Rumba, Rumba centrumba – Faluriport a Rába bal partjáról

Rum - bármennyire is kézenfekvőnek tűnik - nem a cukornád levéből erjesztett italról kapta nevét. A vasi település az egykori Rumy család nevét őrzi. Az okiratok tanulsága szerint már IV. Béla király idején is itt állt, ugyanezen a néven. – Faluriportunk következő állomása a Rába bal partján fekvő falu, ahol egy szeptemberi hétköznap fotósunkkal térültünk- fordultunk.

Kihalt utcák, nem csoda, vénasszonyok nyara helyett hűvös, napos őszi délelőtt van. A polgármesteri hivatal előtt találni némi életet, épp aszfaltoznak. A helyiek (két idősebb férfi) a traktorok mellett a munkálatokat nézik, közben a focicsapat hétvégi szereplését ecsetelik.

Rum
Rum
Mészáros Zsolt

A Rába parton viszont nagy a csend. A hídnál még megnézzük a gyönyörű, szabályozatlan folyót, feljebb már mind beépült a part. A falu szélén már nem látni a fától az erdőt, azaz a hétvégi házak takarják a vizet, a szűk utcácskákról csak magánterületeken átvágva tudnánk lejutni a partig. Egy vérben forgó szemű spániel azonban utunkat állja.

A helyiek szerint körülbelül százötven hétvégi házból áll a rumi horgászparadicsom. A legtöbb nyári lakként funkcionál, hétvégente sokan jönnek ide horgászni Szombathelyről, de jócskán van forgalom Zalaegerszeg irányából is. A nyaralók viszonylag olcsón megvásárolhatók, egy részüket a tulajdonosok téliesítették, sokan bejelentkeztek és véglegesen ideköltöztek.

Rumi horgászparadicsom - a nyaralóövezet
Rumi horgászparadicsom - a nyaralóövezet
Mészáros Zsolt

Az áldás mellett a településen most is az egyik legnagyobb gondot a Rába jelenti. A folyó (Szentgotthárd irányából) erősen szennyezett, az ÁNTSZ megtiltotta a fürdést. (Azért nyaranta sokan dacolnak az ésszerű tilalommal, és megmártóznak a vízben.) Tíz-húsz éve még legális strand működött, nagy fürdős élet volt itt. Fulladásos baleset is nemegyszer történt, ez ugyanis az egyik legveszélyesebb szakasza a szabályozatlan vadregényes folyamnak.
Mostanában már tisztábbnak tűnik a víz – meséli a település polgármestere, Németh László – legalább a halpusztulás megszűnt. A Sorok patak a település határában folyik bele a Rábába, amióta megcsinálták Szombathelyen a szennyvíztelepet, legalább a onnan nem érkezik hozzájuk annyi szennyezés, mint mondjuk 4-5 éve.

A csónakosok, kajakosok most is kedveleik a Rumi kikötőt, évente több százan sátraznak itt. A polgármester azonban hozzáteszi: a Rába melletti füves területeket magánszemélyek vásárolták fel, az önkormányzat próbálta aztán visszavásárolni, de a tulajdonosok borsos áron kínálták, így az önkormányzat a vízi turistáknak a rumi sportpályán tud sátorhelyet biztosítani. A sportöltözőben tudnak öltözködni, fürdeni, fent a padláson pedig a rossz idő esetén aludni is lehet.

Rába
Rába
Mészáros Zsolt

Nehéz Rumban munkahelyet találni

A faluban körülbelül ezerkétszázan laknak, idősödik a népesség, holott a fiatalok jó része helyben próbál boldogulni. Ők mostanság nem új ingatlan építésébe kezdenek, inkább felújítják és kibővítik a régi családi házat. Holott az önkormányzat olcsón kínál nekik építési területet: már 1,5 millióért lehet közművesített telekhez jutni (állandó lakosnak plusz kedvezmény is jár). Jelenleg – közli Rum polgármestere – nyolc-tíz eladó házhely van. Máskor egy évben 4-5-öt is sikerült értékesíteniük,most jó ha hármat.

Szombathely irányában – a régi vasúti töltésen – kerékpárutat is építettek. Az egykori rumi vasútállomás épületét biciklis pihenőhelynek alakították ki, vizesblokkal. Lehet itt aludni és biciklit kölcsönözni, de rendszeresen szerveznek ide képzőművészeti tárlatokat is. Egy a bökkenő – meséli a polgármester - a bicikliút nyomvonalát tíz éve még úgy tervezték meg, hogy rajta egészen Szombathelyig lehet majd kerekezni. A rumiak nyolc kilométer hosszan meg is építették, de Vasszécseny, Táplánnal és Tanakajddal karöltve időközben meggondolta magát, és kivitte a bicikliútját a forgalmas 87-es főútra. Pedig állítólag nem csak szebb és egészségesebb lett volna nem ott kerekezni, de töltésen sokkal olcsóbban lehetett volna bicikliutat építeni is.

Rum
Állomása is van, kiállítóteremként funkcionál
Mészáros Zsolt

Sárvártól, Szombathelytől és Vasvártól egyaránt húsz kilométerre van Rum, napi egy óra innen a bejárás. Ezért helyben is próbálnak munkahelyet teremteni. Van egy kábelkötegelő, ami a varroda helyére költözött, 40-50 fizikai munkást, főként nőket foglalkoztat. Emellett jó páran a mezőgazdaságból élnek, 20 -25-en dolgoznak a téeszben is. Ahogy vidéken lenni szokott, a legnagyobb munkáltató maga az önkormányzat: 40-50 főt foglalkoztatnak, plusz 8 közhasznú munkásuk van. Ők jelenleg épp járdát építenek. A regisztrált munkanélküliek aránya tíz százalék körül van. Nagy bánatukra a faüzem bezárt, 40-50 szakmunkást foglalkoztattak: raklapokat, konyhabútorokat készítettek, de a válság elsodorta a céget.

Ingyen laptop minden rumi diáknak

Az önkormányzat az infrastruktúra fejlesztésével is próbálja marasztalni a fiatalokat. Tavaly a környező kilenc településsel együtt (Ikervártól Sorkifaludig) csatornáztak. Idén 152 millióból újították fel az iskolát és az óvodát. A suliban négy új tanterem, nyelvi labor és politechnikai műhely épült. Az óvodát pedig – saját magunk is rácsodálkoztunk az eredményre - teljesen átépítették, irigylésre méltóan modern lett. Új játszótérrel, külön foglalkoztató szobával és tornaszobával.

Rumi iskola
Rumi iskola
Mészáros Zsolt

Az iskola egyetlen fogyatékossága, hogy még mindig nincs sportcsarnoka, de a közeljövőben ezt is orvosolni kívánják. 12 faluból jár ide gyerek, 170-en vannak összesen. Iskolabusszal szállítják őket. Az óvodába 46-an járnak. Ettől az évtől minden felsős ingyen-laptopot kap, amit haza is vihet, az önkormányzat – önerő nélkül - pályázaton nyerte el a lehetőséget.

A rumi kastélyban – a volt Széchenyi birtokon

Rum Szombathely felé eső szélén, lekanyarodva a 87-esről, hatalmas parkkal övezett térségben áll a kastély, az egykori Széchenyi-birtok, ma a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézmény székhelye. Sérült gyerek tanulnak itt, közel hatvan nevelő és gyógypedagógus dolgozik a bentlakásos intézményben, 80-90 sérült gyereket látnak itt el. A gyönyörű kastély Vas megye tulajdona. Az épület egyetlen hátránya, hogy nem gyerekotthonnak épült, nehéz kifűteni, problémás a korszerűsítése. A helyi önkormányzat szívesen adna területet egy új otthon építésére is, ha a megye egyszer úgy gondolná, hogy szeretné értékesíti a kastélyt.

Rumi kastély
Rumi kastély
Mészáros Zsolt

Az impozáns grófi kúriában egykor Rum „helytartója”, Széchenyi Móricz és családja lakott, az államosításig övék volt a rumi földek jó része is. A grófot és családját – mesélik a helybéliek - szerették a környékbeliek, Móricz híresen kiváló állattenyésztő volt. Később a család Ausztriába költözött.

Nem mehetünk el úgy Rumról, hogy meg ne említsük Rumi Rajki István (1881–1941) nevét. A XX. század első felének egyik legjelentősebb magyar szobrásza ugyanis itt született. Emlékháza ugyan nincs, azt a kis parasztházat is lebontották már, ahol született. Emléktábla és szobor őrzi az emlékét.

Ahol minden magyar, még a kutyák is - Baumgartener génmegőrző telepe

A Rába-híd jobb oldalán egy négyhektáros területen található az ismert autókereskedő, Baumgartner Antal őshonos állatokból kialakított génmegőrző telepe. A formaegyes pilóta, Baumgartner Zsolt édesapja egervölgi születésű, ezért helyezte telepét ide, a közeli, Rába-parti faluba.
Bekanyarodunk hogy körbenézzünk, de a szögesdrótokkal őrzött területre nem jutunk be, senkit sem találunk, aki útbaigazíthatna. Amit szabad szemmel is látunk: rendezett gazdaság, nádfedeles istállók. A vasi génmegőrző állomásra állítólag szürke marhák, mangalica sertések, rackajuhok, lovak és őshonos baromfik kerültek.

A kipusztult ezeréves tölgynél

Aztán elhagyjuk Rumot, Zsennye irányában lekanyarodunk. Kint a prérin, az országúttól balra egy ösvény vezet az „ezeréves tölgyfához”, a Rába holtágához. Magyarország legidősebb fája öt éve elpusztult, a kocsányos tölgyet szélvihar tette tönkre, a korhadó kidőlt törzset még látni. Egy kis ág még zölddel, ennyi maradt belőle, a természetre bízták, mi lesz vele.
A fa állítólag Szent István idején volt csemete. Magassága 23 méter volt, kerülete pedig meghaladta a tíz métert. Évtizedek óta haldoklott már, kiszáradóban volt. A hatvanas években kiöntötték betonnal, ágait pedig abronccsal fogták össze. Hiába, eddig tartott.

Ezeréves tölgy
Ezeréves tölgy
Mészáros Zsolt

Zsennye – zsebkendőnyi szépség

Ott, ahol a Sorok patak a Rábába torkollik áll egy harminc holdas arborétum, szélén egy újabb kis csoda: a Zsennyei kastély. Országos hírű alkotóház működik itt, amelyben az elmúlt évtizedekben közel kétezer művész, megannyi híresség fordult már meg, Csók István, Kő Pál, Petrovics Emil. - Ha már Rumban járunk, ide Zsennyére is kilátogatunk, mindössze két kilométer, és meseszép a kis falu, az aprócska parasztházakkal.

Maga a kastély a XV. század derekán épült kétszintes Sennyey (a századforduló idején Békássy, majd Görgey néven ismert) kastély a második világháborúban súlyosan megsérült, berendezését széthordták. A parkból közel ötszáz fát kivágtak, a főúri rezidencia épen maradt lakosztályaiban pedig tyúkokat és gabonát tartottak. A romos kastélyt egy vasi művész, Majtényi Károly (aki haláláig, majd' negyven évig irányította a házat) fedezte fel, aki a telepet leginkább a megyében élő képzőművész-társakkal alapította meg. Az épület 1953-tól a Művészeti Alap (ma Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány) tulajdonába került. Fenntartásáról és működtetéséről 1997 óta a Zsennyéért Alapítvány gondoskodik, amelynek első elnöke, haláláig a faluba letelepült szobrászművész, Kiss Sándor volt.

A tizenkét szobás kastélyban egyszerre 20 főt tudnak elszállásolni, vannak pótágyak is, és a parkban álló műteremházban további tíz fő fér el. A kastélyba azok a magyar alkotók jöhetnek, akik a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány egyesületének tagjai. A házban minden művészeti ág képviselője megfordul, képző- és iparművészek, tervezőművészek mellett írók, zeneszerzők, fotósok, és filmesek is.

Zsennye
Zsennye
Mészáros Zsolt

A művészek a környező kis parasztházak harmadát felvásárolták. A 70-es években kezdődött el a folyamat, elsősorban a Zsennyei Művésztelep kisugárzásaként, létrehozva a művésztelep mellett egy zsennyei kolóniát, amely mára a környező községekre – Kám, Rum, Gutaháza - is kiterjed. Manapság azonban már közel sem annyian vásárolnak itt a művészek házakat, mint mondjuk a nyolcvanas-kilencvenes években. (Néhány név az ismert, ma is Zsennyén élő művészek közül: Lesenyei Márta éremművész és szobrász, Scholz Erik festőművész, Blaskó János (Blaskó Péter színész testvére), szintén szobrász, Dárday Nikolett üvegtervező).

Zsennye határában egy 5,4 hektáros horgásztó is található, valamint a közel 1 hektáros fürdésre alkalmas tó is, úgyhogy nyaralni is érdemes a környéken. Rendezett, kaviccsal felszórt parkoló várja az autóval érkezőket. Ősz van, ráadásul hétköznap, úgyhogy sem turistákat, sem horgászokat nem látni. Eljövünk ide majd máskor is…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hét dombra épült, mint Róma - Fotóriport Vasvárról

Milyen hely Vasvár? – firtatjuk a piacon. Egy középkorú nő szóba is áll velünk, ő gyüttment: szép hely, de nagyon zárt. A fiatalok törölközőkkel a kézben: Milyen is? Unalmas, de jó hogy van strand…

Kukorica-fa, ilyet sem láttunk! - Faluriport Döröskéről és taváról

„Mit lehet Döröskéről írni? Itt semmi érdekes nem történik” – képed el egy helybéli, amikor elmeséljük, miért is fotózzuk körbe a a portákat és a kihalt strandot. – „Ez egy szép hely!”- összegzünk.

Vaskeresztes, Vas megye leggazdagabb települése

Faluriport-sorozatunk következő megállója egy falucska a legnyugatibb határszélen. Természeti értékein és karcos vörösborán túl azzal írta be magát a krónikákba, hogy Vas megye leggazdagabb településnek kiáltották ki.

"Ja, a graffitis falu!" - Egervölgy

Faluriportra indultunk – macskamentés lett a vége. Egervölgyi Györgyi, sajnos, már az örök egérlyukakat kémleli, mi viszont, ha már ott voltunk, körülnéztünk, kérdezősködtünk kicsit a "graffitis faluban". Vasi településeket bemutató sorozatunk újabb darabja.

Kercaszomor – a legbátrabbak elhagyatottsága

Új riportsorozatot indít a Nyugat.hu. Nyakukba kapjuk a megyét, és megnézzük, hogy élnek, miként szórakoznak a falukban az emberek? Első utunk a távoli Kercaszomorra vezetett.

Tour de (Mega)Vép - 2009.

Legendás helyet választottunk a megyejáró faluriport-sorozat második helyszínéül. Vépen, a városi rangra pályázó nagyközségben sétálgattunk, fényképezgettünk, kérdezősködtünk. És számoltuk az emeletes házakat...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet