Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ma 78 éves Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház leköszönő igazgatója

Isten éltesse!

Ma ünnepli 78. születésnapját a Weöres Sándor Színház leköszönő igazgatója.

Jordán Tamás Budapesten született 1943. január 15-én. Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Ő az, akinek Szombathely sok évtizedes várakozás után színházát és saját társulatát köszönheti, így nem túl meglepő módon tavaly nyáron saját csillagot is kapott Jordán Tamás maxolta New Yorkot – Csillagsétányt avattak Szombathelyen 2020. June 27. 20:13 a városban.

A népszerű igazgató már csak két hétig igazgatja a szombathelyi színházat, február 1-től nyugdíjba megy.

De azt ígérte, nem szakad el végleg "gyermekétől".

Mészáros D. Zsolt

Amikor a 70. születésnapja körül leültünk beszélgetni, mindenki a hóhelyzettel foglalkozott, akkor megkérdeztük tőle milyen volt az időjárás 1943. január 15-én? Elmesélték-e a szülei, mi történt aznap, amikor született? Így válaszolt:

Érdekes, ez soha nem került szóba, kicsit furcsállom is, de valószínűleg nem történt aznap semmi rendkívüli. Győrött születtem – ezt a Széllel szembe című előadóestemen is el szoktam mesélni -, amit itt Szombathelyen kicsit félve mondok ki, de rögvest hozzáteszem: viszont nem Zalaegerszegen:)

Mesélte, mindig is imádta a pogácsát, születésnapjára pedig a szüleitől annyit kapott, ahány éves volt. De volt még egy kultikus étel, amit szeret, és születésnapjára mindig elkészítik neki:

Félre fogja érteni, de ilyen a „bevert hús”. Azt szoktam kérni, és a testvéreim is. Az egy családi recept, alig van annál jobb. Karajt, sertéscombot vagy pulykamellet vékonyra kell klopfolni, aztán mindkét oldalát éles késsel be kell irdalni, négyzetrácsosan. Viszont nem szabad a húst átvágni. Meg kell sózni, és prézliben (se liszt, se tojás nem kell hozzá) megforgatni, majd forró olajban kisütni. Próbálják ki, borzasztóan finom! Tegnap már megkaptam a családi ebéden.

Milyen gyerek volt Jordán Tamás?

Mesélte egyszer, gyermek korában rettegett attól, hogy pap lesz: Hitoktatója magyarázta egyszer, még kisiskolás volt, hogy mindenkiben kezdettől fogva, mint a tojásban, ott van a csíra, benne lapul a hivatástudat. Jordán száz százalékig azt érezte, benne biztos a papi hivatás magja van elrejtve. De minden más hivatást szívesebben fogadott volna: „ Esténként azzal a rémülettel feküdtem le, hogy egyszer pap leszek ” Hozzátartozik, mesélte epp egy éve megtartott könyvbemutatóján , hogy olyan Istent tanítottak neki, aki a legjelentéktelenebb részleteket is látja, és bármely vétség miatt azonnal lesújt. A büntetése pedig a lehető legszigorúbb. Amúgy is vallásos családban nőtt fel, apai nagybátyja a bencés rend egyik legendás papja, don Emilio (Jordán Sándor) volt, aki megalapította a Sao Paoló-i missziót.

Miért akart színész lenni?

Félénk, szorongós, zárkózott kisfiú volt, aki rettegett attól, hogy majd ilyen szorongós felnőtt lesz – azért ment színésznek, hogy ne így legyen - mesélte épp tavaly, születésnapi könyvbemutatóján. Még középiskolás korában is az, hogy ő belőle színész legyen, olyan képtelenségnek számított, „ mint most, hogy jövőre kiszorítom Ronaldót a csapatból. Szinte egyáltalán nem tudtam beszélni, jószerével csak mássalhangzóim voltak. ” Még hozzáfűzi, úgy ment a színművészetire felvételizni, hogy se beszélni se énekelni nem tudott: Tudat alatt arra gondoltam, hogy aki színész, az a rivaldafényben van, magabiztosan áll a közönség előtt, az biztos nem szorong.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra