Alapvető gazdasági átrendeződést hoz Magyarországon a koronaválság

Lesz, akinek jut mentőöv, és lesz, akinek nem. Kezdenek körvonalazódni a kormány szándékai. A logika már korábbról ismert.

Nagyon sokáig kellett várni, hogy a magyar kormány érdemben megszólaljon a gazdasági segélycsomag ügyében.

Bár korábban voltak már matatások Többek között a hitelek visszafizetésének felfüggesztését jelentette be Orbán Viktor 2020. March 18. 16:11 , mint például a hiteltörlesztések felfüggesztése, a járulékok és a kata elengedésére, de mindenki várta a nagy bejelentést, azt, amit Európa más országaiban már hetekkel ezelőtt megtettek.

Azt, ami az átfogó elképzeléseket és egyben a segítséggyújtást foglalja össze.

A gyorsaság ebben az esetben azért lett volna fontos, mert a gazdasági élet semmi mástól nem irtózik annyira, mint a bizonytalanságtól.

Márpedig idáig egyedül a bizonytalanság volt biztos.

Tegnap azonban elkezdte felfedni a kártyáit Orbán Viktor: A csökkentett munkaidőben dolgozóknak az állam kifizeti munkabérük egy részét 2020. April 06. 12:27 a kormány, és ma terítette is őket 600 milliárd forintot fordítanak a turizmus újraindítására - jelentette be Palkovics László 2020. April 07. 11:27 , még ha néhány lapot kapásból le is takart a tenyerével.

Lesznek nyertesek és lesznek vesztesek. Ilyen a piac és ilyen a politika.

Az már biztosnak látszik, hogy nagy és átfogó „helikopteres pénzszórás” nálunk nem lesz, a kormány meglehetősen szűkmarkúan és célzottan próbálja megoldani a helyzetet, ami nemcsak azt jelenti, hogy kevesebbe kerül a költségvetésnek, de azt is, hogy lesznek nyertesei és lesznek vesztesei a csomagnak.

A magyarországi gazdaság átrendeződik, és ne legyenek kétségeink, hogy milyen logika mentén.

Nagyobb lesz a hiány, de 3 százalék alatt marad

Lehet habzó szájjal orbánozni, de a valóság az, hogy a Fidesz-kormányoknak mindig is erénye volt, hogy kézben tartották a makrogazdasági folyamatokat.

A mostani is ilyen.

Bár a bejelentés szerint a költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra emelik, ez még mindig alatta marad az EU által üdvösnek tartott 3 százaléknak, amit feltételezhetően sok gazdagabb ország sem tud idén tartani.

Mindez azt jelenti, a forint támogatást kapott és az ország továbbra sem veszíti el vonzerejét a külföldi befektetők számára.

Ez utóbbi azért lényeges, mert bár az Orbán-kormány retorikájában nacionalista húrokat penget, valójában a külföldi nagy cégeknek, illetve az őket kiszolgáló politikai és gazdasági környezetnek köszönheti stabilitását és a külföldi kritikák életlenségét.

És valljuk be: az itt lakók számára sem hátrány, ha komolyabb hitelek és infláció nélkül átvészeljük az idei évet.

A letakart kártya: 70 százalék bértámogatás

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mai bejelentéscsomagjának 600 milliárd forintot fordítanak a turizmus újraindítására - jelentette be Palkovics László 2020. April 07. 11:27 talán leglényegesebb eleme az az állami pénz, amellyel – bizonyos feltételekkel - 3 hónapon keresztül átvállalja a cégektől a rövidített munkavégzésben foglalkoztatottak bérének 70 százalékát.

Ennek a lehetőségnek bizonyára örülnek a nagy foglalkoztatók. Halkan mondjuk, hogy nem lennénk meglepve, ha a gépjárműgyártók már korábban tudták volna, hogy valami ilyesmi lesz, ezért jelentették be a szabadságolásokat és az ideiglenes felfüggesztéseket.

Ez a három hónap és a részmunkaidő lehetősége nagyjából elegendő is lesz az érintett vállalkozásoknak, hogy rendezzék soraikat, rendeződjenek a logisztikai és a piaci viszonyok. Erről szól a mérnökök fizetésének a 40 százalékos megtámogatása is.

Ez egyben azt is jelenti, ezeknél a cégeknél nem lesznek tömeges elbocsátások.

Nagy kérdés azonban, mit tudnak kezdeni ezzel a lehetőséggel a kisebb hazai cégek, amelyeket szóban mindig mellszélességgel támogatnak a kormányok, de valahogy a végén mégis rajtuk csattan az ostor.

Egyelőre nem tudható pontosan, hogyan és miként számolják ki a 70 százalékot, és hogy hogyan lehet majd hozzájutni.

Nagyon nem mindegy, hogy rugalmasan odaadják-e a jelentkezőknek, vagy egyesével kell majd kérvényezni. Ha az utóbbi történik, ismerve a magyar politikai és adminisztratív környezetet, az ismét számos kérdést vet majd fel.

És bizony sokan vannak, akik a késlekedés miatt már bedobták a törölközőt, és nem valószínű, hogy a nem túl biztos kedvezményekért visszaveszik majd az elbocsátott alkalmazottakat.

És ha jól értelmezzük a tervezetet, az egyéni vállalkozók teljesen kimaradnak, hiszen ők nem tudnak részmunkaidőben dolgozni.

Összességében a kormányzati bértámogatás segít a nagyobb, biztosabb piaccal rendelkező cégeknek, a kisebbek pedig vagy ki tudnak úszni a partig, vagy megfulladnak.

Azaz úgy néz ki, hogy a kormány arra használja a vírusválságot, hogy rendet vág a vállalkozások között, pontosabban szabadjára engedi a kaszást: az életképes cégek megmaradnak, a gyengék meg elhullnak.

Végül is ez racionalista álláspont: ha egy cégnek nincs néhány hónapnyi tartaléka és nem tudja újraépíteni a piacát, akkor magára vessen. Csakhogy a mérleg másik serpenyőjében meg az van, hogy éppen az állam volt az, amely nem hagyta, nem segített, hogy a hazai vállalkozások megnőjenek és megerősödjenek.

Arról nem is beszélve, hogy tudjuk: a magyarországi piac egy része nem igazi piac, erősen lejt a pálya bizonyos kapcsolatokkal rendelkező cégek irányában.

Egyéb elemek

Ahogy írtuk, a segélycsomagnak számos más eleme is lesz. Azt is tudjuk, hogy a kormány kiemelt területnek tekinti a turizmust, az egészségipart, az élelmiszeripart, a mezőgazdaságot, az építőipart, a logisztikát, a közlekedést, valamint a film- és kreatív ipart.

Hogy ez pontosan mit jelent, majd a később derül ki, mint ahogy az is, hogyan lesz felhasználva a turizmus megsegítésére ítélt 600 milliárd forint. Egyelőre rossz az, aki rosszra gondol.

És mi lesz a munkavállalókkal?

A bejelentett intézkedéscsomag legnyugtalanítóbb eleme, hogy mire számíthatnak a munkavállalók.

Azok, akik nem menekülnek meg a bejelentett 70 százalékos bértámogatással, hanem már eddig, vagy a közeljövőben veszítik el munkahelyüket.

Nos, róluk „elfeledkezett” a kormány. Ők nemsokára megjelennek Európa talán legszűkmarkúbb ellátórendszerében, amelyhez egy újjal sem nyúlt most a kormány. Annak ellenére, hogy már korábban bejelentették, hogy már most 30 ezer ember veszítette el állását Magyarországon a vírus miatt.

Aki elveszíti munkáját, arra három hónapnyi ellátás vár. Utána pedig bizonytalanság, az elszegényedés és nyomor.

Korábban érthető volt a kormányzati szándék a „munkaalapú gazdaság” erőltetésére, merthogy az ország egyes területein a munkaerőhiány nagyobb gondot okozott, mint a munkanélküliség, most azonban meglehetősen cinikus hozzáállás.

Tudjuk, hogy az Ukrajnába, Romániába, Szerbiába távozott olcsó építőipari, feldolgozóipari stb. munkaerőt pótolni kell valahogy, de hogy ez lenne az egyedüli és optimális megoldás, abban bizony nehéz hinni.

Ugyanaz a logika

Lassan hozzászokunk ahhoz, hogy nincs olyan helyzet, amit a kormány nem használ ki hatalma és befolyása növelése érdekében.

Ilyen volt a k ülönleges jogrend bevezetése Veszélyhelyzetet rendelt el, rendkívüli jogrendet hirdetett a kormány (frissítve) 2020. March 11. 14:16 , annak a végtelenbe tolása A kormány meghosszabbította a koronavírus miatt hozott veszélyhelyzeti intézkedéseket 2020. March 31. 16:46 , és a bejelentés után ilyennek tűnik a gazdasági mentőcsomag is.

Ezeknek elemei arra jók lesznek, hogy fejünk a víz felett maradjon, ahhoz viszont kevés, hogy partot érjünk.

És ami a legszomorúbb: láthatóan egyre kevesebben hisznek abban, hogy létezik part egyáltalán.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény