Amin biztos sokan gondolkodnak – Hogyan lehet rácsatlakozni a távfűtésre?

Megkérdeztük a Szomtávot. Találtunk egy térképet is.

A kormány évekig tartó propagandával meggyőzte a lakosságot arról, hogy felesleges a takarékoskodás és a fűtési rendszerek korszerűsítése, a nyomott árú gáz és áram a világ végéig kitart, akiben pedig kérdőjelek fogalmazódnak meg, az a nemzet ellensége.

Aztán jött július 13., amikor is bejelentették Energia-veszélyhelyzetet hirdet a kormány: nem mindenkire vonatkozik majd a rezsicsökkentés July 13. 15:52 , hogy változott a helyzet, a csökkentett árt csak az átlagfogyasztásig jár, aki e felett van, az az áramdíjnak a duplájával, a gázdíjnak a hétszeresével kell számolnia.

Főleg a gázár érte sokkolóan a magyar társadalmat: sok háztartásban a téli hónapokban a fizetések egyszerűen nem érik majd át a számlákat.

Hogy hogyan is lesz mindez, az majd kiderül, ráadásul számtalan más bizonytalanság is körül lengi az energiaellátást, egyelőre az látszik – valamennyire - biztosnak, hogy jól jártak azok, akik távfűtéses otthonokban élnek.

A Szomtáv Vízöntő utcai telephelye (archív fotó)
Mészáros Zsolt

Legfőképpen azért, mert úgy lesz meleg a lakásuk, hogy nem kell számolgatniuk köbmétereket, másrészt nem is igazán kell foglalkozniuk a problémával. Ha leáll a távfűtés, akkor már a gondok amúgy is túlnőnek rajtuk.

Hogy mennyire igazságos ez, abba most ne menjünk bele, foglalkozzunk inkább azzal a kérdéssel, ami bizonyára sokaknak eszébe jutott:

Hogyan lehet csatlakozni a távfűtési rendszerhez?

Lapunk az ügyben megkereste Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.-t (Szomtáv), amely jelenleg közel 11 ezer 500 lakossági és 350 ipari és intézményi felhasználónak nyújt távhőszolgáltatást és melegvíz-ellátást.

Tőlük tudjuk, hogy akiknek jelenleg egyedi fűtése van, azon fogyasztók három nagy csoportba sorolhatók:

1. Lakásonként önálló gázkazán, tehát lakás központi fűtésük van.

2. Egyedi fűtése van a lakásnak, de nem központi, hanem helyiségenkénti, pl. gázkonvektor.

3. Egy társasháznak egyedi, de házközponti fűtése van, tehát egy kazánház látja el fűtéssel az egész tömböt.

„A fentiek közül csak az utolsó, tehát a házközponti fűtés esetében van létjogosultsága a távhőre kötésnek”

- írja a cég.

Ez esetben adott egy olyan helyiség az épületben (kazánház), amely alkalmas a hőközpont kialakítására. A hőközponti eszközöknek, szerelvényeknek van egy bizonyos helyigénye, ezt a házközponti kazánházak mérete teljesíti.

Ez esetben a kazánok elbontása után lehet kialakítani az önálló méréssel rendelkező hőközpont, amelynek fogyasztói oldala közvetlenül csatlakozik a már meglévő, korábban gázkazánok által ellátott belső rendszerhez.

Ha mindez megvan, akkor a lakások fűtési költségének elszámolása kétféle módon történhet:

1. Lakásonként hőmennyiségmérőkkel: ennek feltétele, hogy minden lakásba egy bekötési pont legyen (a házközponti fűtési rendszerek kialakítása szinte kivétel nélkül megfelel ennek). Nagy valószínűség szerint a hőmennyiségmérők jelenleg is rendelkezésre állnak, így semmilyen átalakítás, beavatkozás nem szükséges a lakásokon belüli fűtési rendszerhez.

2. Elektronikus költségmegosztó készülékekkel: ez esetben a radiátorokra felhelyezésre kerülő költségosztók alapján történik az elszámolás (a távhős lakások megoldása ez).

A szombathelyi távvezeték hálózat
Szomtav.hu

A cég weboldalán megtaláltuk a szombathelyi távvezeték hálózat térképét is, amely megmutatja, hogy mely városrészeken és utcákon van – legalább elvi realitása – a csatlakozásnak.

Arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e a távfűtés-rendszer további kiépítését, azt a választ kaptuk, hogy:

"A meglévő távhőellátó hálózat javítása, bővítése, továbbá új ellátási területek bekapcsolása a hőellátásban folyamatosan napirenden van cégünknél."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech