Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járvány miatt sem voltak kevesebben a szombathelyi október 23-i ünnepen

De nem azért, mert most tömegek jelentek meg a helyszíneken.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy arról lapunk is beszámolt Orbán Viktor Wittner Máriával és Cseh Tamás dalával emlékezett meg a forradalomról October 23. 10:10 , a koronavírus-járvány miatt idén elmaradt a legtöbb központi ünnepség, és az önkormányzatok is csak kisebb megemlékezéseket tartanak.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Szombathely azt a verziót választotta A járvány miatt sem voltak kevesebben a szombathelyi október 23-i ünnepen October 23. 19:05 , hogy mindent a hagyományos forgatókönyv szerint csinálnak, de a megemlékezés szűk körben zajlanak.

Nos, valójában nem volt nagy különbség a korábbi évekhez képest, de nem azért, mert hömpölyögtek volna az emberek a helyszíneken, hanem éppen ellenkezőleg: a korábbi években is nagyon kevesen látogattak ki az október 23-i városi megemlékezésekre.

Október 23-i ünnepségek
Welther Károly sírjának koszorúzása
Mészáros D. Zsolt

Welther Károly síremlékének megkoszorúzása – nem mellesleg a megemlékezések hagyományosan leghangulatosabb eleme - most is szűk körben zajlott, és hasonlóan kevesen mentek el a március 15. téri zászlófelvonásra.

Pont, mind a korábbi években.

Október 23-i ünnepségek
Zászlófelvonás a Március 15. téren
Mészáros D. Zsolt

Ehhez képest „tömegnek” tűnt az a néhány tucat ember, aki megjelent az 56-osok terén a megemlékezésre és a koszorúzásra.

A többséget most is a helyi politikusok tették ki,

A városvezetők, képviselők, pártvezetők és aktivisták mellett itt volt Hende Csaba országgyűlési képviselőt és Puskás Tivadar korábbi polgármester is.

Az ünnepi beszédet idén is Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos Elnökségének tagja mondta.

Október 23-i ünnepségek
Lechner Ferenc
Mészáros D. Zsolt

Az idős szónok üzenetének egyik központi mondanivalója az volt, hogy a mostani kormány 1956 szellemének örököse, a demokrácia és a szabadság biztosítója, amit külső „gonosz erők” folyamatosan támadnak.

„Újra sorakozzunk fel az igazságosság zászlója alatt, hogy győzedelmeskedhessünk a hazugság, az ármánykodás, a népeket félrevezető butítás, hamis illúziók felett” – mondta Lechner, amivel valószínűleg sokan egyetértenek.

A szombathelyi megemlékezések este ünnepi közgyűléssel és műsorral folytatódtak a városházán, itt már tényleg csökkentett módban.

Ünnepi közgyűlés 2020
Nemény András - Kattinson a képre a galériához
Mészáros D. Zsolt

Beszédében Nemény András a szabadság szépségéről és nehézségeiről, 1956, a rendszerváltás és a mostani koronavírus-válság kihívásainak hasonlóságairól és közösség erejéről szólt.

A műsorokban közreműködtek:

 • Buti Zsanett, zongoraművész
 • Gyenge András, csellóművész
 • Jámbor Nándor, Weöres Sándor Színház színművésze
 • Kiss Márton, zongoraművész
 • Sándorfi Olga, Paragvári Utcai Általános Iskola karnagya
 • Szabó Róbert Endre, Weöres Sándor Színház színművésze
 • MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége Szombathelyi Polgárőrség
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés