Jó az, ha Erdogant hibáztatjuk a 150 éves török uralomért?

Nem igazán jött be a Momentum augusztus 20-i akciója, nem is elegáns.

"150 évig küzdöttünk a török elnyomás ellen, Orbán a legnagyobb nemzeti ünnepünkre hívta meg Erdogant. Szégyen!" - ezt a szöveget feszítette ki a Momentum augusztus 20-ra a budai Alagút Lánchíd felőli bejárata fölé. Aztán az akciót ki is posztolták a Facebookon.

Így néz ki a molinó az Alagút bejárata felett
Forrás: Facebook / Momentum Mozgalom

A poszt aztán kapott hideget, meleget, főleg hideget. És nem csak a fideszes szimpatizánsok, fizetett kommentelők, aktivisták estek neki a Momentumnak az akció miatt. A párt okosemberei most valószínűleg mellényúltak.

1. Erdogan Magyarország szövetségese. Tetszik, nem tetszik, így van, Törökország a NATO meghatározó és erős tagja. Rendre előjön az a török igény is, hogy szeretnének az Európai Unióhoz csatlakozni.

2. Erdogant a 150 éves török uralomért nem igazán lehet hibáztatni, ráadásul - lásd az 1 pontot - szövetségesek vagyunk. Ez olyan, - ahogy egy kommentelő is írta - mintha a franciákat okolnánk Trianonért. Vagy a mongolokat a tatárjárásért, és ne felejtsük el legfontosabb gazdasági partnerünket, Németországot, akiket vádolhatnánk azzal, hogy belesodortak minket a két világháborúba.

3. Erdogant, persze, lehet kritizálni. De nem a 150 éves török uralom miatt, hanem azért, mert illiberális, autoriter vezető, aki ellenfeleit börtönbe csukja, egyeduralmat épített ki, aminek érdekében odáig elment, hogy önpuccsot szerveztetett maga ellen, amit aztán játszi könnyedséggel levert.

Szóval, Erdogan meghívása valóban felvet kérdéseket, de nem azokat, amiket a Momentum megfogalmaz. Persze, értjük, át akarják venni a Fidesz faék-egyszerűségű, egybites, és még mindig nyertesnek tűnő retorikáját, ami az érzelmekre hat.

De ez nem sikerült nekik, és inkább tűnik ez az akció öngólnak. Ami nem csak őket, hanem az egész ellenzéket tolja tovább arrafelé, ahol már az is kérdéses, hogy miért léteznek egyáltalán.

Az idei augusztus 20-ban egyébként vannak felháborító, és a Fideszt, valamint Orbán Viktort lebuktató elemek. A hatalmas sikerrel bejelentett diplomáciai nagyüzem nem jelent mást, mint keleti, illiberális kisdiktátorok látogatását. A teljesség igénye nélkül: Orbán találkozott a katari emírrel, Törökország, Azerbajdzsán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán elnökével, valamint a balkáni országok, Szerbia és Bosznia-Hercegovina vezetőivel is.

Ez a diplomáciai nagyüzem megmutatja, hova sorolja be az országot Orbán Viktor, hol akarja megtalálni hazánk helyét.

Az is sokat jelent, hogy a valódi szövetségeseink (NATO és EU-tagok) közül senki sem érkezett Magyarország nemzeti ünnepére, valószínűleg nem is hívtak senkit abból az irányból.

Ezzel kellene foglalkoznia a Momentumnak és a többi, magát ellenzékinek nevező pártnak, és hagyni a közel 350 éve véget ért 150 évet.

Igaz, hogy vannak, akik Trianonért most is a franciákat hibáztatják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény