Leereszkedtünk Magyarország leghosszabb barlangjába

Csodás cseppkövek közé. A maga 31 kilométerével olyan nagy, hogy gyorsan eltévednénk benne.

Tudja, hogy melyik az ország leghosszabb barlangja? Ha azonnal rávágná, hogy természetesen az Aggteleki Cseppkőbarlang, akkor téved. A helyes válasz: Pál-völgyi-barlang.

Mikor elindulunk Szombathelyről, még javában tombol a kánikula. Az emberek főleg vízpartra vagy vízközelbe igyekeznek, mi azonban úgy döntöttünk, hogy inkább leereszkedünk a föld gyomrába és végigjárjuk a Budapesten található barlangrendszer túraútvonalát.

Pál-völgyi-barlang
A természet ereje, ahogy ritkán látni
Mészáros D. Zsolt

A lejárat: Talán kevés lesz a rövid ujjú

A túrák óránként indulnak, természetesen szakavatott segítséggel, hiszen a barlangrendszer a maga 31 kilométerével olyan nagy, hogy gyorsan eltévednénk benne, és az még csak a jobbik rossz. Most csak páran várakozunk a lejárat előtt. Az ajtóból hűvös levegő árad. A felkészültebbek pulcsit is húztak. Aki nem túl gyakran látogat mély barlangokat, annak furcsának tűnhet 40 fokos rekkenő hőségben a pulcsi, de amint beléptünk a barlangba megértettük: Talán kevés lesz ide a rövid ujjú, de már nincs visszaút.

Pál-völgyi-barlang
Formák és cseppkövek
Mészáros D. Zsolt
Pál-völgyi-barlang
Néhol szűk járatokon haladtunk, máshol hatalmas termek ásítottak alattunk
Mészáros D. Zsolt

Mint megtudtuk, a barlang valamikor 40 millió évvel ezelőtt keletkezhetett, amikor még tenger hullámzott a Kárpát-medencében. Az itt élő tengeri állatok meszes váza lesüllyedt a tenger fenekére és megkövesedett. Ahogy az őstenger visszahúzódott, ezek a kőzetek is előbukkantak. A föld mozgása miatt pedig megjelentek a repedések, amiket aztán a feltörő hévíz alakított ki a mostani formára.

Pál-völgyi-barlang
A fotókra kattintva tekintse meg teljes galériánkat
Mészáros D. Zsolt

Boszorkánykonyha és meseország

Ez itt a boszorkánykonyha - mutat túravezetőnk egy üregben található, néhány félgömb formájú képződményre. Ezek jellegzetes hévizes oldásformák, de fűződik hozzájuk egy érdekes legenda. Ha bekiabáljuk egy étel nevét, akkor az az étel vár majd minket otthon.

Pál-völgyi-barlang
Boszorkánykonyha.
Mészáros D. Zsolt
Pál-völgyi-barlang
Ennek a formának is talán volt fantázia neve, de minket inkább egy agyra emlékeztetett.
Mészáros D. Zsolt

A meseország nevű helyen gyönyörű cseppkőképződmények fogadnak. A mesefigurákra és állatokra emlékeztető alakzatok mind fantázianeveket kaptak.

Pál-völgyi-barlang
Meseország. Itt a túravezetőnk lekapcsolta a villanyokat, csak hogy lássuk, milyen sötét is egy barlang. Nagyon!
Mészáros D. Zsolt

Az ember tényleg úgy érzi, mintha egy teljesen másik világba cseppenne, ahogy bolyong ebben a föld alatti világban. Körülöttünk gyönyörű sziklaformák és megannyi ősi cseppkő, amik egy másik korról tanúskodnak.

Pál-völgyi-barlang
A sziklák alakjai jobban lenyűgöztek, mint maguk a terek
Mészáros D. Zsolt

Felbukkannak a fossziliák is

Még az egykori tenger mélyén élt állatok is felbukkannak a sziklákon. Itt egy megkövesedett tengeri sün, ott pedig ősi fésűs kagylók vannak.

Pál-völgyi-barlang
Egyszer volt hol nem volt 40 millió éve
Mészáros D. Zsolt
Pál-völgyi-barlang
Mészáros D. Zsolt

A barlangból mintegy 500 méter van megnyitva a látogatók előtt. De komolyabb barlangászásra is van lehetőség, amihez azért már felszerelés is szükséges, meg némi tapasztalat. Talán legközelebb ki is próbáljuk. Addig is a képekre kattintva nézze meg ezt a csodálatos világot a föld alatt.

Pál-völgyi-barlang
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek