A nem sürgős műtéteket országosan is elhalaszthatják

Jöhet a tavaszi forgatókönyv, december közepére telhetnek meg a kórházak.

Lesz elég kórházi ágy, orvos, kisegítő személyzet akkor is, ha eléri a koronavírusos fertőzöttek száma a tetőzést decemberben. Sürgős műtéteket nem, de előre tervezett, elektív műtéteket valószínűleg országosan is el fognak halasztani - ezt Gulyás Gergely mondta az ATV kérdésére a tegnapi kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a most rendelkezésre álló 32 ezer kórházi ágy a legpesszimistább forgatókönyvek szerint december közepére telne meg. Az Operatív Törzsnek erre az esetre is van forgatókönyve. Egyes kórházakban már most elrendelték az elektív műtéteknek a halasztását, “ez valószínűleg országosan is meg fog történni” - jelentette ki Gulyás Gergely. Ezzel újabb ágyakat szabadítanak fel. De mint mondta, az Operatív Törzsnek ezen kívül is vannak még javaslatai.

Gulyás Gergely megerősítette, hogy Magyarország azokban az eszközökben, amelyek a védekezéshez kellenek - beleértve a kórházi ágyakat is -, jól áll. Ha az egymillió főre jutó ágyszámot nézzük, akkor a harmadikok vagyunk Európában. Amit hátrányként tartanak számon, amikor a finanszírozásról van szó, hogy indokolatlanul sok az ágy, “az most kifejezetten előnyös” a miniszter szerint, ahogy az is, hogy lélegeztetőgépből is van elég.

Azt is elmondta, egyelőre azt látják, hogy a kórházi kisegítőszemélyzet, ápolók, orvosok is kellő számban állnak rendelkezésre. “Itt is vannak tervek, ötöd- és hatodéves orvostanhallgatókat is be lehet vonni a védekezésbe, ha szükséges, ahogy tavasszal. Ez most is meg fog történni”.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19