'56-os szombathelyi helyszínek ma, és amikor máglyán égtek a belvárosban az ávós iratok

Tettünk egy sétát a fontosabb helyszíneken, hogy megidézzük a 60 évvel ezelőtti eseményeket.

1956. október 23-án Szombathelyen 18–20 fokos melegben délelőtt tízkor a Hazafias Népfront még arról tanácskozott, miként szüntessék meg Vas megyét. Az első hírek a budapesti forradalomról az esti vonattal érkeztek, az utasok és a vasutasok suttogták, hogy a fővárosban mi a helyzet, hogy felvonulást tartottak a diákok, és a lakosság is melléjük állt. Állítólag a hajnali négyes vonattal érkezett meg aztán Szombathelyre a ledöntött Sztálin szobor valamelyik kézfeje is, merthogy idehozták.

A munkahelyeken 23-tól kezdve már nem igazán dolgoztak, bejártak ugyan, de inkább politizáltak, a híreket elemezték, de a városban csak október 27-én szombaton volt az első tüntetés, aztán október 28-án vasárnap a következő.

Az első fontos '56-os helyszín Szombathelyen a vasútállomás volt

A forradalom idején ugyanis a legaktívabb a szombathelyi vasutasság volt. Mindkét szombathelyi tüntetés innen, a vasútállomás elől indult, és a Fő térre tartott. Mindkét nap tíz órakor indult a menet, valamelyik nap a Szent Márton utcán mentek végig, aztán a másik nap pedig Széll Kálmán- Király utca útvonalon haladtak.

Vasútállomás
Vasútállomás
Vágvölgyi Bálint

Egyenruhában sorakoztunk fel, szakszolgálatonként vezényeltek ki bennünket, hamarjában megszervezték ki megy elől, és ki vigyen zászlót. Emlékszem, már az is forradalmi tettnek számított, hogy egyetlen vörös zászlót sem vittünk magunkkal, csak magyart.

- mesélte egy interjúban Dr. Kövér István szombathelyi ügyvéd, a Recski Szövetség Nyugat-Dunántúli Szervezetének elnöke, aki 19 évesen vett részt a szombathelyi tüntetéseken.

Megyeháza

Az első nap a felvonulók a megyei pártbizottság elé mentek. A Szentháromság térre, ahogy a városi szlengben akkoriban a helyet hívták, mert ott volt a Püspökvár, vele szemben a párbizottság, mellette pedig a megyei tanács épülete.

Itt már többen kiabálták: Éljen a haza, minden ruszki menjen haza!" „Rákosit a Dunába…" A tömeg szombaton a megyei titkár, Tóth Dezső, Bernát másodtitkár, és a rettegett Nika Sándorné lemondását követelte. Akik aztán le is mondtak. Ezt Koncz Endre (a Vasvári Pál kör elnöke) jelentette be, ahogy azt is, hogy új pártvezéreket neveztek ki

- emlékezett vissza Dr. Kövér István.

Megyeháza
Megyeháza
Garai Antal Atom

Püspökvár

Az első, szombati tüntetésen hatalmas tömeg zsúfolódott össze,

olyan szorosan álltak, hogy ha az ember a kezét zsebre dugta, nem tudhatta, hogy a sajátjában, vagy a mellette állóéban kotorász-e.


A Megyei Tanács (Megyeháza) elől átfordult a tömeg a püspökvárhoz. A tömeg Kovács Sándor megyéspüspököt szerette volna hallani. Várták, de ő nem tartózkodott Szombathelyen, mert Ágfalván volt bérmáláson, helyette – jelentették be – Farkas Dénes püspöki helynök kívánt szólni a néphez. A tömeg hangosan tiltakozott, hogy nem akarja a „bajszos püspököt”. ( A kommunista rendszerhez hű papokat hívták így.)

A vasárnapi tüntetésen a tömeg a Püspöki palotától a megyei börtön elé ment. A bejárat előtt ketten a kezükkel kordont létesítettek, hogy a tömeg ne tódulhasson befelé. Volt aki mégis bejutott, egy-két ember. Elengedték a politikai foglyokat.
Kövér István: " Emlékszem, kiszabadítottak két szerencsétlent, akik vidékiek voltak, a Járműjavítóba vitték el őket, megetették, és adtak nekik pénzt a hazautazáshoz. "

Püspöki palota
Püspöki palota
Garai Antal Atom

A vasárnapi felvonulás alkalmával Szendy László apát szólt a tömeghez innen a püspökvár erkélyéről. Valahogy így kezdte beszédét:

Öt éve nem szóltam hozzátok, most szólok, békét és nyugalmat szeretnék, püspök úr nincs itthon…

(Szendy Lászlót korábban eltiltották a prédikálástól, börtönbe is zárták.) Szendy aztán közölte, hallotta, hogy a tömeg ki akar menni a szovjet hősi temetőbe (ami a mostani Pelikán parkban állt), és le akarja dönteni a sírokat. Szendy arra kérte az embereket, ne bántsák a szovjet hősök sírjait, mert ez kegyeletsértés.

TIT székház

A TIT székházban működött régen a városi rendőrség. A forradalom napjaiban az épületben állítólag négy ember veszítette életét, a részletekről azonban nincs információnk.

TIT épülete
TIT épülete
Garai Antal Atom

Egykori ÁVH-székház

A vonuló tüntetők az egykori ÁVH-székházat is felkeresték a Király utcában, de pincében már nem találtak foglyokat, sem ávósokat. Teljesen üres volt az épület, ÁVH alkalmazottai már korábban elmenekültek. (Mesélik, hogy akkor a Király utca felől volt a bejárat, a kijárat azonban a Malom utca felé. Az épületben történt szörnyűségek áldozatait, akik számáról ma sincs pontos adat, erre szállították el.) Egyesek szerint az alagsorban még találtak a tüntetők foglyokat, akiket aztán kiszabadítottak. Sok ember bement a székházba. Akik bejutottak, azok felforgattak mindent, az iratokat, tagsági könyveket, papírhalmokat szórták kifelé.

Emlékszem, mekkora megrökönyödést keltett, amikor megtalálták a papírdaráló gépet.

Király utca 14.
Király utca 14.
Garai Antal Atom

Batthyány palota

Széll Kálmán és Király utca sarkán áll egy épület, régebben a Batthyány palota, itt állt a Magyar-Szovjet Baráti Társaság gyűlölt székháza, az emberek szemében a Szovjetunió szimbóluma volt. A tüntetők ide is bejutottak, és a visszaemlékezések szerint a tetejéről és iratokat szórtak szerte-szét. Az épületbe is betörtek, és az ottani iratokat máglyán égették el. Rengeteg hivatalos papíros tűnt el így.

Király utca, OTP
Király utca, OTP
Garai Antal Atom

Később a Batthyány-házban, november 4-ig, a Forradalmi Ifjúsági Bizottság működött. Hasonló események helyszíne volt a Kisfaludy u. 2. is, amely a KISZ elődjének, a DISZ-nek volt a székhelye.

11. Huszár úti laktanya

Virtuális sétánk egyik utolsó állomása a szombathelyi laktanya épülete, ugyanis itt állomásozott a szovjet hadsereg gépesített gárdahadosztálya, a közel 5-7 ezer Szombathelyre kirendelt orosz katonaság egy része.

11. Huszár úti laktanya
11. Huszár úti laktanya
Vágvölgyi Bálint

November 4-én hajnalban, négy óra után innen, a lakatanyából indult meg a szovjet hadsereg, tankokkal dübörögve. Szombathely utcáin végigvonultak, a házak magas épületek tetejére géppuskafészkeket telepítettek. Fegyverropogástól visszhangzottak az utcák, pedig a városban nem volt ellenállás.

Nemzetőrök székháza

Egy konvoj a Nemzetőrök székházához ment, a tank csövével bedöntötték a kaput. A nemzetőrök közül többen álmukból riadtak fel, volt, akinek felöltözni sem volt ideje, pizsamában futott le. Lent aztán géppisztolyokkal lekaszabolták őket, 12 ember veszett oda. Mesélték, másnap a lépcsőkön ujjnyi vastag volt a fagyott vér… Aztán még az éjszakában egy teherautó járt a bejárathoz, farral, rádobálták a 12 szerencsétlen holttestét. Öt óra magasságában felkeltették a Szent Márton temető gondnokát, és beszórták a halottakat a hullaházba.

56-osok tere
56-osok tere
Vágvölgyi Bálint

Az áldozatok neveit a ház falán emléktábla örökíti meg, de álljon itt is a névsor, zárójelben életkorukkal:
Gosztonyi József (26), Hegyi József (56), Jászfi Ferenc (53), Kollarits Tivadar (20), Magyari Károly (46), Márfy Alfréd (20), Nagy Károly (42), Pintér Károly (28), Pozsgai László (24), Szabó István (26), Szép Gyula (23), Szijj Vilmos (42).

Kőszegi 23. tornyos épülete, az akkori városháza

November 4-én, hétvége lévén az épületben csak a portás, és egy kirendelt magyar katona tartózkodott, amikor egy szovjet harckocsi váratlanul betörte a kaput. A két ember az emeletre menekült, a portásnak sikerült kijutnia, a magyar katona azonban dulakodásba keveredett egy orosszal. A verekedés közben mindketten kiestek az emeleti ablakból, a zuhanásban az orosz katona meghalt. A magyart kórházba vitték, ahonnan 3-4 nap múlva a személyzet segítségével megszökött.

Kőszegi utca 23
Kőszegi utca 23
Garai Antal Atom

Hivatalosan Szombathelyen 3686 ember vett részt a forradalomban

De csak azok szerepeltek a listán, akik vezetők, munkástanácsban tagok, szónokok, vagy az események irányítói voltak. Ebből aktív tevékenységet 1496 fő fejtett ki. A bíróság 212 főt elítélt el, később 156 főt pedig bizonyíték hiányában felmentett.

Egy főre kérek halálos ítéletet, Füzessy Józsefre (volt birkózó edzőre), aki a forradalom alatt a Katonai Tanács elnökségi tagja volt. Az AVH már megírta a halálos ítéletét, a tárgyaláson mégis felmentették. Az ő történetéről itt, a cikk második felében olvashat.

Mi történt 1956-ban Szombathelyen? - a Nyugat.hu saját cikkgyűjteménye

Olyan nyugat.hu-s írásokat gyűjtöttünk egy csokorba, amelyek mind kapcsolódnak '56-hoz, érdemes hát újraolvasni őket:

 • '56-ban Szombathelyen (I. rész) – a Sztálin-szobor kézfeje a hajnali vonattal érkezett A Sztálin-szobor kézfeje a hajnali vonattal érkezett 2012. October 23. 08:16
 • 56 éve Szombathelyen (II. Rész) - Elzavarták a bajszos püspököt, máglyán égtek az ávós iratok
 • 56 éve Szombathelyen (III. Rész) Ujjnyi vastagon ráfagyott a vér a lépcsőkre
 • Szombathely régen és ma - Két 1956-hoz is kötődő helyszín
 • Városnéző séta az '56-os forradalom nyomában
 • Béla bácsi és a megbocsátás - interjú Béla bácsi és a megbocsátás 2000. November 27. 01:48
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Múltbanéző