Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A pásztor elmegy, de a világot nem váltottuk meg vele

Ha már elkészült egy igazi szombathelyi világháborús mozi, jó lett volna hozzá ajánlót is írni. Ez a cikk most nem az.

Illés László A pásztor című filmjének díszbemutatóját Kevés pénzből, kilenc nap alatt, szombathelyi stábbal is fel lehet kerülni a nagyvászonra 2020. September 19. 07:52 szeptember 18-án tartották a Savaria Moziban, ami – ahogy ez a vetítés utáni közönségtalálkozón el is hangzott – valódi szombathelyi ünnep volt.

Illés László, a film rendezője szombathelyi születésű, ahogy Tóth Gergely operatőr is, a szereplők közül hármat pedig a Weöres Sándor Színház színészei, Horváth Ákos, Endrődy Zoltán és Jordán Tamás alakítanak. S ha ez még nem volna elég, a helyszín is Vas megye.

Közönségtalálkozó az A pásztor alkotóival a Savaria Moziban
Kiss Tamás

Azok után pedig, hogy a film egy éves születésnapjáig beutazta a világot, látott sok szép filmfesztivált és 26 díjat gyűjtött be, nagyon akartuk, hogy büszkék is lehessünk rá.

Sajnálom, de nekem mégsem megy

Lehet gyönyörű templomokat építeni Notre-Dame-i rózsaablakokkal, meg sixtusi freskókkal, ha már a szerkezettel nem stimmel valami, a templom össze fog dőlni.

Illés László filmjét nézni kicsit olyan, mint ezt a templomot nézni, ahogy összedől. Szépek a Vas-megyei tájak, szép a színvilág, szépek a kompozíciók, szép a zene is – egyszóval megteremtette a maga atmoszféráját. Kár, hogy a szerkezet, vagyis a forgatókönyv hibás.

44-et írunk. A történet röviden egy pásztorról szól, akinek már nincs senkije és semmije, életét a mindennapos rutin és magány keretezi. Egy nap azonban lövéseket hall az erdőből, s szemtanúja lesz egy zsidó csoport kivégzésének. Az egyetlen túlélőnek, egy fiatal lánynak megígéri, hogy megmenti az életét, ehhez azonban túl kell járniuk a kegyetlen SS tiszt eszén.

A film nagyon jól indult

Az első tíz perc számomra kellemes csalódás volt. Az előzetes alapján egy erdőben rohangálós, lövöldözős, magyarosan amatőr háborús filmre számítottam, ehelyett egy hangulatos, mérsékelt tempójú és jól átgondolt mű kezdett kibontakozni.

Tarr Béla és Jancsó Miklós után szabadon, Illés László is megkísérelte a vásznon bemutatni a vidéki, remete életérzést, és komolyan mondom, egész jól sikerült neki. Szinte éreztem a csípős hajnalt, ahogy a pásztor megmosakodik a dézsából, éreztem a doh, szalma és füstölt szalonna elegyét az orromban és éreztem az ürességet, ami a főszereplőre vár egy újabb legelőn töltött munkanapján.

Tóth Gergely operatőri munkájáról csak elismerően tudok szólni
Youtube/ADS Service Official

Aztán beindult a cselekmény, megjelentek a sárga csillagok és SS-jelvények, a karakterek elkezdek kibontakozni és interakcióba lépni egymással, én pedig itt váltam a film átélőjéből egyszerű szemlélőjévé.

Egy író barátom mondta nekem sokszor, hogy a jó novella alapfeltétele, hogy ne írj olyan dolgokról, amiket nem ismersz, különben teljesen hiteltelenné válik a műved.

Az A pásztor szólni akar a remete magányáról, az első világháborús veterán traumáiról, a parancsra cselekvő katona dilemmáiról és a zsidók állati sorba taszításáról, csak nekem a film végére az volt az érzésem, hogy az író nem töltött elég időt remeték, veteránok, katonák és zsidók társaságában.

Láttunk már a nagyvásznon náci tiszteket, - Amon Goeth, vagy Hans Landa – akiknek csak rá kellett gyújtaniuk és megfagyott bennünk a vér. A pásztor ügyeletes főgonosza viszont nem váltott ki belőlem semmilyen borzongást, és nem azért, mert Horváth Ákos rossz színész lenne, hanem azért, mert a karakter felszínes és kétdimenziós, a szövege pedig mesterkélt.

A zsidó lány testvérének kivégzése
Youtube/ADS Service Official

Valahol az egész filmmel ez a baj. Nagyjából elképzelések alapján vannak nácik, zsidók és pásztorok, nekik vannak dilemmáik, de végig érezzük, hogy ezek nem hús-vér emberek.

Az olyan kizökkentő részletekre, mint például, hogy 1944-ben egy pásztornak a szájából ne lógjon vadonatúj, lakkozott, műanyag szárú pipa, nem is térnék ki.

Nem egészen értem a film célját sem

Láttam egy újabb filmet, ami megmutatta, hogy a második világháborúban milyen borzalmakon mentek át a zsidók, hogy a nácik gonoszak és kegyetlenek, az egyszerű emberek pedig néha a jó ügyért akár az életüket is kockára teszik. És ezen felül?

Semmilyen pluszt nem éreztem, mikor felkapcsolták a vetítőteremben a lámpákat. Se megrendülést, se katarzist, se megkönnyebbülést, se bánatot. A zsidóüldözés témájában sem tudtam meg semmi újat. Mindent, amit a filmtől kaptam, már megkaptam számtalan más műtől, csak jobb tálalásban.

Székely B. Miklós a pásztor szerepében
Youtube/ADS Service Official

Azokat a mély dilemmákat sem találtam sehol, amikről a film előtt az esemény moderátora beszélt. A szereplők gépszerűen hajtották végre azt, amit a dramaturgia megkövetelt tőlük. A jóságos öreg pásztor zsidókat ment, a zsidók eszetlenül rohangálnak az erdőben, az SS-tiszt gonosz, az újonc fiú meg viaskodik emberség és parancskövetés közt. Dilemmázni senkit sem láttam.

Egy valamiért érdemes csak megnézni az A pásztort

Egy olyan filmről beszélünk, ami milliárdos támogatások nélkül, összekalapozott pénzből, lelkesedéséből, és a kevés időből, nagyon rövid (9 nap) alatt született. Sok hibája van, mégis magasan hozza a mozifilm minőséget és még mindig inkább ezt nézem meg ötször, mint a Pappa piát még egyszer.

Nem kell, hogy tetsszen a film ahhoz, hogy elismerjem: Illés László azért csinál filmeket, mert szeret filmeket csinálni, a független filmezés pedig – aminek ugyanúgy vannak maradandó és felejthető pillanatai – csakis ebből az elhivatottságból és film iránti szeretetből táplálkozhat.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Kevés pénzből, kilenc nap alatt, szombathelyi stábbal is fel lehet kerülni a nagyvászonra

Az A pásztor című film díszbemutatóján voltunk a Savaria Moziban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra