A Szomszédok szentenciáit megszégyenítő videókkal küzd Nemény András egy újabb ciklusért

Szombathely polgármestere igazi kontentgyáros, az az érzésünk, sok dolgot csak azért csinál, hogy közösségi média tartalom legyen belőle, miközben programját egyelőre nem igazán ismerjük. Vajon a beállított fotókon mosolyogva lehet ma választásokat nyerni?

Ami Lenkai Nóra esetében egy kacsa nyomonkövetése volt Befektetőkkel és külső forrásokkal menetelne Szombathely polgármesteri székéig Lenkai Nóra May 05. 16:00 , az jelen esetben már tudatos döntés, mert akkor már nézzük meg, mit csinál a többi polgármesterjelölt Szombathelyen. Ezúttal Nemény András Facebook-oldalát jártam be, hogy elhozzam a tartalmainak legjavát.

Szerettem volna itt a választási programmal kezdeni, csak hát azt konkrétan nem találtam. (Kíváncsian várjuk a május 24-ei programbemutató nagygyűlést a Savaria Moziban.) Illetve néhány óriásplakáton láthatunk ráutaló magatartást. Három plakátot szúrtam ki eddig; a 8 milliárdot útfelújításra, a stop akkugyár és a mindenki szombathelyi, bár ez az utóbbi egyrészt kérdéses a hovatartozását illetően, másrészt egyszerűsége ellenére elég nehezen értelmezhető.

Azt már az előző cikkemben is írtam, hogy a 8 milliárd útfelújításra ebben a városban édeskevés. Szombathely útjai és járdái siralmas állapotban vannak. Konkrétan egy felfüggesztés-tesztelő állomásként kellene hirdetni a várost, mert jelenleg ez a hozzáadott turisztikai értékünk. Vagy a biztosítási csalás, mert aki idejön, az könnyen összehozhat egy felni-, vagy féltengelytörést magának.

Az akkumulátorgyáras plakát már más tészta. Elég nagy hullámokat kavart ez a téma országszerte, s bár egyetértek az ellenzésével, ez itt és most azért nagyon populista dolog. Nyilván, nem Nemény András honosította meg ezt a magyar politikában, de lehet, hogy nem az orbáni utat kellene járni az egybites plakát-üzenet kombóval. "Az akkugyár rossz, értem?"

A harmadik egy kérdéses pont, mert hivatalosan az Agora szerepel a plakátok alján, de a helyi identitás erősítése azért beleillik Nemény elképzeléseibe is. Mindenesetre ezekből a függőleges verzió elég bugyutára sikerült, mert a szombathelyi szó hármas tagolásából a középső "bat" angolul is értelmezhető, és egy külföldi turistának ebből annyi jön le, hogy ezek itt akarnak valamit a denevérrel. Szóval, bárki is áll emögött, attól vissza kellene kérni a pénzt, mert ez így tré.

Ami a hivatalos oldal tartalmait illeti, ott a plakáton szereplő dolgokra semmi utalás nincs. Helyette vannak cuki tartalmak, amiből itt van egyből az anyák napi szösszenet, mellyel csak az a probléma, hogy nem feltétlenül érzem közérdeklődésre számot tartónak, hogy lássuk azt, amint Szombathely polgármestere az anyukájának énekel. Nyilván közeledni kell a néphez, de ezek már Gyurcsány táncát idéző magaslatok, amiket nem biztos, hogy érdemes bitorolni!

A második nekifutásunk egy futóverseny (valószínűleg) utáni kisfilm, ahol a polgármesterünk egy pajkos mosollyal az arcán fordul a kamera felé, miután egy kis szívecskét rajzolt a Szombathely felirat mellé. Kicsit ilyen: "nézzétek, egyedül tettem tönkre" érzetet kelt, de legalább látjuk, hogy vicces a csávó. Itt már azon sem lepődnék meg, ha a Derkovits-lakótelepi "balhét" Háborús övezetté változtatta a kampány a szombathelyi Derkovits-lakótelepet April 30. 10:57 pont ez a videó ihlette volna.

És, akkor beüt a pokoljárás. 2024-ben az lesz a trend, hogy a kampánystáb legalább egy olyan filmet kreál, ahol a polgármesteri székért küzdőt normáltalannak állítják be? Ez a darab eléggé dehonesztáló szerepbe kényszeríti Nemény Andrást ezzel a mindenhová integető szereppel. A bajt pedig tovább tetézi, hogy a környezete is csak így reagál, ami egyfajta hangtalan posztapokaliptikus világot idéz - akárcsak a Hang nélkül című horrorban -, ahol tilos bármi hangot kiadni.

Szóval itt az a teljes történet, hogy András jön, lát és teátrális kézmozdulattal üdvözöl mindenkit, mint aki most szabadult valami 1920-as évekbeli némafilmből. Olyan nagyon egyszerűnek mutatja a város első emberét ez a film, ami nagyon gáz a készítőire nézve.

De, az is szembetűnő, hogy Nemény András nyomokban Pacalszilit (Németh Szilárdot) tartalmaz, a május elsejei anyagban - és a többi hasonszőrűben is - akad azért jó pár kajálós jelenet. Legalább öt kilót híztam attól, hogy a városi nagyrendezvényeken készült etűdökben mindig eszik. De nem csak a gasztronómia iránti érdeklődés a közös a két politikusban.

Egy másik közös pont az irodalom, mert azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Szilárd könyvtár szakon végzett. Igaz, akkor kétféle ember kaphatott ilyen diplomát, az egyik azért mert olvasta a könyveket, a másik meg azért, mert elbírta őket nagyobb mennyiségben is. Itt és most Kosztolányi az érettségi tétel. Bár a megvalósítás mesterkélt, de az ötlet tényleg fain.

A harmadik közös pont pedig az erő, mert azért Nemény Andrással se szívesen találkoznék késő este egy sötét sikátorban. Mondjuk az is tény, hogy Németh Szilárdból előbb nézném ki, hogy egy szellemi párbajban is inkább az öklét használná, de azért itt is elég könnyen fordult az a traktorgumi. Megsüvegelendő ez a sportos elegancia.

Férfiasan bevallom, a következő fotósorozatnál már a kollégák segítségét kellett kérnem. A Herényi virágúton készült képeknél három embert taggelt be a polgármester: László Győzőt, a saját lányát és Ipkovich Györgyöt. És, bármennyire néztem a képeket, Ipkovich György egyiken sem szerepel teljes életnagyságban. Az ilyen esetekre mondom mindig: "Talált! Mellé!"

Azért itt sem maradhatott el a kötelező csapattal csapatás. Egyre kevésbé értem, ezekről miért gondolják azt, hogy erőt és egységet mutatnak? Tény, lehetett volna rosszabb is, ellenben kontraproduktívnak érzem, mert egy ilyen epizódból nem az jön le, hogy a képviselők komolyan vennék a munkát. A lazítást meg miért kell közpénzen reklámozni?

Nemény András videói felidézik bennem azt a kínos feszengést, amit kisgyerekként éltem át minden Szomszédok epizód végén, amikor jöttek a szereplők, és elmondták a maguk kis szentenciáit. És ezekben szerintem sokszor nem az volt a kihívás, hogy életszerűen adják elő, hanem, hogy ne röhögjék el magukat közben. Az alábbi kisfilm pedig pont ezt hozza el nekünk, csak a felirat hiányzik a kép aljáról; "Andris: a polgi".

Összességében Nemény András hivatalos oldalát áthatja egyfajta pózőrködés, de emellett kellő figyelmet fordítanak arra, hogy ami kikerül, az lehetőleg ne legyen kínos. Ezért a néhány bejegyzésért azért sokat kellett nézelődnöm.

Sokkal fájóbb pont az, hogy nem fordítottak kellő figyelmet a konkurenciára. Egy-két hét késés még belefért volna, de már rég reagálni kellett volna az ellenprogrammal, mert a választók nem feltétlenül emlékeznek az elmúlt 5 évre.

Pedig sok minden történt, amiről azt hittük, örökre velünk, vagy bennünk marad, mint a Covid és a lezárások, a gazdasági válság, amikre az elsők között volt válaszuk. Viszont az is igaz, hogy az 5 évvel ezelőtt irány, az ma már nem feltétlenül tartható a külső hatások miatt. Így a polgármester Facebookja csak lóg a semmiben, miközben dübörögni látszik a kampány.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény