Január 1-től közös cégként működik az Agora és a Médiaközpont

Őrület, hogy az Agorát működése 14 éve alatt már hányszor szervezték át.

Emlékszik még valaki arra, hogy nem is olyan régen önálló intézmény volt a Savaria mozi, a Művelődési és Sportház (MSH), a Gyermekek Háza, a HEMO, a Művészetek Háza? Hogy ezek önállóan működtek, saját igazgatóval, költségvetéssel, programokkal?

Hirtelen létrehoztak egy mamutintézményt

Pedig így volt egészen 2007-ig. Akkor döntöttek úgy a város akkori vezetői, hogy létrehoznak egy mamutintézményt, ami aztán összefogja a város kultúráját és turisztikáját.

Az Agora székhelye, az MSH.
Kiss Tamás

2007. július 1-jén, azaz szinte napra pontosan 14 évvel ezelőtt indult Nyitott legyen az Agora - Bemutatkozott az új szombathelyi kulturális és turisztikai központ 2007. August 16. 16:52 az Agora Kulturális és Turisztikai Központ karrierje. Nem volt példa nélküli az ilyen átszervezés, az országban több megyeszékhelyen is alakult ilyen multikulturális nagyintézmény.

Az új intézményhez tartozott a turizmus szervezése is, ez azonban nem tartott sokáig. 2010-ben a Fidesz nyerte a helyi választásokat, nem csak az igazgatót cserélték le, Áttáncolt Szombathely kulturális életébe 2013. February 01. 07:59 de a feladataikat is meg akarták kurtítani. Tornaterem lesz az MSH-ból? Aprítják az Agorát 2012. February 13. 20:53 Az Agorának a nagy városi programok szervezését szánták; ez egyébként most is így van.

Elvitték a turizmust

Aztán a turizmust elvették az Agorától, létrejött a Savaria Turizmus Nonprofit Kft., nem sokkal később ők kapták meg a karneváli alapítvánnyal közösen a város legnagyobb rendezvényének, a Savaria Történelmi karneválnak a szervezését is.

A Művészetek Háza.
Garai Antal Atom

2014 végén aztán addigi központját is elveszítette az Agora, amikor a közgyűlési többség megszavazta a Fő téri Művészetek Háza eladását, ami végül az év végén meg is történt. Most már biztos: eladják a szombathelyi Művészetek Házát 2013. November 20. 14:25 Így az irodák az MSH épületébe költöztek.

A Médiaközpont gondjairól sokat írtunk már. Távozik a Médiaközpont nemrég kinevezett igazgatója 2021. January 15. 13:41 Ez év elején derült ki, Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont 2021. January 22. 11:56 hogy a Savaria Fórum városi hetilapot és a városi tévét működtető céget összevonják az Agorával.

A járvány miatti veszélyhelyzet alatt viszont a kormány megtiltotta az önkormányzati cégek átszervezését, így az új cég igazgatói posztjára kiírt pályázatot is vissza kellett vonni. Visszavonták a szombathelyi szuper kulturális és médiaszervezet igazgatói pályázatát 2021. May 24. 07:12

A fő indok a takarékosság

Nemrég azonban újraindulhattak a képviselő-testületek. A szombathelyi közgyűlés a június 24-i ülésen Új cég buszai járnak majd Szombathelyen, összevonták az Agorát és a Médiaközpontot, mehet a stadion államosítása 2021. June 24. 08:43 úgy döntött, hogy a 2022. január 1-jétől működik az új, összevont cég.

A Médiaközpont jelenlegi, bérelt épülete.
Józing Antal

Az Agora és a Médiaközpont összevonásáról szóló közgyűlési anyag kilenc oldalt tesz ki, kiderül belőle, hogy tulajdonképpen az Agorát vonják be a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft-be. Ennek praktikus okai vannak, ez a cég már létezik, csak módosítani kell az adatait, az Agora eddig intézményként működött és jogutód nélkül megszűnik.

A cég neve AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. lesz, a kft. átveszi az Agora munkatársait, aki nem vállalja az átszervezést, annak kifizetik a jogos végkielégítés 50 százalékát.

A cég székhelye az MSH épülete lesz, ide költözik Költözik a szombathelyi Médiaközpont 2021. March 29. 17:01 a Savaria Fórum és a városi tévé is. Az irodák az emeleten lesznek, a tévéstúdiót viszont az épület alagsorában alakítják ki. Nem hivatalos információink szerint a költözés és az új helyszín kialakítása 23 millióba kerül, viszont éves szinten nettó 8,3 millió forint megtakarítást várnak. A Médiaközpont ugyanis a jelenleg is használt helyét évtizedek óta bérelte.

Az anyagban arról is szó van, hogy újra ki kell írni a pályázatot az ügyvezető igazgatói posztra, várhatóan a korábbi, visszavont pályázatot Pályázatot írnak ki az új szombathelyi szuper kulturális szervezet vezetésére 2021. March 25. 16:50 frissítik fel.

Január 1-től tehát az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. látja el a város kulturális feladatait és működteti a városi médiát. Ez lett a 2007-es mamutintézményből, kíváncsian várjuk a folytatást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet