Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A jövő héten lesz döntés a korlátozásokról

Amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni.

Ülést tartott a kormány, áttekintette a járványügyi adatokat. - hangzott el a mai kormányinfón, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartott – Mint Gulyás elmondta, Európa jelentős részében a harmadik hullám kezdődött meg, nálunk csökken a fertőzöttek és a halálozások száma.

Az elmúlt két és fél hónapban sikerült betartani a védelmi intézkedéseket. Egyszerre tudunk hatékonyan védekezni és az ország működőképességét fenntartani. A jelenlegi intézkedések február 1-jéig érvényben vannak, a kormány a jövő héten tekinti át őket, de amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni  - szögezte le Gulyás.

Elhangzott: az eddig az EU-ból érkező oltásokkal nem lehetséges a tömeges oltás, ezért mivel más, nem uniós országokban már zajlik a tömeges oltás, más forrásokat is keres a kormány. Valamennyi tagállam kritikával illette az uniós beszerzések lassúságát. Tárgyalunk minden alternatív megoldásról, így Oroszországban és Kínában is, de csak olyan vakcinát fognak behozni, amelyet a magyar hatóságok engedélyeznek, és már több millió embert beoltottak vele.

Az Európai Gyógyszerügynökség is lassú, az AstraZeneca engedélyezése nem történt meg, a magyar hatóság már megtette, a britek már oltanak vele. A legtöbb épp ebből az oxfordi vakcinából állna rendelkezésre. Csak az uniós beszerzésben lekötött vakcinával 8,8 millió embert lehetne beoltani.

Hatékony alapellátás nélkül nincs jó színvonalú egészségügyi ellátás – mondta a miniszter. A háziorvosok a járvány elleni küzdelemben is helyt álltak, ezért a kormány úgy döntött, hogy az orvosi béremelésből a háziorvosok közül aki praxisközösséget vállal, megkapja az emelt bért vagy egy részét. Ha szoros közösséget vállal, akkor a teljes emelt bért, ha a lazább formájában vesz részt, akkor a nyolcvan százalékát. Aki nem vesz részt praxisközösségben, az emelt összeg harminc százalékát kapja meg. Ugyanez érvényes az állami ellátását végző fogorvosokra is. - tudósított az infostart.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra