Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karaoké a koporsók között: a világ legfurcsább városai

Vannak helyek, amikről első ránézésre okkal gondolnánk, hogy mozidíszletekként funkcionálnak, pedig nem: emberek élnek bennük, rajtuk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha valaki beleveti magát az internet mélyébe, hogy kreatív várostervezési ötletek után kutasson, el sem hiszi, hogy mi mindenbe tud belefutni. Mivel azonban kevesen adják fejüket várostervezésre, ezért a Cracked.com összegyűjtött néhány példát különös lakhelyekre, olyanokra, amikről elsőre azt gondolnánk, hogy na nem, ilyen nincs, ez csak a Photoshop műve lehet. Pedig nem: az alábbi települések tényleg léteznek.

Manila északi temetője

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Sajnos nem gépeltük félre, és sajnos ezzel a nem túl boldogító helyszínnel kezdjük a listát: A Fülöp-szigeteki Manila szegénynegyedei már annyira telítettek, hogy az ott élők elkezdtek birtokba venni egyéb, nem lakhatásra készült területeket, így például a város északi részén található temetőt. Nem csak néhány családról beszélünk, hanem soktízezres közösségről, akik idővel egy tényleges falut építettek ott, ahol a holtak nyugszanak: már kisboltok, éttermek is üzemelnek a sírkertben, és a megfelelően elhelyezett kenőpénzeknek hála az elektromosság sem hiánycikk. Itt nem kell bizarr pillanatokra vadászni, mert amerre az ember elnéz, minden bizarr, mi különösen a két kőkoporsó közé felállított karaoké-tévé felett nem tudtunk zöldágra vergődni:


Portugáliában kő kövön maradt

Hogyan nézne ki egy mediterrán kisváros, ha egy súlyos bélproblémákkal küzdő kőóriás pont a kellős közepén nem bírta volna magát tovább türtőztetni? Így. A spanyol határ melletti Monsantót úgy építették be, hogy nem nagyon nyúltak az errefelé természetes túlméretezett sziklákhoz, és a házakat nem csak melléjük, hanem alájuk, rájuk, köréjük húzták fel, őrületes filmbéli látványt nyújtva.


Marokkó királykék városa

Amikor a turista Chefchaouenbe érkezik, könnyen úgy érezheti magát, mintha Aprajafalvában forgatnának vele Kész Átverés Show-t. Pedig nem kell kamera után kapkodni a fejet, hiszen csak arról van szó, hogy a helyi zsidók a harmincas évektől kezdve elkezdték telepingálni házaikat a kék legkülönfélébb árnyalataival, kobalttól a mély tengerkékig, valószínűleg valamiféle spirituális szándékkal, hiszen a közeli óceán és az ég kékje egyébként is ősidők óta szakrális árnyalatnak, a szellemi megtisztulás egyik szimbólumának számít. Érdekes egyébként, hogy az Ibériai-félsziget több helyen is kékre festik a házakat, de csak az alját, hogy hűvösen tartsa a falakat és távol tartsa a rovarokat - ilyen "egész alakos" festések viszont csak ebben a marokkói városban vannak.


Ausztrália, föld alatt, a semmi közepén

Coober Pedy egyike a legnehezebben elérhető ausztrál városoknak (na nem mintha maga a kontinens ne lenne a legnehezebben elérhető mind közül, ahogy a Cracked.com is írja). Felmerül a kérdés, mi az isten nyilának akarna bárki ideköltözni, de isten nyilaként csapódik be a válasz is: azért, mert kincset rejt a föld. 1915-ben találtak itt gazdag opál-lelőhelyet, de a 43 fokos pokolszerű hőségben nem volt annyira buli az élet, ezért az itteniek szépen leköltöztek a talaj alá. Ma már turistalátványosságként funckionál, de még így is merész dolog megközelíteni, hiszen nyolc órára van a legközelebbi "normális" várostól.


Tériszonykúra Jemenben

Jópár város akad a világon, amit elképesztően veszélyesnek tetsző hegyoromra építettek, de mind közül kitűnik az Al Hajara, ami éppen annyira patinás, mint amennyire rettegni képes az ember már csak a fotók láttán is, hogy ezek a 11. században (!) született építmények hogyan nem szakadnak le a mélybe. Az Ottomán Birodalom egyébként azért ide építette őket, hogy a városokat megrohamozó banditák dolgát megnehezítse.

Fánkfalva Délkelet-Kínában

Ezek a harapnivaló formavilágú, emberi kéz alkotta tizenötödik századi képződmények Kínában találhatók, tulou -nak hívják őket, és esetenként akár nyolcszáz szomszéd is osztozik a beléjük zsúfolt tereken. Az lehet ám a lakóközösség! Bónusz érdekesség, hogy a nyolcvanas években az amerikai hírszerzés nagyon megijedt tőlük, mert azt hitték, hogy nukleáris rakétakilövő állomások, még kémeket is küldtek. Vicces lehetett az arcuk, amikor katonai eszközök helyett szaladgáló tyúkokat találtak csak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés