Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kreatív vagy kegyeletsértő?

Comptonban, a főleg feketék és spanyolajkúak lakta, hírhedt kaliforniai városban újszerű módszert találtak ki a halottak elbúcsúztatására.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az alábbi képen az 58 éves Robert Sanders fekszik koporsójában. Hogy mit keres mögötte az a dzsip, amögött meg maga a nyílt utca? És úgy egyáltalán mi ez valójában, egy felcicomázott, berendezett garázs? A kérdés jó, de megválaszolható: ez egy, a megszokottól eltérő ravatal Compton városában, a napfényes Kaliforniában.

Reuters

A lényege az, hogy autóval begurulhatunk az átjáróba, és egy plexin keresztül láthatjuk a halottunkat, illetve róhatjuk le kegyeletünket. Denise Knowles-Bragg tulajdonos szerint ez a megemlékezésnek egy kényelmes alternatívája az olyanoknak, akik túl öregek vagy mozgásképtelenek a gyalogláshoz, vagy annyira sűrű a napirendjük, hogy csak az ebédszünetben tudnak "beugrani." De hasonlóképp hatékony megoldás arra, ha egy köztiszteletnek örvendett, híres emberről van szó, akitől nagyon sokan szeretnének búcsút venni.

Több mint harminc éve működik

Ez nekünk, magyaroknak, akik a gyászt csak egyféleképpen tudjuk elképzelni, furcsán veheti ki magát, sőt, egyesek akár kegyeletsértést is láthatnak az eljárásban. Pedig ez ott, helyben teljességgel elfogadott 1974 óta, amióta csak működik a speciális szolgáltatás - többek között talán azért is, mert a helyi bandák lövöldözései gyakran a temetőket sem kímélték, itt viszont golyóálló az üvegfal.

Kívülről betekinteni
Reuters

Az anyám közösségi ember volt, sokat jelentett sokaknak. Ehhez illőnek és helyénvalónak tartom, hogy így lehessen őt megnézni

- mondta egy, a Los Angeles Times által megkérdezett férfi, aki kilenc testvérével búcsúztatta el édesanyjukat. A lap azt is leírta, hogy az arany csillárok alatt be kell húzni a fejeket, annyira alacsonyan lógnak, és hogy egyébként nem ez az egyetlen "áthajtós ravatal" az Államokban, igaz, a környéken csak erről az egyről tudnak.

Leleményes amerikai sajátosság, vagy merő túlzás? A döntést mindenkire rábízzuk - azt viszont merjük sejteni, hogy Magyarországon nagyon hamar becsődölne egy ilyen biznisz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés