A mesterséges pálmaolaj lehet az orángutánok megmentője

Akkora a kereslet erre az olajra, hogy az ültetvények miatt rengeteg állatnak már szinte alig maradt élettere.

A pálmaolaj számtalan élelmiszer és tisztálkodási szer alapja, és olyan nagy igény van rá, hogy az ültetvények területe folyamatosan nő, a természetes erdőké pedig csökken. Indonéziában már számos fajt fenyeget a kihalás veszélye, köztük az orángutánokat. Ha nem állunk le az esőerdők pusztításával, ők lehetnek az első emberszabásúak, akik kihalnak.

A C16 Biosciences nevű cég viszont előrukkolt egy szintetikus anyaggal, amiről azt állítják, az élelmiszeriparban, a tisztálkodási és szépségápolási szerekben is helyettesítheti a pálmaolajat. A kutatása még nem tart olyan fázisban, hogy a termék kereskedelmi forgalomba kerüljön, de már most nagy a támogatottsága a szakértők körében – írja a BBC.

Orángután az utolsó fa tetején egy hatalmas erdőirtás után
Netflix

David Attenborough legendás természetjáró legújabb filmjében, David Attenborough új filmjét tulajdonképpen kötelességünk megnézni 2020. November 04. 20:29 az Egy élet a bolygónkonban egyébként szintén kitérnek az olajpálmák térhódításának pusztító hatására.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

David Attenborough új filmjét tulajdonképpen kötelességünk megnézni

Miközben mi vírusokkal, könyvdarálókkal és Dér Heni vetélésével foglalkoztunk, a 94 éves természetfilmes nagymester csinált egy filmet arról, hogyan írtjuk ki saját magunkat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech