Mi lett a sorsa a Hende Csaba által bejelentett 1,2 milliárdnak* – Frissített és újra frissített

A szombathelyi városvezetés a Magyar Közlönyt figyeli. De lehet, mégsem elég figyelmesen?

„Az összeg rendelkezésre áll és akár már holnap elindulhatnak ezek a beruházások. Én, jelentem, a magam munkáját elvégeztem és bízom abban, hogy az ősz folyamán valamennyi beruházás meg tud indulni. Ez tehát tény, ez a pénz oda van ítélve, meg van szerezve” – hangzott el azon a július eleji sajtótájékoztatón, Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42 amin Hende Csaba országgyűlési képviselő bejelentette: a kormány 1,2 milliárd forinttal támogat öt szombathelyi beruházást.

Emlékeztetőül idetesszük listát.

Fejlesztési projekt Kedvezményezett Támogatás összege (Ft) Szakpolitikai felelős
Belterületi útfejlesztések Szombathely Város Önkormányzata 435 000 000 belügyminiszter
Gyöngyös-patak hídrekonstrukció Szombathely Város Önkormányzata 130 000 000 belügyminiszter
Zanati kerékpárút fejlesztése Szombathely Város Önkormányzata 300 000 000 innovációért és technológiáért felelős miniszter
A Vásárcsarnok környékének rekonstrukciója, kapcsolódó parkolók kialakítása Szombathely Város Önkormányzata 220 000 000 belügyminiszter
Víztorony és környezetének fejlesztése II. ütem Szombathely Város Önkormányzata 20 000 000 belügyminiszter

Alighogy megtörtént a bejelentése a kétségkívül segítséget jelentő, de a költségvetést érdemben nem igazán befolyásoló támogatásnak, a politikai felek máris egymásnak estek, hogy melyik hidakat Baloldali és jobboldali hidak, osztottpályás közpénzek 2021. July 14. 18:59 és utcákat A Paragvári, a Nádasdy és a Magyar László utcákkal akarja kezdeni a felújításokat a szombathelyi városvezetés 2021. July 21. 15:03 kellene felújítani belőle.

Két hét múlva, akkor még lelkesen, rákérdeztünk, hogy az összeg megérkezett-e már a város számlájára, de nemleges választ kaptunk. Szombathely nem eszi olyan forrón a kormány 1,2 milliárdos segélycsomagját 2021. July 15. 11:25

Nem igazán peregtek fel az események a hidak körül.
Mészáros D. Zsolt

Most, hogy hullanak a levelek és lassan fényezzük Mikulás-csizmáinkat, ismét eszünkbe jutott, hogy vajon azóta történt-e valami a bejelentett beruházásokkal.

Nos, elég röviden össze lehet foglalni a helyzetet:

Nem történt.

De ennél egy kicsivel többet tudunk.

A polgármesteri hivataltól megtudtuk, hogy az önkormányzat még korábban azt a tájékoztatást kapta a Belügyminisztériumtól, hogy a fent említett támogatások egyedi kormányhatározattokkal történnek majd.

A minisztérium azt is kérte, hogy a fejlesztési projektek részleteit küldje el az önkormányzat, ami meg is történt.

Mivel a Víztorony, a Zanati úti kerékpárút és a vásárcsarnok ügyében adottak a feladatok, így a városháza csak a hidak és az utcák ügyében küldte el elképzeléseit, azokat, amiket korábban már sajtótájékoztatón is bejelentett. (Ebből borítékolható a leendő konfliktus, de erre majd térjünk vissza később.)

Mindenesetre elég furán veszi ki magát, de jelenleg mindössze annyi történik, hogy a hivatalban nézegetik a Magyar Közlönyt, amiből majd kiderül, mit és hogyan fejleszthetnek majd a pénzből.

Mindezek után talán nem meglepő az sem, hogy a bejelentett 1,2 milliárdból még egyetlen forint sem érkezett az önkormányzat számlájára**.

Frissítés:

Mindezek után némi csodálkozással olvastuk Hende Csaba csütörtök délutáni Facebook-bejegyzését , amelyben a szombathelyi politikus azt írja.

"Az önkormányzat elkezdte vitatni a Kormány döntését. Ez szíve joga, de az ebből eredő késedelmet ne próbálja a nyakamba varrni! Az ITM-el ugyanis szakmai egyeztetésben van a szombathelyi önkormányzat a zanati kerékpárút kérdésében. Olvasom a nyugat.hu cikkét a továbbiakról is, miszerint “még se híre, se hamva” a számlájukon az általam bejelentett 1.2 milliárd forintnak. Sőt, a közlönyben sem látják nyomát. Segítek: itt található a közlönyben és az összeget múlt hét szerdán a Belügyminisztériumból átutalták. Meglepő, hogy több mint 900 millió forint nem tűnt fel a tisztelt Polgármester Úrnak és a nyugat.hu-nak. Elvárom az újság bocsánatkérését! Egyébként pedig szívesen, Polgármester Úr!"

Lapunk megnézte az említett Magyar Közlönyt , és abban valóban szerepel a Hende Csaba által említett tétel.

Olvasatunkban két dolog történhetett.

1. A 900 millió forint útközben elakadt valahol.

2. A városháza illetékesei mégsem nézték meg mindennap a Magyar Közlönyt.

Mindenesetre megpróbáljuk kinyomozni, hogy mi történt.

És akkor az újabb frissítés

Fent jeleztük, hogy megpróbáljuk kinyomozni, hogy mi történt, mert kétségkívül van némi ellentmondás cikkünk és Hende Csaba Facebook-bejegyzése között.

A magyarázatért Nemény András polgármesterhez fordultunk, aki elmondta: a félreértést az okozhatta, hogy a hivatal munkatársai úgy értették, hogy a Hende Csaba által ígért 1,2 milliárd forint nem érkezett meg. Ezt írták levelükben, és ezt értelmezte az újságíró (én, J.A.) úgy, hogy semmi nem érkezett.

A fideszes képviselő posztjában említett 900 millió valóban már a város számláján van, és most „küzdenek a maradék 300 millióért”, ami a zanati bicikliútra van elvileg odaítélve és a projekt egy másik minisztériumhoz (ITM) tartozik.

A polgármestertől megtudtuk, hogy a következő közgyűlés tárgyalja majd meg a legnagyobb tételnek, az útfelújításoknak az ügyét, az ott született döntés megy a Belügyminisztérium elé, ami majd véglegesen rábólint a város elképzeléseire - ami feltehetően nagy átfedésben lesz azzal, amit korábban egy sajtótájékoztatón már bejelentettek A Paragvári, a Nádasdy és a Magyar László utcákkal akarja kezdeni a felújításokat a szombathelyi városvezetés 2021. July 21. 15:03 .

„Köszönjük a belügyminiszter úrnak, aki ezt intézte” – tette hozzá Nemény András.

* A cikk eredeti címe az volt, hogy "Még se híre, se hamva a Hende Csaba által bejelentett 1,2 milliárdnak", de erről kiderült, nyilvánvalóan nem igaz, így átírtuk a címet.

** Valójában, ahogy a frissítésekből kiderül, 900 millió forint megérkezett a számlára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság