Ketten pályáztak a szombathelyi AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont igazgatói székére

Az újraalakított önkormányzati cég jövő év januárjától indul. Hosszú út vezetett idáig.

A 2022. január 1. napjától AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetői munkakörének betöltésére kiírt pályázati felhívásra két pályázat érkezett az önkormányzathoz, melyek érvényességéről és eredményességéről a szombathelyi közgyűlés fog dönteni – írta kérdésünkre a szombathelyi városháza.

Az igazgatói pályázatot egyszer már az idén márciusban kiírták, Pályázatot írnak ki az új szombathelyi szuper kulturális szervezet vezetésére 2021. March 25. 16:50 eredetileg április 30-ig várták a pályázatokat, és az onnan számított 60 napon kellett volna kinevezni az új igazgatót.

Az MSH épülete, az AGORA központja.
Kiss Tamás

Viszont a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend miatt nem tudott ülésezni a városi közgyűlés, így a pályázatot május végén visszavonták, a nyáron újra kiírt pályázatnak jelentkezési határideje szeptember 30-án járt le. Visszavonták a szombathelyi szuper kulturális és médiaszervezet igazgatói pályázatát 2021. May 24. 07:12

Mint kiderült, ketten pályáztak a január 1-től megalakuló új cég, az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. élére, amelynek megalapításáról Január 1-től közös cégként működik az Agora és a Médiaközpont 2021. July 05. 07:30 júniusban döntöttek. Új cég buszai járnak majd Szombathelyen, összevonták az Agorát és a Médiaközpontot, mehet a stadion államosítása 2021. June 24. 08:43

14 éve hozták lére az AGORA Kulturális és Turisztikai Központot

2007. július 1-jén, azaz 14 évvel ezelőtt indult Nyitott legyen az Agora - Bemutatkozott az új szombathelyi kulturális és turisztikai központ 2007. August 16. 16:52 az AGORA Kulturális és Turisztikai Központ karrierje. Nem volt példa nélküli az ilyen átszervezés, az országban több megyeszékhelyen alakult ilyen multikulturális nagyintézmény.

Az új intézményhez tartozott a turizmus szervezése is, ez azonban nem tartott sokáig. 2010-ben a Fidesz nyerte a helyi választásokat, nem csak az igazgatót cserélték le, Áttáncolt Szombathely kulturális életébe 2013. February 01. 07:59 de a feladataikat is meg akarták kurtítani. Tornaterem lesz az MSH-ból? Aprítják az Agorát 2012. February 13. 20:53 Az Agorának a nagy városi programok szervezését szánták; ez egyébként azóta is így van.

Elvitték a turizmust

Aztán a turizmust elvették az AGORA-tól, létrejött a Savaria Turizmus Nonprofit Kft., nem sokkal később ők kapták meg a karneváli alapítvánnyal közösen a város legnagyobb rendezvényének, a Savaria Történelmi Karneválnak a szervezését is.

A Művészetek Háza.
Garai Antal Atom

2014 végén aztán addigi központját is elveszítette az AGORA, amikor a közgyűlési többség megszavazta a Fő téri Művészetek Háza eladását, ami végül az év végén meg is történt. Most már biztos: eladják a szombathelyi Művészetek Házát 2013. November 20. 14:25 Így az irodák az MSH épületébe költöztek.

A fő indok a takarékosság

Az AGORA és a Médiaközpont összevonásáról szóló közgyűlési anyagból kiderül, hogy tulajdonképpen az Agorát vonják be a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft.-be. Ennek praktikus okai vannak, ez a cég már létezik, csak módosítani kell az adatait, az Agora eddig intézményként működött és jogutód nélkül megszűnik.

A Médiaközpont korábbi, bérelt épülete.
Józing Antal

A cég neve AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. lesz, a kft. átveszi az Agora tevékenységeit és munkatársait. Aki nem vállalja az átszervezést, annak kifizetik a jogos végkielégítés 50 százalékát.

A cég székhelye az MSH épülete lesz, ide költözött Költözik a szombathelyi Médiaközpont 2021. March 29. 17:01 időközben a Savaria Fórum és a városi tévé is. Az irodák az emeleten vannak, a tévéstúdiót viszont az épület alagsorában alakították ki. Nem hivatalos információink szerint a költözés és az új helyszín kialakítása 23 millióba kerül, viszont éves szinten nettó 8,3 millió forint megtakarítást várnak. A Médiaközpont ugyanis a korábban használt helyét évtizedek óta bérelte.

Január 1-től tehát az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. látja el a város kulturális feladatait és működteti a városi médiát. Hamarosan a két pályázóból kiválasztják az ügyvezetőjét is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet