Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Széttépett esztendők”, egy széttépett útlevél – lezárult a holokauszt emlékév Szombathelyen

Zsidó hétköznapok, egy igazán emberközeli tárlaton: szerda este a Zsidó Hitközség Imaházába, a Bernstein Béla Kulturális Központba érkezett a fővárosi levéltár kiállítása.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A

Nyitott Levéltárak

sorozat kiállítása elsőként érkezett Szombathelyre Budapest után. A nyitottság pedig jó hívószó az egész holokauszt emlékév szombathelyi eseménysorozatára. Márkus Sándor, a zsidó hitközség elnöke hangsúlyozta, hogy barátsággal várnak mindenkit, aki kíváncsi a tárlatra.

Széttépett esztendők - kiállítás-megnyitó
Mákus Sándor a kiállítási anyag előtt
Bonyhádi Zoltán

És valóban érdemes ellátogatni: már az iseumi Szemtől szembe Szombathely múltjával is szembenéztünk: elhurcolt zsidó családok portréiból nyílt kiállítás az Iseumban 2014. October 31. 19:47 is bebizonyította, hogy sok esetben megrázóbb tud lenni a hétköznapi élet bemutatása kézzel fogható fotókon és dokumentumokon, mint a borzalmak feltárása.

Elszakított szerelmesek, megnyomorított életek

Szinte a bőrünk alá kúszik, hogy mennyire fájdalmas lehetett, egy bimbózó szerelem ellehetetlenítése, azzal, hogy a fiút munkaszolgálatra küldték. Menyasszonya Ács Éva, el nem küldött levelei naplószerűen megmaradtak, így ma is olvashatjuk elhurcolt szerelméhez írt sorait.

Ez a negyedik emlékévhez kapcsolódó esemény, mondta el Puskás Tivadar polgármester, ami abba a korba kalauzol bennünket, amikor

a magyarság és a zsidóság szerves egységet alkotott

. Amit szétszakítottak... Ahogy tette ezt a negyvenes években egy zsidó vallású ember az útlevelével, szimbolikusan, hiszen úgysem utazhat sehová. Ez az útlevél a budapesti tárlaton eredetiben látható.

Széttépett esztendők - kiállítás-megnyitó
Tablókból nyílt egészen egyedi kiállítás
Bonyhádi Zoltán

Mindenezek mellett, a zsidóság kulturális és társadalmi életben elfoglalt helyzetét is láthatjuk: tagjai voltak a cserkészmozgalomnak, valamint a Bethlen téren zsidó színház is működött, nemcsak zsidó színészekkel.

Dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ alelnöke szerint Szombathely nagyon szépen és méltón emlékezik, ezért is érdemes ellátogatni a tárlatra, amely kedden és pénteken látogatható háromtól hatig a Bernstein Béla Kulturális Központban .

Koncert az imateremben:

Szállj költemény!

A záró rendezvénybe jobban belesimuló koncertet nem is tudtunk volna képzelni. A véletlen alakította így, hogy Kelemen Zoltán és Varga Richárd műsora olyan hatásfokkal dolgozott, hogy jó ideig nem fogjuk elfelejteni. A vers klasszikusokból válogató előadói est mind arányaiban, mind pedig felépítésében széles érzelmi skálán mozog.

Szállj költemény! - Varga Richárd és Kelemen Zoltán előadóestje
Varga Richárd és Kelemen Zoltán
Bonyhádi Zoltán

Tömény, idő kell, amíg megemésztjük. De úgy gondoljuk, aki nemcsak könnyed szórakozásra vágyik, feltétlenül nézze meg őket, ha lehetősége lesz rá. Hetvenöt percet kitölteni nem könnyű, de a színház egyik legszebb hangi adottságaival rendelkező színészének és néha már groteszkbe hajló parafrázisok mesterének sikerült, teljes harmóniában egymással. Igazi élmény-ajándék, köszönjük.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés