Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A pásztor – egy „szombathelyi” film, amely tarol a fesztiválokon, viszont a közönség még nem láthatta

Nemcsak a határidők betartása a feltétel, de az is, hogy a nevezett alkotás a fesztivál előtt sehol ne kerüljön közönség elé.

A független filmes rendező Illés László, A pince című horrorfilmje után, egy II. világháborús drámát készített, A pásztor című alkotás a II. világháború névtelen hőseiről szól akik zsidó családokat bújtattak, ezzel kockáztatva szinte mindenüket. Szombathely több szempontból is büszke lehet a filmre, a film operatőre, Tóth Gergely – aki pár éve még Szombathelyen élt, ő alapította a Pannonia Pictures filmstúdiót, melynek sokáig a Fő téren volt a székhelye – szereplői között pedig a Weöres Sándor Színház színészeit – Horváth Ákost, Jordán Tamást és Endrődy Krisztiánt – is megtalálhatjuk.

Illés László lapunknak adott interjújában elmondta, tizenhárom éves korában kezdett el aktívan filmezéssel foglalkozni. A Bolyaiba járt, és mivel már ekkor érdeklődött a videós dolgok iránt, a rajztanára, Biczó Antal kitalálta, mi lenne, ha csinálnának egy animációs műhelyt. Ebből végül lett egy szakkör, az iskola vett számítógépet, fényképezőgépet és egyéb kiegészítőket, amikkel gyurma és homok animációkat készítettek.

Illés László
Mészáros D. Zsolt

Arról, hogyan nyerte meg a szombathelyi színészeket, pedig így nyilatkozott: Egyáltalán nem ütköztem akadályokba. Tamás egy elképesztően kedves, alázatos és nagy tudású ember, aki rengeteg dolgot tett le az asztalra és nagyon sokat köszönhet neki Szombathely is. Az a tapasztalatom, hogy fontos számára a fiatal generáció támogatása, és nagy örömmel és lelkesedéssel vágott bele a filmbe a forgatókönyv elolvasása után. Ez pontosan így történt Horváth Ákosnál és Endrődy Krisztiánnál is.

Maga a film szinte a véletlen műve, amikor az operatőrrel (Tóth Gergő) egy másik filmötlet kapcsán a Veszprém megyei Szentkirályszabadja környékén jártak, amikor a GPS-nek miatt eltévedtek, és egy pásztorral és az őt körülvevő nyájjal találták szembe magukat. Innen minden megváltozott, pár hónap alatt megszületett A pásztor forgatókönyve.

A pásztor
A pásztor
Facebook

Legutóbb épp Horváth Ákos nyerte meg a montreali Art Color Digital Cinema Nemzetközi Filmfesztivál legjobb színészének járó díját, a sikersztori azonban ezzel még nem ért véget. A film operatőre, Tóth Gergely ugyanezért a filmért a Vegas Movie Awards legjobb operatőrének járó díját hozta el. A fesztiválokon azonban már eddig is tarolt a film. A Pásztor című világpremierje tavaly nyáron, Helsinkiben, a Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a legjobb forgatókönyvért járó díjat Illés László (a film rendezője, forgatókönyvírója), valamint a legjobb színésznőnek járó díjat Jókai Ágnes (a film egyik szereplője) kapta meg.

A film sikere töretlen. A Los Angeles Film Awardson a legjobb független filmnek járó díjjal, valamint a zsűri különdíjával jutalmazták a rendezőt és a zeneszerzőt is. Az Austrian Film Festival-on is fődíjat kapott a vasi alkotás. Az olasz Oniros Film Awardson: a legjobb film, legjobb rendező, legjobb háborús film, legjobb zene kategóriában volt versenyben, egy másik olasz fesztiválon – a római Prisma Independent Film Awards-on – pedig a legjobb nagyjátékfilm díjára jelölték A Pásztort. De a film menetelése még korántsem ért véget.

A pásztor
A pásztor
Facebook

A II. világháborús történet 1944-ben játszódik Magyarországon. A történet egy idős pásztorról szól, aki őrségi tanyáján magányosan éli mindennapjait, a birkáin kívül senkije nem marad. Egy napon a nyáj legeltetése közben meggyilkolt zsidók holttesteire bukkan az erdőben. Köztük talál egy lányt, aki életben maradt. Elhatározza, hogy hazaviszi és megmenti őt, ám egyre nehezebb kihívásokkal kell szembenéznie. A film öt hónap alatt készült el nyolc forgatási nap alatt. A külső jeleneteket Dozmaton, a belső jeleneteket Szakonyfaluban, egy házban forgatták.

Csupán azt nem lehet tudni még mindig, hogy a hazai közönség mikor láthatja a – most már – sikerfilmet, a forgatáskor tavaszi díszbemutatóról volt szó, viszont még mindig nincs meg a magyarországi vetítés időpontja. Amíg a fesztiválokon hódít, itthon nem vetíthetik, ugyanis a filmfesztiválok esetében nemcsak a határidők betartása a feltétel, de az is, hogy a nevezett alkotás a fesztivál előtt sehol ne kerüljön közönség elé.

Horváth Ákost munka közben értük el, épp az Ádám almái című darabot próbálta Czukor Balázs rendezésében S mint sietve mondta kérdésünkre, egyáltalán nem gondol arra, mit jelent ez a díj a pályafutásában, csak örül neki, mint a film többi díjának is. S hogy a járvány okozta különös helyzet miatt majd postán érkezik feltehetően, az sem baj feltétlenül. Mert a próbából is látszik, az élet halad tovább.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra