A városi összetartozás ünnepe: felavatták a Szombathely Portrét

Az ünnepélyes avatóra sokan voltak kíváncsiak, ami miatt kisebb káosz is kialakult.

Csütörtök este hat óra előtt már jelentősnek mondható tömeg fogad a szombathelyi Göncz Árpád téren. De nem tüntetés vagy koncert miatt gyülekeztek az emberek, hanem, hogy láthassák, miként mutat teljes pompájában a Szombathely Portré.

Bizonyára emlékeznek: idén februárban derült ki Tablót készít a szombathelyiekről az önkormányzat February 08. 16:57 , hogy az identitásprogram részeként az Iseum előtti üvegfalra szombathelyi, vagy Szombathelyhez kötődő emberek fényképeiből rakják ki a város nevét. Sokáig várták a képeket, végül a tervezett ötezer fotó helyett csak 3586 gyűlt össze.

De ez sem szegte a kedvét a szervezőknek a portré megalkotásában, amelynek ünnepélyes átadójára (a borús idő ellenére is) nagyjából 100-150 ember volt kíváncsi. A tömegben több önkormányzati képviselőt is láttunk, jelen volt többek között Putz Attila, Tóth Kálmán és Koczka Tibor is.

Nyugat.hu

Az ünnepség elején Bujtás Ervin és Csikos Miklós játszották el a „Szombathely” nevű dalt, később pedig Nemény András szólt a közönséghez. A polgármester beszédében kiemelte, a portré annak a szimbóluma, hogy a város és annak közössége egymásra talál. Hozzátette, nem ez az első tablókép a város történetében: Kr. u 130-ban 83 savariai polgár nevét jegyezték fel (ez a Városháza falán is megtalálható), szerinte az is valami hasonló lehetett.

Nemény András elmondta, számára ez a nap az összetartozásról szól. Ha van nemzeti összetartozás – és ő hiszi, hogy van – akkor úgy gondolja, létezik szűkebb összetartozás is: a városi. Ennek pedig most volt az ünnepe. Beszéde végén köszönetet mondott Károlyi Ákos jegyzőnek, aki az egész projekt megálmodója volt.

Károlyi beszédében egyebek mellett elmondta: a portré „gyújtópontja” Barcelonából ered. AZ FC Bercelona stadionján, a Camp Nou-n ugyanis van egy felirat: „több mint egy klub”. A jegyző szerint ha erre a portréra ránéznük, akkor elmondható, ez több mint egy kép.

Elmondta, a portré sikerességét jól mutatja, hogy II. Erzsébet korábbi angol királynő uralkodásának 60. évfordulójára csináltak 5000 darabos montázst, ez pedig 3500 darabos. Hozzátette, a Szombathely Portré a múlt, a jelen és a jövő találkozása. Múlt azért, mert a portré az Iseum előtt helyezkedik el, jelen azért, mert a mai szombathelyiek arca jelenik meg rajta, jövő pedig azért, mert láthatók rajta gyerekek is.

A beszédek után pedig hivatalosan is felavatták a portrét. Minden egyes betűt más, Szombathelyhez kötődő személy vagy személyek lepleztek le:

 • Az S betűt dr. Nemény András polgármester és dr. Károlyi Ákos jegyző.
 • A Z betűt Pataki Gergely diákpolgármester, valamint Kalmár Flóra és Porpáczy Marcell diákalpolgármesterek.
 • Az O betűt Németh Zsolt, a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub elnökségi tagja és Perl Zoltán, az immáron hatszoros magyar bajnok Falco kosárlabdacsapat kapitánya.
 • Az M betűt a Szombathelyi Margaréta Óvoda két óvodapedagógusa: Domnanics-Horváth Szandra és Viszked-Mészáros Andrea.
 • A B betűt az Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője, Sebestyén Bianka és Egyesített Bölcsődei Intézmény Gyermekeiért Egyesületének elnöke, Péter Anita.
 • Az A betűt az Aktív időskor programunk két valóban aktív szombathelyi résztvevője: Fritz János és Fritz Jánosné.
 • A T betűt a Polgármesteri Hivatal két munkatársa, akik motorja és mozgatórugói voltak a Szombathely Portrénak: Mester Ágnes, az Egészségügyi, Kulturális és Köznevelési Iroda vezetője és Prieger Szabolcs, kulturális és városi nagyrendezvény koordinátor.
 • A H betűt dr. Elekes Sarolta és Hanna lánya leplezi le, ők lettek a szerencsés tulajdonosai a Szombathely Portré főnyereményének, a Ducati elektromos rollernek.
 • Az E betűt a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője, Németh Klára.
 • Az L betűt a szombathelyi Weöres Sándor színház két művésze, Herman Flóra és Horváth Ákos.
 • Az Y-t pedig a Gagarin utcai Idősek Klubjának két dolgozója Horváth Lászlóné és Farkas Ferenc leplezte le.
 • A leplezés azonban nem úgy sült el, mint ahogy azt a szervezők szerették volna: az avatás közben sokan mentek fotózni, nézelődni, ezzel kisebb káosz alakult ki.

  Nemény András és Károlyi Ákos avatás közben
  Nyugat.hu

  Miután mindenki kinézelődte magát, a résztvevők összeálltak egy képre, amelyet a városháza tetejéről készítettek el.

  Valahogy így néz ki a portré
  Nyugat.hu

  A fotó elkészülte után hivatalosan véget ért a program, amit jelzett az is, hogy elkezdett szakadni az eső.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Csak Szombathely