Már Toronyt is „megfertőzték” a szombathelyi Parkerdő folyamatos áramkimaradásai

De most talán megvan a megoldás.

Közel három éve, 2020 szeptemberében írtunk Folyamatos áramkimaradások miatt áll a bál a szombathelyi Parkerdő Lakókertben 2020. September 10. 07:23 arról, hogy már jó ideje folyamatos áramkimaradások miatt áll a bál a szombathelyi Parkerdő Lakókertben. Hűtők, mosógépek, routerek bánják a napi legalább egy, de van, hogy több áramszünetet, ami még akkor is biztos, amikor viharnak híre-hamva sincs.

És bár azóta eltelt három év, úgy tűnik, a helyzet változatlan. Sőt, mintha nagyobb lenne a baj. Most már ugyanis nemcsak a szombathelyi Parkerdő Lakókertben tapasztalják a gyakori áramkimaradásokat a lakók, hanem a szomszédos településen, Toronyban is.

Olvasónk arról panaszkodott Toronyból, hogy ez eléggé megnehezíti a mindennapokat, főleg azoknál, akik home office-ban dolgoznak.

Így most ismét megkerestük az E.ON-t, hogy tudnak-e a problémáról, és megkérdeztük azt is, hogy valóban van-e összefüggés a toronyi és szombathelyi áramkimaradások között, vagy csak véletlen egybeesésről van szó.

Parkerdő
Mészáros Zsolt (www.legifelderites.hu)

Válaszukban azt írták, hogy a szombathelyi Parkerdő Lakókertet és a szomszédos Toronyt ugyanaz a középfeszültségű hálózat látja el árammal. Ez egy meglehetősen hosszú hálózat, lég- és földkábeles szakaszai is vannak, melyek gyakran váltakoznak, ezért szakértőik folyamatosan monitorozzák ezt a szakaszt.

Így sikerült megállapítaniuk azt, hogy valóban vannak folyamatos áramkimaradások, ezek elmondásuk szerint 1-3 másodperces, villanásnyi áramszünetek, gyakoriságuk pedig változó. Vannak hónapok, amikor többször is előfordulnak áramszünetek, de vannak olyan hónapok is, legutóbb például májusban, amikor egyetlen áramszünetet sem regisztráltak.

És bár dühítőek lehetnek ezek az áramkimaradások, még bőven beleférnek a szabványba. Ennek ellenére az E.ON szeretné a lehető legjobban minimalizálni a hibákat, ezért szakértőik úgy döntöttek, hogy három részre tagolják a területet ellátó középfeszültségű hálózatot és külön betáplálási pontokat rendelnek hozzájuk.

„A tervezést és előkészítést követően a beruházás 2025-ben valósul meg. A Danube InGrid hálózatfejlesztési projektsorozat keretében megvalósuló fejlesztés jelentősen javítani fog az egész környék és a környező települések ellátásbiztonságán” – közölték.

De 2025 még elég messze van, így adódik a kérdés: mit tudnak tenni a lakók a probléma ellen?

Az E.ON azt tanácsolja, gallyazzanak az udvarukon.

A szabadvezetékes szakaszok ugyanis gyakran haladnak magánterületeken is, ahol a tulajdonosok egyáltalán nem, vagy nem megfelelő módon gondoskodnak a növényeik és a hálózat közötti biztonsági távolság megtartásáról.

Ez pedig azért is gond, mert a vezetékek közelébe nőtt faágak – főként szeles időben a vezetékekhez csapódva – zárlatot okozhatnak. A hálózatról érkező automatikus jelzések alapján pedig az E.ON szerint egyértelmű, hogy a kérdéses jelenség döntő mértékben szeles időjárás estén tapasztalható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem