Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„A vírust a gonosz lélek találta ki, de a rosszból Isten mindig jót hoz ki”

Molnár Árpád kórházi lelkész naponta jár a Markusovszky-kórház Covid-osztályára. Sok mindent lát és tapasztal. Vele beszélgettünk kórházról, járványról, húsvétról.

„Még a Covid-osztályon vagyok beöltözve, vissza tudna hívni egy kicsivel később?” - mondja a telefonba a szombathelyi kórház lelkésze. Természetesen így teszek, mint ahogy az is természetes, hogy ezt hallva átírom az első kérdésemet, és azonnal a lényegre térek.

„Van, amikor a beteg, van, amikor a család hív. „Most egy nagyon jólelkű édesapánál, nagyapánál voltam, aki szerencsére elindult a gyógyulás útján” - közli a jó hírt Molnár Árpád, aki időközben levette a védőruhát. Ő maga egyébként ezenkívül úgy védekezik, tudtuk meg, hogy az osztályról kijőve, a kápolnába menet vodkát önt a tenyerébe, amit nem iszik meg, hanem belélegzi orron és szájon át.

Már tavaly novemberben elkapta a betegséget, amit viszonylag könnyen vészelt át, sőt, még jól is jött ki belőle kicsit, mert a kényszerpihenő alatt megszűnt a tíz éve tartó térdfájása – meséli.

Molnár Árpád
Mészáros D. Zsolt

Most nagyon sok nagybeteg van a kórházban, így sokszor hívják. Olyan is van, hogy nem tud valakiről, de amikor a kétségbeesett család – vagy éppen a szobatársak - a helyszínen meglátják, és kérik a segítségét, akkor nekik is feladja a kenetet.

Az emberek bajban a hit felé fordulnak

„Amikor a korábbi években, évtizedekben az emberek hamvazószerdán eljöttek a misére, hogy hamut hintsünk a fejükre, keresztet rajzoljunk a homlokukra, nem gondoltak arra, hogy meg kell halniuk. Idén viszont ez láthatóan még azokat is megérintette, akik soha nem járnak templomba; hiszen munkatársuk, szomszédjuk, ismerősük, aki talán nálunk is fiatalabb, halt meg. Nemcsak a telefonhívás a több, de láthatóan azok száma is emelkedett, akik csendben megnyíltak az ég felé és Isten felé” - mondja az atya, emlékeztetve, hogy a Don-kanyart megjártak között is sokan voltak, akik a „földi pokolban” fogadták meg, hogyha kikerülnek élve onnan, akkor templomba járó hívők lesznek.

Szerinte a világjárvány minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy sok ember hite letisztul, megerősödik, és összességében jobb emberek lesznek.

A félelemről

Molnár atya csodálja a kórházi dolgozók munkáját és bátorságát, imádkozik értük is, megjegyezve, hogy a bátorság önmagában is védelem, ugyanis a félelem sebezhetővé tesz minket.

„Tőlem is szokták kérdezni, hogy félek-e. Erre azt mondom, hogy miért félnék, hiszen ha meghalok, a mennyországba kerülök.”

Mészáros D. Zsolt

Több ismerősét is látta meghalni az osztályon, közöttük kórházi dolgozókat is, de ő megtanulta, hogy ez életet és a halált más szempontból nézze. Példának említi Karol Wojtyłát, aki 8 és fél évesen veszítette el édesanyját. Ez tragédia volt, de az édesanya onnan fentről biztosan tudott segíteni, hogy a kisfiúból később pápa legyen.

Isten mindig jót hoz ki a rosszból

„Egy szombathelyi orvos mondta azt, hogy ezt a vírust a gonosz lélek találta ki. Csakhogy a gonosz mindig öngólt rúg, merthogy a rosszból az Isten mindig jót hoz ki” - osztja meg velünk optimizmusát a kórházlelkész.

Az atya felidézi egy idős szombathelyi rabbi korábbi szavait, amit alkalmazni lehet a mai helyzetre: „Bűneink miatt vertél meg minket, ó, örökkévaló” .

Merthogy a bűneinkkel tettük saját magunkat sebezhetővé. Pocsékoljuk az energiát, a gázt, tízszer annyi üzemanyagot fogyasztunk el, mint amennyit szabadna, miközben teljesen tönkretesszük a környezetünket, amit majd a következő generáció örököl tőlünk. De most a járvány miatt vissza kell fognunk magunkat. Ha Jézus szemével nézzük, akkor egy tisztulási folyamat indult meg - véli a lelkész.

A legnagyobb hősök korábban sem a hadvezérek voltak, hanem azok, akik legyőzték magukat. Azaz a szentek, akik közül nagyon sokan éppen egy betegség alatt tértek meg, és lettek képesek arra, hogy egy magasabb szempontból nézzék a világot.

A böjt fontosságáról

A húsvét előtti időszakról beszélve Molnár Árpád a böjt fontosságát hangsúlyozza. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a heti egy méregtelenítési nap jót tesz az élőlények szervezetének. Sajnos ezt kevesen tartják be. Ő például a Covid-osztályon is azt látja, hogy leginkább túlsúlyos emberek kerülnek oda. „Félelmetes következményi vannak a torkosságnak” - mondja.

A modern ember nem hajlandó lemondani az élvezetekről, ami jól esik, azt megeszi, megissza, utána pedig jönnek a betegségek, szanatóriumok és elvonók - melyek közül nem véletlen, hogy az egyházi fenntartásúak sokkal eredményesebben működnek, mit a világiak, mert nem injekciókkal és tablettákkal akarják legyőzni a bűnt, hanem a hit erejével.

„Mindenkinek vállalnia kell a saját nagypéntekét, a saját böjtjét, hogy valóban részese legyen a feltámadás örömének” - üzeni Molnár Árpád.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Covid 19

Tovább az oldalra