A bukaresti advent a szegedinél is olcsóbb

Hiába mondják Bukarestről, hogy drága város, ez a karácsonyi vásáron sétálgatva nem tűnik fel.

Szakadó hó meg pár lézengő ember. Így nézett ki múlt hét csütörtök délután a bukaresti Alkotmány téri karácsonyi vásár, ahol ahhoz képest, hogy egy fővárosban jártunk, egészen olcsó árakat látni. (Olvasható a szegeder.hu helyszíni riportjában)

A forralt bor decije például fele annyiba kerül, mint Bécsben, és a kajáláshoz sem kell banki hitelt felvenni. A budapestire szinte minden szempontból ráver a bukaresti vásár, de van, ahol még Szegedet is übereli.

Hiába mondják Bukarestről, hogy drága város, ez a karácsonyi vásáron sétálgatva nem tűnik fel. A közepén álló hatalmas fenyőből látszik, hogy itt nem spóroltak semmin, óriáskerék is van, meg minden más, körhinta, kisvonat, mikulásház és alkotóműhely – ami az adventi forgatagba csak belefér. Több mint 130 bódéból kínálják a ételeket és a italokat, a helyi termelők áruitól kezdve a kézműves portékákig széles a választék.

Először a forralt bor helyzetét mérte fel a lap munkatársa a román fővárosban: a vörösből két és fél decit 770 forintnak megfelelő román lejért kínálnak, ami inkább a szegedi árkategória, ahol 3 deci nagyjából 600 forint. Budapesten ezért 1500-at, Pozsonyban 1700-at, Bécsben akár 2300-at is elkérhetnek, mondjuk utóbbihoz bögre is jár. A tea viszont inkább már a budapesti árakhoz közelít, míg itt kb. 310 forint egy deci, Budapesten 330.

A forró csoki borsosabb, azt közel 400 forintért mérik decinként, de még így is simán veri Szegedet, ahol 430, meg Budapestet, ahol 470 forint a legolcsóbb decije. Forró csokiból egyébként az eddig a Telex által megnézett városok közül Pozsony viszi a prímet, ahol több mint 600 magyar pénznek megfelelő eurót is elkérhetnek érte - írja a lap.

Ha füstölt bármit vennénk, akkor is inkább Szegeddel van egy ligában Bukarest, és nem a már említett nagyvárosokkal. Az oldalas, a csülök és a grillezett finomságok itt valamivel 2000 forint fölött mozognak, de ebben a köret még nincs benne.

A töltött káposzta 30 lej, azaz nagyjából 2300 forint, ezt Budapesten már 5500-ért kapjuk meg. A kolbász árában is hasonlóan nagy szakadék tapasztalható: míg Bukarestben 2670, Bécsben pedig 3060, addig Budapesten már 5500 forint körül van egy adag. Számos helyi különlegesség mellett Fekete-tengeri hering is kapható a román főváros karácsonyi vásárában, 35 lejért, nagyjából 2690 forintért vesztegetik.

Pár fotózkodó turista, meg az asztalokat támasztó szekusok tarkították csak a teret a szegeder látogatásakor, kora délután. Máshogy van ez este, a helyiek beszámolói szerint akkor hatalmas a tömeg, hosszú sorokban tobzódnak az emberek a standok és a különböző szórakozási lehetőségek előtt.

Olyan is előfordul, hogy a körhintára két órát kell várni. Abból egy menet egyébként 15 lejbe kerül, ami nagyjából 1150 forint, de az óriáskerék is barátságos áron dolgozik, azon 25 lejért, azaz kábé 1920 forintért foroghatunk egyet. Szegeden az órisákerekezés drágább, felnőtteknek 2500 forint, gyerekeknek 2000.

Maga a vásár két részre osztható. Egyik felén az évszaknak és az ünnepnek megfelelő vidámságok mennek a hagyományos dalokkal, román szokásokkal, kórusokkal és zenés előadásokkal, a másikon inkább az elektronikus zenéé a főszerep. A téren korcsolyázni is lehet, abból 90 percet szintén 1920 forintnak megfelelő lejért mérnek, és ha lábbelit is bérel hozzá az ember, még ugyanennyit kell rá költeni pluszba.

Az étel és az ital mellett a hagyományos vásárfiából, kézműves tárgyakból és játékokból is nagy a választék. Ezek ára nyilván függ attól is, hogy mennyire van kimunkálva egy-egy darab, de itt sem kell nagy költségekbe vernünk magunkat, 7–8 ezer forint körül megúszható még egy drágább szuvenír is - írja a lap munkatársa.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek