Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megverni a forróságot - tanácsok a világból, Afganisztántól Athénig

Most épp az eltévedt szeptember miatt értetlenkedünk, de jó, ha előre felkészülünk az újabb vad hőhullámokra. Forró éghajlathoz szokott népek képviselői mondják meg a tutit.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Igen, tudjuk, még húsz fokok repkednek csak, otthonról is csak esernyővel merünk elindulni és a jövő hét sem bíztat még semmi jóval, de ne feledjük, jönnek még olyan napok, hogy visszasírjuk a hidegfrontot. És mi még jó helyzetben vagyunk: vannak országok, ahol hiába is könyörögnének ilyesmi után, szinte mindig magasról süt le a nyári nap sugára, és simán nyélbe lehetne ütni a városi legendát, vagyis a járdakövön készített rántottát (más kérdés, hogy pont a szóban forgó országok között gyakori az olyan, aminek se járdája, se felesleges tojása). Tudja ezt az AP Hírügynökség is, ezért fogta magát, és meleg klíma alatt élő népeknél kérdezett körbe: hogyan védekeznek a hőség ellen?

Az alábbi tanácsok az amerikaiaknak szólnak, hiszen a kérdezőbiztos médiavállalkozás is azt USÁból származik, de bátran magunkra vehetjük a javaslatokat, úgyis szövetségesek vagyunk.

Jöjjenek Irakba egy hónapra, és megtudják

Akadtak, akik nem bonyolították túl a kérdésre adott választ, a 27 éves bagdadi Latif Mahoud szerint például egyszerűen jégkrémet kell enni, nincs más út, egy 46 éves taxisofőr szerint pedig magunkon kell hagyni az alsógatyát, afölé viszont rövidnadrágot húzni. Megfontolandó. A legtöbben azonban nem fukarkodtak a kritikával, és azt mondták, a tengerentúliak szimplán amatőrök hőségügyben. Nabil al-Rubaei, egy 33 éves mérnök szerint

az amerikaiaknak el kellene jönnie Irakba egy hónapra, hogy megérezzék, milyen is egy igazi hőhullám. Ha hazamennek, télnek fogják tekinteni a nyarukat.

Nekik sem könnyű: Bagdadban a múlt héten 44 fok tombolt
-

Afganisztán: citrom és buborék

Az afganisztáni Kandahárban már kézzelfogható tanáccsal is szolgált Zafar Aghan, egy 32 éves joghurtüzlet alkalmazottja.

Olyan dolgokat kell enniük és inniuk, amik hűsen tartják a testet. Mi többnyire joghurtot és uborkát használunk étkezéseink során, valamint citromos szódát, hogy erősen tartsuk a testünket.

Ugyanitt egy 26 diák, Samiullah Jan úgy nyilatkozott: az embereknek kerülniük kell a mozgást, és sokat inni, citromos ásványvizet például - nagy slágertermék lehet ez, ha már ketten (!) említették.

Több ruhára esküszik az öreg thaiföldi

Duangkamon Kietsukasem, aki Bangkok 26 éves szülötte és a kormánynak dolgozik, azt mondta Thaiföld szívében:

Váljunk meg a nehéz, szükségtelen ruhadaraboktól, öltözzünk könnyű ruhákba. De a legfontosabb, hogy legyünk annyit árnyék alatt, amennyit csak tudunk. A nap alatt nagyon rövid idő alatt kiszáradhatunk. Ha mégis ott kell lennünk, mindig legyen nálunk egy palack víz

- köszönjük, ezek jól bevett szabályok, de jó mástól is hallani.

Nem csak a monszunok, az ordító napsütés országa is
-

A 68 éves thai üzletember, Somsak Kiatipanich egészen mást üzent:

hordjuk szalmakalapot és több ruhát, tanuljuk meg viselni őket. Ha hosszú életre készülünk, akkor nem akarjuk aggodalmaskodással tölteni.

Turbán, a nedvesség börtöne

Az 56 éves nigériai farmer, Babangida Audu a citrusfák alatti hevenyészést tanácsolja - ami persze, ne áltassuk magunkat, nekünk európaiaknak még édeskevés lenne a szaharai léghullámokkal szemben -, Oketch Bitek ugandai újságíró pedig a jól bevált fehér ruhadarabokról értekezik.

Mali - és a homokdűnés autósport - fővárosaként ismert Bamakóban élő Mohamed Alhassane ag Elmoctar, aki egyébként a sivatag szélén üzemeltet hotelt, már egészen határozott javaslatai vannak, igaz, némely csak bizonyos életstílus mellett eszközölhető. Vagyis inkább mindegyik.

Csinálj meg mindent reggel 8 és 11 között, a nap legforróbb részében pedig csak pihenj. A lakásod legyen jól szellőző, és ha gazdag vagy, legyen klímaberendezésed.

Mohamed a turbán fontosságát is hangsúlyozza, mondván, az fogva tartja az izzadságot, és így hűt.

a turisták és a tuaregek hordanak kéket
-

Görögországban a 22 éves Babis Papaemmanouil szolgált talán a leghasznosabb útravalóval:

Tartsd a sört a fagyási hőmérséklet közelében, amennyire csak lehetséges, és tegyél rohadt sok jeget a Martinibe. De a vermuttal csak okosan.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés