üvegek és a sékerek. Mp3 lejátszó a fülbe –általában zenére gyakorol -, a bemelegítő dobások után kápráztató ügyességgel három-négy üveget is mozgásba hoz, a sékereket pörgeti és a kézfején megállítja. Parádés mutatvány, cirkuszba, helyesebben nem akármilyen bárba illő ügyességgel.

Norbinak Tom Cruise-hoz való hasonlósága szembetűnő, innen a „művészneve” is. Amúgy- teszi hozzá – Szombathelyen (és Gencsapátiban, ahol lakik) mindenki Bigyóként ismeri, még focistaként, kisgyerekkorában ragadt rá ez a becenév. A Haladásban nevelkedett, 10 éves korától rúgta ott a bőrt, a Szent Györgyi Albert Szakközép sporttagozatán végzett, aztán Ausztriába járt ki, majd Angliában egy középszintű csapatban focizott. Súlyosabb sérülései után végül eldöntötte, szakít a focival, és valami új dologba kezd. Kinézett interneten egy címet, és beiratkozott idehaza egy koktél-készítő tanfolyamra.

És hogy miért éppen a koktél-készítés? Erről így mesél: „Gyerekkoromban a szüleimmel sokat nyaraltunk mediterrán országokban, ott és itthon, Siófokon is láttam látványmixereket. Csodáltam őket, mindig nagyon tetszett, de akkoriban csak a focinak éltem. Végül Angliában döntöttem el, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.” A szakmát mint koktélos-fiú Siófokon kezdte. Az iskolában látványelemeket nem tanultak, aztán sem járt soha flair-tanfolyamra, mozdulatai nagy részét maga találja ki. Annak sem híve, hogy internetről tanulja meg mások koreográfiáit. „Én is az alapoknál kezdtem, nálam is törtek az üvegek, de lépésről-lépésre jobban ment, és a szüleim mellém álltak, ők is látták, kitartással csinálom. A mai napig támogatnak, büszkék rám.”

Télen beválogatták Magyarország tíz legakívabb versenyzője közé

Élete első megmérettetése, az ötödik Bols Bartenders Competition Verseny volt Siófokon, ahová másfél év gyakorlás után jelentkezett. Abszolút kezdőként egy olyan mezőnybe, ahol a vetélytársak mindegyike több éves profi versenytapasztalattal bírt. A látványos show-elemeket felvonultató párviadalokon tizennégyen próbáltak szerencsét, ő harmadik lett. „Ez akkor nagyon nagy lökést adott nekem, arra inspirált, hogy még erősebben edzzek.” Norbi azóta több versenyen is megmérettette magát, legutóbb Debrecenben –másfél hónapja. Magyarország tizenkét legjobbját, a legaktívabb versenyzőket hívták meg, itt második helyezést ért el.

A látványos koktélkészítés nem csak versenyszerűen űzhető sport, hanem Norbi számára hivatás is. Ugyanis a bravúros cirkuszi ügyességgel tálalt italnak nem csupán esztétikusnak, hanem finomnak is illik lennie. Nem minden versenyen nézik ezt, de Norbi számára fontos, hogy az elkészített ital ne csak szép, hanem finom legyen. Egy-egy látvány-mixer versenyen a kiírásban szereplő italokat 5-8 perc alatt kell elkészíteni. Gyakorlatilag mindennel trükközni kell: a pohárral, a sékerrel. A zsűri a kreativitáson túl az előadást is pontozza: fontos, hogy mennyire tudja megmosolyogtatni és elkápráztatni a közönségét. „Én az a fajta vagyok, aki amúgy is szereti az egyediséget, a kreativitást,stílust ami egy versenyen elengedhetetlen.” – teszi hozzá.

Norbi naponta minimum 2-4 órát edz, de versenyek előtt van, hogy 4-7 órát is gyakorol. Egyedül készül, nincs edzője. Látványmixer tanfolyamokra sem járt, élete első versenye előtt volt csupán segítségére egy srác, aki korábban maga is versenyzett, és pár fogásra megtanította. Mostanában az ország legjobbjától, Sörös Szabolcstól is tanulhat - szombatonként Sopronban a Colossoban együtt szórakoztatják és szolgálják ki a vendégeket.

A látványmixerkedés nemcsak hobbija, már ebből is él. Itt a régióban, de főként Ausztriában gyakorta lép fel szállodákban, privát és luxuspartikon. Szombathelyen két-három olyan bár működik, ahol 2-3 havonta csinál showt.
Norbi a bécsi luxuspartikról így mesél: „Ügyvédek, bankárok és színészek szoktak ezeken megjelenni, Ausztria elitje. A partikat a külvárosban rendezik meg, hatalmas raktárépületben, de ne lepukkant helyre gondoljunk, hanem olyan hodályra, ahol 1200 ember elfér. Csak nekünk, látványmixereknek külön parkoló dukál, vörös szőnyeggel, mint a filmeken. Belül is pazar a berendezés, bőrkanapék, luxus mindenben és mindenütt. Legutóbb a falakra New York-i látképeket vetítettek, olyan hatása volt, mintha egy hajóban, vagy taxiban ülnénk.” Ilyen estélyeken is fontos, hogy a mixer színészi adottsággal is bírjon, könnyen megtalálja a közös hangot a vendégekkel. Kedvesnek kell lenni velük, de nem szabad túlzásba sem vinni. „A műsornak akkor lesz igazán egy olyan varázsa, ha magamat adom, a szívemet és a lelkemet…” – összegez Norbi.

Az osztrák elitről Norbinak meglehetősen jó tapasztalatai vannak: „Meglepően kedvesek, Magyarországon távolságtartóbbak, de itthon is imádnak minket.”

Mint a filmeken, a valóságban is imádják a koktélos fiúkat

Ahogy a filmekben, a valóságban is kedvelik a hölgyek a mixerfiúkat. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem, ugyanazt kell elképzelni, mint a filmeken. De kezelem:) Diszkóban és privát partikon azért láttam már cudar dolgokat.” Nem egyszer fordult elő, hogy a rajongók Norbi elérhetőségét privát oldalakról is kiderítették, ám hiába: évek óta boldog párkapcsolatba él.

Idén két nemzetközi versenyre is készül, az egyik Horvátországban, a másik Hollandiában lesz. Mivel mindössze két éve versenyez, külföldön egyelőre csak jó eredményt szeretne elérni: „Még nem helyezésre hajtok, szeretnék minél feltűnőbben részt venni.” Szponzorai már vannak, akik segítik a versenyekhez szükséges útiköltséget és eszközköltséget előteremteni.

Nem támogatott video formátum
Video: Németh Norbi showja a szombathelyi Emlékműnél. Videó: Mészáros Zsolt, Nagy Ákos Balázs

Norbinak sem ment mindig így, mosolyogva emlékszik vissza, mennyire örült, amikor először meg tudta dobni a három üveget. A bonyolultabb elemeket van, hogy heteken át gyakorolja, mire sikerülnek. Szeret itt, az Emlékmű mellett a tetőn gyakorolni, mert nyugalom van, és amúgy is szereti szabadságot, a domb tetejéről a látványban is gyönyörködik. Az erre sétálók sem zavarják, gyakran elbeszélgetnek vele. Otthon is külön szobában gyakorol, emellett rendszeresen edzőterembe jár.

A flair bártenderek számára a gyakorláshoz különböző speciális eszközöket is készítenek: például az új trükkök megtanulásához törhetetlen műanyag üvegeket használnak, amelyek súlya ugyanaz, mint az eredeti üvegé. Norbi azonban szeret élesben gyakorolni. Amúgy általában is rajong az extrém sportokért, szereti motorokat,break táncot, és a pörgősebb – trance és progresszív zenéket.

Idővel bármenedzser szeretne lenni Bécsben

Manapság már mindenből csinálnak koktélt - unikumból is. Közel ötezer különböző koktélt ismer a szakma, de megbolondítva, az alapanyagok variálásával a határ a csillagos ég. Norbi egyik kedvence a flaming lamborghini, amit egy speciális „y” pohárba készít. Ez egy extra réteges ital, roppant tömény, gránátalma sziruppal, ánizslikőrrel, metaxával, vanílialikőrrel, rummal.

Otthon a szülei lakásában is komoly bárpult van, különleges italokkal, ebből is látszik Norbi számára nem csupán a látvány, a koktél íze is fontos. Édesapját már beavatta a készítés rejtelmeibe.

Huszonöt éves, versenyzői pályafutása elején jár, később majd, ha befejezi, úgy tervezi bármenedzser szeretne lenni Bécsben, egy komoly helyen. Tervei között szerepel, hogy öt éven belül Grazban mixer iskolát nyit, mert úgy tapasztalja, külföldön egyre nagyobb erre az igény.
A napokban pedig egy óriási hírt kaptam.Kollégámat Szabit és Engem szeretnének elvinni dolgozni Las Vegasba, ami minden Flair Bartender álma. Ez a projekt már folyamatban van, mihelyt biztos lesz, tájékoztatni fogok mindenkit a jó hírről...

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra