Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Átcímkézett FFP2 maszkok miatt áll a bál Ausztriában

A maszkok megbuktak a minőségellenőrzésen is, mivel kilégzéskor túl sok levegőt engednek ki.

Átcímkézték, és osztrák gyártású maszkként akarták eladni Ausztriában a Kínában gyártott FFP2 maszkokat – írta meg a Kronen Zeitung nyomán a Telex . A lap idézi, hogy a Hygiene Austria nevű vállalat eddig az osztrák maszkgyártás zászlóshajója volt, miközben állítólag feketén dolgoztatott munkásokkal „Made in Austria” címkéket tetetett a termékeire, amiket Kínából hozatott. A vállalat elutasította a vádak egy részét, azt azonban beismerte, hogy Kínában készültek a védőfelszerelések.

Emellett az is kiderült, hogy a maszkok megbuktak a minőségellenőrzésen, mivel kilégzéskor túl sok levegőt engednek ki, ami miatt nem felelnek meg az előírt paramétereknek. Ráadásul a maszkok CE-megfelelőségét igazoló dokumentumokon álló szám se osztrák, hanem magyar intézethez köthető, de felmerült, hogy Svájcban is végezhették az értékelést.

A helyzet azért is kínos, mert a Hygiene Austria szállította a 65 évesnél idősebb állampolgárok számára a maszkot, ráadásul magasabb áron, sőt a parlamentben is ezeket használták – derül ki az Östereichischer Rundfunk cikkéből. Az Osztrák Szabadságpárt vezetője szerint a vállalat egy hatalmas csalást követett el, amit az adófizetők pénzéből finanszíroztak. - idézi a Telex.

A hír hatására a Spar, a Hofer, a Rewe és a dm boltláncok levették a polcokról a Hygiene Austria maszkjait. „Jelenleg nincs rá garancia, hogy a maszkok Ausztriából származnak. Mi pedig csak olyan termékeket akarunk kínálni, amelyek tényleg azt tartalmazzák, ami rájuk van írva” – nyilatkozta a Spar szóvivője.

Az ügyben nyomozás indult, a Hygiene Austria pedig együttműködik a hatóságokkal. Ausztriában január vége óta kötelező az FFP2 maszkok viselése a tömegközlekedési járműveken és a boltokban is. Hazánkban is elterjedt, hogy kötelezővé tehetik ezt a maszktípust, ami miatt megugrott rá a kereslet. Magyarországon azonban végül nem lett kötelező az FFP2 viselése. - zárul az összegzés.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra