Csődeljárást kezdeményez maga ellen a szombathelyi Styl

Az igazgató azt mondja, a végsőkig elmegy, hogy megmentse a gyárat.

Újabb fejezetéhez érkezett a szombathelyi Styl ruhaipari cég mindennapjaival foglalkozó sorozatunk Tragikussá vált a helyzet a szombathelyi Styl-gyárban, 150 ember kerülhet utcára 2023. November 27. 16:31 , ami sajnos nem egy vígjáték.

„Radics úr boldog karácsonyt kívánt a Styl dolgozóinak és bejelentette a csődöt, sokan siratják a munkahelyüket és fogalmuk sincs a jövőt illetően” - ez a levél futott be a mai napon szerkesztőségünkbe.

A vállalat több dolgozójával is beszéltünk ezek után, akik némileg finomították a híreket, elmondták, a vezetőség elkérte mindenkinek az elérhetőségét és szerdára ígértek nekik bővebb tájékoztatást. Az aggregátort lekapcsolták, nincs termelés. Az utóbbi hónapokban - mivel az MVM áramszolgáltató kikapcsolta az áramot - aggregátorról működtek a gépek és ezekkel próbálták meg felfűteni a helyiségeket is. A dolgozók szerint nem sok sikerrel, volt, hogy 10 fokban robotoltak.

Radics Tibor ezt cáfolta lapunknak nyilatkozva: szerinte 17-18 fok volt az üzemben, azt viszont megerősítette, hogy a napokban kezdeményezik a csődeljárást.

Arra a kérdésünkre, hogy valóban tartoznak-e még a dolgozóknak az októberi fizetésük egy részével, a novemberit pedig egyáltalán nem kapták meg, annak ellenére, hogy azt ígérték december 10-ig minden elmaradást rendeznek, azt mondta, ez csak részben igaz. Úgy tudjuk a korábbi dolgozóik felé (akik időközben felmondtak) is vannak elmaradásaik.

„Valóban akadtak nehézségeink, de azt gondolom, a dolgozóknak meg kellett volna érteni, ha nem gyártják le a megrendelést, akkor nem lesz pénz, és nem tudunk fizetést adni. Megrendeléseink ugyanis lennének. Most viszont nem lesz termelés, de erkölcsi kötelességemnek érzem, hogy valamilyen módon helyrehozzam ezt a nagyon nehéz helyzetet, amibe kerültünk. Azon vagyok, hogy a dolgozók megkapják a fizetésüket"- mondta az igazgató.

A csődeljárás során az adós - csődegyezség megkötése érdekében - fizetési haladékot kap, és csődegyezség megkötésére tesz kísérletet - írja a csődeljárásról a birosag.hu.

A fizetési haladék 120 nap. Ez meghosszabbítható, ha a hitelezők ezzel egyetértenek, a hosszabbítás nem haladhatja meg a 365 napot az eljárás kezdő időpontjától.

Az egyezség keretében az adós megállapodik a hitelezőkkel az adósság rendezésének feltételeiről.

Ha valaki nem megy bele a hitelezők közül a megállapodásba, elkezdődhet a felszámolás. „Az MVM-mel talán sikerül egy olyan egyezséget kötni, ami mindenkinek megfelelő" - mondta Radics Tibor, de azt is hozzátette: „ez kevés".

„Szükségünk lett volna vagy az állam, vagy az önkormányzat segítségére. Meg is kerestem az önkormányzatot, de tudjuk, hogy ők is nehéz helyzetben vannak, nemleges választ kaptam. Hende Csaba, országgyűlési képviselőig már nem jutottam el" - magyarázta a vezető.

Visszatérve a csődeljárásra, ha az egyezség nem jön létre, vagy nem felel meg a jogszabályoknak, nem teljesül, a csődeljárást a bíróság megszünteti, az adós fizetésképtelenségét hivatalból megállapítja és elrendeli az adós felszámolását.

Az igazgató többször kiemelte, sem az államtól sem pedig az önkormányzattól nem kaptak eddig támogatást. Azt szeretné, ha valaki végre melléjük állna, amíg nem lesz tényleg késő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság