Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Covid velünk marad örökre, ráadásul egyre izmosabb mutációk jönnek

Egészségügyi konferencia volt Budapesten, kevés jó hírrel.

Szerdán egészségügyi konferenciát tartottak a magyar fővárosban. Az eseményről az Index.hu közölt írást, amely két megszólaló - Jakab Zsuzsanna, a WHO magyar vezérigazgató-helyettese és Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai Központjának vezetője – előadását foglalja össze.

Többek között elhangzott, hogy:

 • Sokan úgy viselkednek, mintha vége lenne a járványnak, miközben a globális Covid-halálozás lassan eléri az 5 milliót.
 • A delta minden korábbi mutációnál gyorsabban terjed, de a jövőben még nagyobb fertőzőképességű variánsok jönnek, amelyekre fel kell készülni.
 • Már a delta-variáns is olyan reprodukciós rátával bír, hogy ha a Föld teljes lakosságát beoltanánk, akkor is terjedne a vírus.
 • Az oltások mégsem feleslegesek, mert a vizsgálatok azt mutatják, ezek megvédenek bennünket a kórházba kerüléstől és a haláltól, és enyhe tünetekkel vagy tünet nélkül átvészeljük a betegséget.
 • A vakcina mellett a az egyéb védekezési formák - távolságtartás, maszkviselet, fertőtlenítés - is létfontosságúak.
 • A WHO célja: idén év végére oltsák be a globális lakosság 40 százalékát, jövő év végéig pedig a 70 százalékát. Ez azért lenne fontos, mert az alacsony átoltottságú régiókból újra és újra elindul a járvány.
 • Ha sikerrel járnak az országok, a pandémia akut szakaszát 2022-re le lehetne zárni.
 • A vírus negyedik hulláma Magyarországon laposabban indult, mint a második és a harmadik, ám most egy kisebb törés látható, az esetszámok meredekebb emelkedést mutatnak az elmúlt napokban.
 • A múlt hétig Magyarországon 1,1–1,2 volt a reprodukciós ráta (R-szám), ám kedden 1,3-ra Nem tudni, ez pontosan mit jelent, jelent-e fordulatot, de ha a szám 1,3–1,4-re emelkedik és stabilizálódik, akkor ugyanakkora hullámra lehet számítani, mint a 2. és a 3. hullámban.
 • Kedvező forgatókönyv: sikerül tartani az 1,2-es R-értéket, növelni lehet az átoltottságot, sokan viselik majd a maszkot, tartják a távolságot, így a járványgörbét laposan lehet tartani. Dániában például magas az átoltottság (75, 6 százalék), ott már visszavonták a korlátozó intézkedéseket, és az influenzához hasonló módon kezelik a koronavírust.
 • Kedvezőtlen forgatókönyv: a hidegebb időben egyre többet leszünk zárt térben, ahol hatékonyabban terjed a kórokozó, így nőhet az R-érték, és emiatt elnyújtott „platóidőszak” várható, ami újra hatalmas nyomás alá helyezi az ellátórendszert a magas esetszám miatt.
 • Soha nem leszünk képesek megállítani a SARS-CoV-2-es koronavírus terjedését, így a megbetegedések számát és a halálozás mértékét kell megpróbálni csökkenteni –

  hangzott el a konferencián.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19

  Tovább az oldalra