A második oltás után 6 hónappal érvénytelen lesz az oltási igazolványa annak, aki nem veszi fel a harmadik vakcinát

A harmadik oltás után az igazolványnak már nem lesz lejárati ideje.

Ha valaki a második oltását követő 6 hónapon belül nem veszi fel a harmadik vakcinát, akkor az igazolványa érvénytelen lesz - nyilatkozta az állami médiának György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője pénteken, miután a kormány döntött arról, hogy február 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul.

György István ezután emlékeztetett, hogy januárban minden csütörtökön és péntek délután, valamint a szombati napokon oltási akciónapokat szerveznek. Egyben arra biztatott mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével, hiszen előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval mód van erre. A vakcinát nem csak azért ajánlja, mert az omikron variáns rendkívül fertőzőképes, hanem azért is, mert a kormány döntött arról, hogy a jövőben a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul: csak oltást felvéve lehet igazolványt kapni.

Azt kérte, aki felvette a második oltását, és hosszabb idő eltelt, 6 hónapon belül vegye fel a harmadik oltást, különben az igazolványa nem lesz érvényes. Hozzátette: "a harmadik oltás jelenti azt, hogy az oltási igazolványa egyelőre határidő nélküli lesz".

Beszélt arról is, hogy a kormány foglalkozott a negyedik oltás kérdésével: az orvos tudósok egyöntetű véleménye az, hogy a harmadik oltást követő 4-6 hónapon belül javasolt a negyedik felvétele. Ezt a háziorvosokkal tudják az érintettek megbeszélni, és ha ő ajánlja a negyedik oltást, akkor természetesen ők is javasolják.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a háziorvos ajánlása esetén biztosítják a negyedik oltáshoz szükséges vakcinát, és hamarosan a központi időpontfoglalóban is lesz majd lehetőség regisztrálni a negyedik oltásra – írja a MaNcs .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19