Önnek is emelkedett a nyugdíj előtti segélye? És azt is tudja, hogy miért?

Olvasónk pénze duplájára ugrott, de öröme mégsem felhőtlen.

Kivételezettnek érzi magát olvasónk, miután a munkaügyiből kapott hívást követően megemelték a nyugdíj előtti álláskeresési segélyét (NYES) a 2022-es szintre, azaz 80 ezer forintra. Ami nem sok, de még így is duplája a korábbinak. De öröme mégsem felhőtlen.

Ezt írja:

"Elnézést, hogy névtelenül írok, de féltem azt a keveset amit kapok, de szeretnék segíteni a sorstársaimon. 4 éve kapom a nyugdíj előtti segélyt (nyes), aminek az összege változatlan a megállapítás óta. Ez így sajnos érthetetlen, de törvényszerű. Nem emeltek semmit hiába drágulás, infláció stb. El is fogadtam. Kevés, de van. Meglepetésemre nemrég szóltak a Munkaügyiből, hogy menjek be, mert megemelik a 2022 szintre, ami havi 80 ezer forint. Be is mentem. Megszüntették a régit. Segítségükkel igényeltem egy újat, és most már az emelt összeget fogom kapni. Csodálkoztam, kérdeztem mi történt. Mondták, hogy nincs új rendelet, Csak kaptak egy körlevelet, miszerint emelhetik a juttatást."

Olvasónk közben írt a Nyugdijguru.hu-nak, ami alapján a szakportál írt is egy cikket , de hivatalos reagálás vagy visszajelzés azóta sem érkezett.
Több jár, de kinek is miért?
-

Itt kell, hogy megjegyezzük: a NYES nem nyugdíj, így a kötelező nyugdíjemelés nem vonatkozik erre segélyre, a mindenkori minimálbér összegével áll összefüggésben.

De hogy mi itt a furcsaság? Egyrészt, hogy eltelt a megállapítás óta 4 év. A NYES összege a mindenkori hatályos legkisebb munkabér 40%-a. Tény, hogy a korábbi években nem volt tapasztalható akkora emelkedés, mint idén, de néhány százalékot minden évben emeltek az összegen. Akkor miért nem emelték meg olvasónk segélyét a korábbi években? Miért csak idén, a közel 20%-os minimálbér-emelés után keresték meg?

Nem tudjuk. Ő sem tudja.

A kormányzati oldalakon található meghatározás szerint a segélyt egyszer állapítják meg, majd pedig folyósítják azok számára, akiknek legfeljebb 5 évük van a nyugdíjkorhatárig. Azzal kapcsolatban, hogy lehet-e évente újrakérelmezni a segélyt, hogy az adott évi minimálbérnek megfelelő összeg legyen, szintén nem találtunk információt. Arról, hogy mi alapján keresi fel ügyfeleit a Munkaügyi Központ és hogyan van lehetőség a NYES emelésére, szintén nem találtunk információt.

Még e hét elején elküldtük ezzel kapcsolatos kérdéseinket a Szombathelyi Munkaügyi Központnak, melyekre még nem érkezett válasz. Ha lesz ilyen, cikkünket frissíteni fogjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem