Újabb önkormányzati cég olvad be a szombathelyi Agora Kulturális és Médiaközpontba

A Szombathelyi Képző Központ NKft., a TISZK jogutódja. És jövőre 35 millió forint kellene a működéséhez.

A Savaria TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) nevű önkormányzati céget 2005-ben alapította az önkormányzat, azzal a céllal, hogy koordinálja a város középiskoláinak gyakorlati képzését. Első igazgatója a város rendszerváltás utáni első polgármestere, Wagner András volt.

A TISZK fénykorában saját tanműhelyeket, inkubátorházat működtett az iparterületen, a Selyemrét utcában. 2010 után aztán a kormány államosította az iskolákat, köztük a szakképzőket, szakközépiskolákat is. Ezek az iskolák az ágazati minisztériumok irányítása és fenntartása alá kerültek, így a TISZK-et át kellett szervezni.

A Szombathelyi Képző Központ most az Akacs Mihály utcában működik.
Forrás: szkk-szombathely.hu

A TISZK jogutódjaként létrehozták a Szombathelyi Képző Központ Nonprofit Kft.-t, a tevékenysége pedig a felnőttképzés támogatása lett. Ennek érdekében uniós pályázatokat bonyolít le, jelenleg a fő tevékenysége egy TOP-projekt (Térségi Operatív Program), amelynek keretében komplex munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújt. A projekt azonban 2022. március 31. napján véget ér.

Önkormányzati pénz nélkül nincs tovább

A csütörtöki közgyűlésre készült anyag szerint a cég további működéséhez önkormányzati támogatás kell, az eddigi költségeket a projektből fedezni tudták. Igaz, nem teljesen, hiszen erre az évre 10 millió forintot kaptak az önkormányzattól.

Jövőre viszont 35 millió forint kellene ahhoz, hogy a Képző Központ zavartalanul működjön. A közgyűlési anyag szerint az önkormányzatnak a jelenlegi gazdasági helyzetben nincs annyi forrása, hogy ki tudja segíteni a Központot.

Ezért azt javasolják, hogy a Szombathelyi Képző Központ Nonprofit Kft. olvadjon be az Agora Kulturális és Médiaközpontba. Az indoklás szerint a két önkormányzati cég tevékenységei között amúgy is átfedés van, és a Képző Központ által ellátott feladatok illeszkednek az Agora profiljába.

A befogadó cég nem is létezik még

Az ügynek az ad némi pikantériát, hogy elvileg a Szombathelyi Agora Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. nem is létezik még. A létrehozásáról már júniusban döntöttek, Új cég buszai járnak majd Szombathelyen, összevonták az Agorát és a Médiaközpontot, mehet a stadion államosítása 2021. June 24. 08:43 de csak 2022. január 1-jével alakul meg Január 1-től közös cégként működik az Agora és a Médiaközpont 2021. July 05. 07:30 hivatalosan.

Mégpedig úgy, hogy az Agora Kulturális Központot és a Szombathelyi Médiaközpont NKft.-t összevonják. Az összevonásnak az a következménye, hogy egy új cég jön létre, és ezért pályázatot kellett kiírni Ketten pályáztak a szombathelyi AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont igazgatói székére 2021. October 05. 11:37 az igazgatói posztra, annak ellenére, hogy az Agora igazgatóját két éve nevezte ki Horváth Zoltán lett az Agora Kulturális Központ igazgatója, Bokányi Adriennt pénzügyi tanácsnoknak nevezték ki 2020. January 30. 08:32 a közgyűlés Horváth Zoltán személyében.

Idén júliusban írtunk arról, hogy az Agora mamutcégként indult, aztán egyre kisebb lett, most viszont újra nagy lesz, hiszen már három, korábban önálló szervezetet foglal majd magába. Az, hogy a Képző Központ beolvad az Agorába, nem jelenti új cég létrehozását, ezért nem is kell új igazgatói pályázatot kiírni.

A Képző Központ 2011-ben kinevezett igazgatója, Bálint András viszont elveszíti igazgatói beosztását. A Képző Központnál egyébként összesen öt ember dolgozik, azt nem tudjuk, hogy mindannyiukat átveszi-e az Agora.

A beolvadás két lépésben történik majd, és 2022. július 1-jével valósul meg. Ha az ehhez szükséges döntéseket meghozzák a városi képviselők.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság