Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A negyedik hullám lesz az utolsó

Vattay Gábor fizikus azt is kiszámolta, mikor érheti el Magyarországot. „Valószínűleg ez valamikor a nyáron fog bekövetkezni” – mondta.

A negyedik hullám lehet az utolsó nagy köre a vírusnak, aztán a megbetegedési és a halálozási arányok nagyjából hasonlítani fognak az influenza-járványéhoz – ezt mondta Vattay Gábor, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (ELTE) fizikusa a Népszavának .

Az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője az első hullám karanténidőszakában döntött úgy, hogy kihasználja a vírus okozta bezártságot. A fizikus járványmodellezőnek állt, és a korlátozások, valamint az emberek vírussal szembeni viselkedéséből kiszámolta, mikor ér véget a koronavírus-járvány.

A fizikus szerint a járvány folyamata néhány hónapos távon előre  „megjósolható” . Vattay Gábor azt mondta, az Egyesült Királyságban, Portugáliában negyven nap eltéréssel elindult az újabb, a negyedik hullám. Magyarországon ennek még semmi jelét nem látni. Vattay a magyar kormány korlátozó intézkedései és az oltás összefüggésében kifejtette: a harmadik hullámot okozó variáns nagyjából el fog tűnni. Ami viszont marad, az a delta variáns.

„Nálunk is legalább negyven napnak kell eltelnie, amíg kezdünk majd látni belőle valamit, de hogy mikor van ennek a pontos kezdete még nem tudni, valószínűleg ez valamikor a nyáron fog bekövetkezni”  – mondta.

A szakember úgy véli, most még van két hónap előnyünk, ha ideér, itthon is eldördül a negyedik hullámot jelző startpisztoly, ugyanaz fog történni, mint ami Nagy-Britanniában Izraelben, Portugáliában zajlik.

Elmondta, amint életbe lépnek a lazító szabályok és az emberek elindulnak nyaralni, az az eddigihez képest is föl fogja gyorsítani a vírus behozatalát. És az a kérdés, hogy akkor mit fogunk tenni. „Ezzel együtt azt gondolom, hogy nagyjából a negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak, aztán a megbetegedési és a halálozási arányok nagyjából hasonlítani fognak az influenza-járványéhoz”  – fogalmazott Vattay Gábor a Népszavának.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra