Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kérdezz-felelek: Mindent, amit tudni lehet a koronavírus-tesztekről és a gyógyszerről

Háziorvos, mentős, kórházi covid-osztályon dolgozó ápoló és szakorvos, szakgyógyszerész, tesztközpontban dolgozó munkatárs és laboros szakdolgozó nyilatkozott.

Megválaszoltuk mindazokat a kérdéseket, amelyek az elmúlt hetek alatt a szerkesztőségünkhöz érkeztek be. Kérdéseinket elküldtük a Vas megyei kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály vezetőjének, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Kommunikációs Osztályának és az Operatív Törzsnek is.

Választ sajnos sehonnét sem kaptunk, de nevük elhallgatását kérő háziorvos, mentős, kórházi covid osztályon dolgozó ápoló és szakorvos, szakgyógyszerész, tesztközpontban dolgozó munkatárs és laboros szakdolgozó is nyilatkozott nekünk . Az ő segítségükkel tudtuk összeállítani kisokosunkat.

Milyen tesztet tudunk mi magunk vásárolni?

A magyarországi gyógyszertárakban kizárólag a Biosynex Autotest Covid-19 gyorsteszt kapható. De már ezekre is vadászni kell. A legtöbb patikában már készlethiány van belőle, ott tudunk beszerezni tesztet, ahol nagyobb készletet halmoztak fel belőle.

Mire jó és mire nem a patikában kapható a Biosynex gyorsteszt?

Arra nem jó, hogy megállapítsuk, hogy az adott pillanatban éppen fertőzőek vagyunk-e vagy sem! Erre kizárólag a mentősök által végzett gyorsteszt képes, ilyen Magyarországon azonban nem lehet legálisan vásárolni. A patikában kapható gyorsteszt az esetek többségében a tünetek megjelenése után 13 nappal kezdi kimutatni a pozitivitást. Persze, ahogy azt a teszt leírásában is megjegyzik, a negatív eredménye sem zárja ki a koronavírus-fertőzést.

Mit jelent, hogyha Biosynex gyorstesztnek pozitív az eredménye?

Csupán annyit, hogy van IgG és/vagy IgM a szervezetünkben. Arra utal, hogy átestünk a fertőzésen, és valamilyen védettségük kialakult vele szemben. Nem jelenti azt, hogy nem kaphatjuk el a vírust, hiszen az esetek többségében ez minimális védettséget ad. Nem jelenti azt, hogy már nem fertőzünk.

Ha Biosynex gyorstesztnek negatív az eredménye akkor megnyugodhatunk?

Nem. Ez mindössze annyit jelent, hogy semmilyen védettségünk nem alakult ki a koronavírussal szemben. Negatív eredmény ellenére lehetünk éppen koronavírusos, fertőző betegek. Vagy lehetünk akár olyan betegek is, akik már átestek a koronavírus fertőzésen, de nem alakult ki a szervezetükben ellenanyag.

Mikor tesztelnek le minket ingyen?

Kizárólag abban az esetben, hogyha háziorvosunk bejelent minket. Ilyenkor egy pár napon belül kijönnek hozzánk a mentők tesztelni. Az a gyorsabb megoldás, ha mi magunk elmegyünk a hozzánk legközelebb eső tesztközpontba.

Milyen tesztet végeznek el rajtunk ingyen, hogyha tünetünk van?

Először gyorstesztet csinálnak, és aztán vagy csinálnak PCR-t vagy nem. Hivatalos tájékoztatást sajnos nem kaptunk arról, hogy mitől függ, hogy elvégzik-e mindkettőt. Olvasóink és a szerkesztőség tapasztalata az, hogy szubjektív tényezőkön múlik, hogy valakinek csinálnak-e PCR-t is.

Tudjuk-e teszteltetni magunkat ingyen a hosszú hétvégén, mint a mostani?

Ha korábban nem jelentett le a háziorvosunk, akkor valószínűleg nem. Hivatalos választ nem kaptunk. A mentősöktől megtudtuk, hogy sajnos ők sem jöhetnek ki tesztelni, hogyha nem jelent be minket a háziorvosunk. Azonban mivel háziorvosok sem dolgoznak az ünnepek alatt, ez a lehetőség nem fog működni. Az ügyeletes orvos március 14-én arról tájékoztatott minket, hogy az ügyeletes orvosok nem regisztrálhatnak minket tesztre. Hétvégén és ünnepnapokon csak és kizárólag az akut betegekért érkező mentősök csinálhatnak tesztet. Őket azonban csak akkor hívjuk, hogyha úgy érezzük, hogy kórházi kezelésre szorulunk.

Ha mélyen a zsebünkbe nyúlunk, tudunk-e koronavírus tesztet csináltatni a hosszú hétvége alatt magánúton?

A magánlaborok többsége nem fogad pácienseket sem a hétvégén, sem az ünnepnapokon. De azért most már mind a fővárosban, mind a megyeszékhelyeken lehet találni olyan tesztállomásokat, ahol elvégzik a teszteket.

Mire megyünk a magánlaborok és a mentősök által végzett gyorsteszttel?

Ha a gyorstesztünk pozitív, akkor nagyon valószínű, hogy koronavírusosak vagyunk. Ha a teszt negatív, akkor azonban nem jelenti azt, hogy nincs fertőzésünk, ugyanis ezekben az esetekben ez a gyorsteszt kevésbé megbízható. A szakemberek PCR teszt elvégzését javasolják.

Miért jó a PCR teszt?

Sokkal megbízhatóbb eredményt ad, mint a gyorsteszt. Azonban ha a PCR tesztünk negatív, az sem jelenti azt, hogy nem vagyunk fertőzöttek. A protokoll szerint akár kórházi felvétel esetében, akár munkába álláskor, és még sok más esetben, az adott személynek 2 negatív PCR tesztre van szüksége. Egy kórházi covid osztályon dolgozó orvostól azonban megtudtuk, hogy több esetben 5-6 PCR tesztet szükséges elvégezni, hogy a teszt kimutassa a pozitivitást. De még mindig ez az egyik legmegbízhatóbb teszt. A PCR teszttel átlagosan 17-24 napig kimutatható a vírus örökítőanyaga az orrból és torokból vett mintákban, de a pontos időtartam a különböző betegek esetében nagyon változó volt: volt akinek csak 8, míg másnak 37 napig volt vírus RNS a mintáiban. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a vírustermelés a betegség kezdetén a legintenzívebb, és utána folyamatosan csökken.

Mennyibe kerül a koronavírus gyógyszer?

A gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a covid-ambulanciákon.

Hogyan juthatunk koronavírus gyógyszerhez?

A Favipiravirt a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. Így az érintett betegek hétvégén és ünnepnapokon is megkezdhetik a vírus elleni védekezést. Most már nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés.

Miért fontos, hogyha koronás tüneteket érzünk, akkor teszteltessük magunkat minél előbb?

Minél hamarabb elszeparáljuk magukat, annál kevesebb embert fertőzünk meg. Valamint a Favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számított maximum 5-7 napig lehet jótékony hatást várni, ezért fontos, hogy minél előbb elkezdjük a kezelést.

Hatékony-e a koronavírus-gyógyszer?

Sok esetben igen. Korábbi cikkünkben Hatékony a koronavírus-gyógyszer? Nem veszélyes? Hogy lehet hozzájutni? March 18. 19:43 Dr. Prugberger László, szombathelyi háziorvos részletesen elmagyarázta, hogy mik a gyógyszer előnyei, és milyen esetekben ajánlott szedni.

Miért jó, ha rendelünk magunknak az interneten egy véroxigénszint-mérőt?

A véroxigénszint-mérő a vér oxigén szintjét mutatja. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora is ajánlotta a használatát, ő maga is figyelte a véroxigénszintjét, amikor elkapta a koronavírust. A műszer segítségével megtudhatjuk az oxigénszaturációt. Minél magasabb ez az érték, annál jobb – ha a hemoglobinmolekulák túl kevés hányada szállít oxigént, az jelezhet légzőszervi betegséget, keringési problémát, vagy maguknak a vörösvértesteknek a működési zavarát.

Hogyan használjuk a véroxigénszint-mérőt?

A műszerben fényforrás világítja meg az ujjbegyet, látható és infravörös fénnyel. A műszert az újra kell felcsíptetni. Műköröm, géllak esetebén nem mutat eredményt. Egy egészséges felnőtt embernek 98-99% a normál értéke, idősek, vagy betegek esetében 94-95% is lehet, erős dohányosok esetében még kevesebb. A legjobb az, hogyha már a tünetek megjelenése előtt, egészségesen megnézzük a véroxigént szintünket, és ha tüneteket ismerünk, akkor gyakran újra mérjük. A szakemberek azt mondják, hogyha 5 egységet esik a véroxigénszintünk, akkor azonnal menjünk kórházba. Szerkesztőségi tapasztalat, hogy egy idős ember esetében, akinek normál esetben is csak 95%-os volt a véroxigén szintje, a 92%-os véroxigén szint már kétoldali tüdőgyulladást és fulladást eredményezett.

Milyen véroxigénszint-mérőt vegyünk? Hol kapunk?

A mentősök azt javasolták, hogy nem érdemes a legolcsóbb pulzoximétereket megvenni. 15 ezer forint körül már több jól ismert márka készüléket meg lehet vásárolni. Patikákban és gyógyászati segédeszköz boltokban is kaphatunk, de a legbiztonságosabb, ha az interneten rendelünk.

Ha koronavírusosok vagyunk, akkor meddig fertőzünk?

A jelenlegi protokoll szerint a fertőzöttség megállapítása után minimum 10 nappal, és a tünetek elmúlása után legalább 3 nappal a beteg rendszerint már nem fertőz, ezért biztonságosan visszatérhet a közösségbe.

Ahhoz, hogy valakiről egészen biztosan kijelenthessük, hogy már nem terjeszti a vírust, a legszigorúbb esetben két egymást követő negatív PCR tesztre van szükség. A PCR a vírus RNS-ét érzékeli: ha a vizsgálat nem talál vírus RNS-t, akkor a mintában biztosan nincsenek vírusok. A legnagyobb biztonság érdekében a két tesztre azért van szükség, mert a mintavétel nem mindig egyformán sikeres, valamint a vírus mennyisége is kicsit hullámzó lehet az ember torkában.

A vírus RNS jelenléte a mintában azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a beteg szervezete még fertőzőképes vírusrészecskéket termel: a PCR nagyon érzékeny módszer, ami akkor is érzékelhet koronavírus maradványokat a mintában, amikor fertőzőképes vírusok már nem termelődnek.

Van értelme oltás után antitestgyorstesztet csináltatni?

Nincs. A gyorstesztek nem alkalmasak a vakcinák hatásának kimutatására, ezért aki erre próbálja használni őket, téves és veszélyes következtetésre juthat.

Nem! Nem élnek fonalférgek a maszkokban. A közösségi médiában elkezdett terjedni ez az elmélet. A maszkokban szövetszálak és nem férgek találhatók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra