Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bő tíz évig vezette az orránál fogva a szombathelyi önkormányzatot egy vállalkozó

A zanati kerékpárút zavaros története, ami most a végéhez közeledik.

A múlt héten, január 4-én érkezett meg Most már biztos: végéhez közeledik a kalandos történet, megépül a zanati kerékpárút January 04. 15:59 a 300 milliós állami támogatás a zanati kerékpárút befejezésére, a hiányzó szakaszok megépítésére. Így hamarosan indul az úthoz szükséges területek kisajátítása, majd az út megépítésére kivitelezésre kötelezett cégnek, a HORWAT Investment Kft.-nek tíz hónapja lesz arra, hogy befejezze a zanati kerékpárutat.

Ezzel közel 15 évig tartó ügy fejeződik be, ami alatt egy vállalkozó bő tíz évig vezette az orránál fogva a szombathelyi önkormányzatot és városvezetést. Összefoglaljuk a történetet.

Kerékpárutat befektetési lehetőségért

2008-ban jelentkezett egy vállalkozó az önkormányzatnál azzal, hogy meg akarja vásárolni a Zanati úti körforgalom és a Zanatra vezető régi út melletti területet, hogy oda üzleteket telepítsen. Ahhoz azonban, hogy építési engedélyt kapjon, az ingatlant belterületté kellene nyilvánítani, amihez az önkormányzatnak van joga. A vállalkozó a belterületté nyilvánítást kérte az önkormányzattól.

Egy kis része készen van
Szilágyi József (telefonos fotó)

Az akkori közgyűlés azzal a feltétellel teljesítette a kérést, hogy a vállalkozó saját költségén építse meg a kerékpárutat a Zanati út végétől egészen Zanatig, és oldja meg az átvezetést a nagyforgalmú elkerülőn.

Hogy nyomatékot adjon a kérésnek, az önkormányzat jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanokra azzal, hogy azt leveszi, ha a vállalkozó teljesíti a feltételeket. Plusz 50 milliós óvadékot is kért, amit a vállalkozás el is helyezett egy bankszámlán. A vállalkozó alá is írta az erről szóló szerződést, az átminősítés megtörtént, több üzlet és gyorsétterem is épült a területen, ezek már régóta működnek.

A kerékpárútra készültek tervek is, az elkerülő út alatt eredetileg aluljárót terveztek a gyalogosoknak és a bicikliseknek. A vállalkozó viszont arra hivatkozott, hogy a közlekedési hatóság ezt nem engedélyezi, ugyanis a nagy kamionforgalom miatt az aluljáró megtelhet kipufogógázzal.

Újratárgyalás egyszer, kétszer....nyolcszor

2011-ben az új, fideszes városvezetés újratárgyalta a megállapodást, és a kerékpárút megépítésének határidejét 2018. májusig kitolták. Egyúttal jelzálogjogot jegyeztek be a vállalkozó tulajdonában lévő közeli ingatlanokra, aminek az összege 510 millió forint volt.

Most itt van vége a kerékpárútnak
Szilágyi József (telefonos fotó)

2015-ben az akkori városvezetés sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az első, 750 méteres szakasz az év végéig elkészül, a második, Zanat városrészig tartó, mintegy egy kilométeres, 2016 decemberére lesz meg.

De az ígéretek akkor sem teljesültek, és ismét jöttek a módosítások. 2018-ban, a júniusi közgyűlésen Közgyűlés: hajléktalanügyek, zanati kerékpárút, költségvetésmódosítás, megszűnő mandátum 2018. June 25. 08:30 , arról volt szó, hogy 2020 végig megépíti a vállalkozó a bicikliutat, ami, persze, nem történt meg.

Később kiderült, hogy 2010 és 2019 között az akkori városvezetés nyolcszor tárgyalta újra és módosította a vállalkozóval kötött szerződést, de nem történt előrelépés.

Megelégelték a huzavonát

A 2019-ben hivatalba lépett új városvezetés azonban megelégelte a huzavonát. 2020 májusra kidolgoztak egy új szerződést, amiben a vállalkozásnak 2022. március 31. napjáig két ütemben ki kellene építenie a hiányzó szakaszt, járdával, közvilágítással együtt.

Ez is kerékpárút
Horváth Zoltán

Az előkészített szerződés azt is tartalmazta, ha a vállalkozó ezt nem teljesíti, 300 millió forint kötbért köteles fizetnie az önkormányzatnak. Ennek biztosítékául jelzálogjogot jegyeztetnek be a vállalkozó tulajdonában lévő területekre 300 millió forint értékben 2030. december 31-ig.

A vállalkozó azonban a szerződés aláírásán nem jelent meg, azóta sem írták alá az új szerződést. Ezért az önkormányzat a korábban elfogadott jelzálogjog érvényesítésére pert indított, a keresetet a Szombathely Törvényszék május 30-án be is fogadta.

Nulla bevétel

2020 szeptemberében kiderítettük Évek óta nulla bevétele van a zanati kerékpárút megépítésére kötelezett vállalkozásnak 2020. September 17. 11:33 , hogy évek óta nulla bevétele van a zanati kerékpárút megépítésére kötelezett vállalkozásnak.

Végül 2020 szeptemberében eldőlt, Elkezdődött a vita: ki a felelős, hogy 12 évig nem épült meg a zanati kerékpárút 2020. September 04. 11:27 hogy az önkormányzat megépítteti a kerékpárutat, meg is kötötték a szerződést egy tervezővel a tervek elkészítésére, a teljes költségét mintegy 150 millió forintra becsülték.

A kerékpárút befejezésére pedig támogatást is sikerült szerezni, egy júliusi sajtótájékoztatón jelentette be Hende Csaba, Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42 hogy a kormány 1,2 milliárd forinttal támogat öt szombathelyi beruházást. Ezek között szerepel a zanati kerékpárút is, amire 300 millió forintot adott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A pénz megérkezését a múlt héten jelentette be Most már biztos: végéhez közeledik a kalandos történet, megépül a zanati kerékpárút January 04. 15:59 a szombathelyi önkormányzat.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet