Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus lehet akár egy új fejezet kezdete is - ne szalasszuk el a lehetőséget!

Nagy Róbert szombathelyi képzőművész kifejti, szerinte hogyan lehetne a pandémiából a legjobbat kihozni.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy Róbertről, aki a Szombathelyi Művészeti Szakgimnáziumban és a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán is tanít, tavaly már írtunk. Vár a végtelen relax! Kezdje az új évet a szombathelyi művészeti gimi tanárainak videójával 2019. January 01. 08:30 Akkor egy szellemes fél órás videójába botlottunk bele a YouTube-on, most viszont egy sokkal komolyabb tartalomról lesz szó.

Nagy Róbert a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Reneszánsz most című online konferenciáján tartott előadást, és azt boncolgatja, hogy a reneszánszt közvetlenül megelőző pestisjárványhoz hasonlóan a koronavírus is elő fog-e idézni olyan kulturális változásokat, amilyenekről a reneszánsz szólt.

Nagy Róbert a Reneszánsz most konferencia online előadásán
Nagy Róbert/Youtube

Előadásában nagy hangsúlyt fektet rá, hogy ismertesse a modern kultúra – azon belül is különösen a fogyasztói kultúra – zsákutcáit, a túlfogyasztás okozta természeti, gazdasági és szociális károkat, valamint az ezek elleni fellépés lehetőségeit.

"Ki kell lépnünk az emberszabású gondolkodás ketrecéből! Fel kell hagynunk azzal, hogy a férfi arrogancia által a világ teremtőinek és a hierarchia csúcsának érezzük magunkat! Természet felett állóknak, akik azért kaptuk ezt a Földet, hogy birtokunkba hajtsuk, átalakítsuk és műveljük – a saját élvezeti forrásainknak tekintsük" – foglalja össze Nagy Róbert a poszthumanizmus, mint modern filozófiai irányzat alapfelvetéseit. S mindezt azért, mert szerinte ennek a gondolkodásmódnak az egyre nagyobb népszerűsége jelezhet egy reneszánszhoz hasonló megújulást a 21. században.

Nagy Róbert szerint a pandémiának hosszú távon olyan hatásai lehetnek az emberiségre nézve, mint a túlfogyasztás pusztító köréből kiszakadás, a természethez való visszatalálás, vagy egy összetartóbb, nyitottabb és felvilágosultabb társadalom kialakulása.

De mindez csupán egy érdekes és informatív előadás barbár zanzásítása volt. Akit érdekel, mit gondol a pandémia kulturális hatásairól Nagy Róbert képzőművész, nézze meg a videót!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Covid 19

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra