Legújabb hőseink: a tűzijátékot lemondó megyeszékhelyek

Elbocsátó, szép üzenet az idióta költekezésnek egy gazdasági válság peremén.

Tegnap Salgótarján polgija, Fekete Zsolt posztolta a Facebookra , hogy az elmúlt másfél hét eseményei nyomán döntést hoztak: nem durrogtatják auguszus 20-án az égbe a pár másodpercig rikító rakettyákat. “Helyette adótanácsadó és mérlegképes könyvelő szakemberekkel konzultációs foglalkozásokat szervezünk azoknak, akik a KATA-változás miatt bajba kerültek. Valamint tanácsadó konzultációs foglalkozásokat szervezünk azoknak a salgótarjániaknak, akiket az áram- és gázdíjak emelkedése várhatóan súlyosan érint.”

Aztán csatlakozott Siófok Siófok is lemondta a tűzijátékot, inkább az óvodára költik a pénzt July 20. 09:45 : Dr. Lengyel Róbert városvezető saját oldalán a kontinens és hazánk borzalmas gazdasági helyzetbe kerülésével indokolva fújta le a tüzes parádét, hiszen “sokaknak az is kérdés, hogy az ősztől miképp fogják kifizetni a rezsijüket, mennyi marad egyáltalán élelemre, ruházkodásra.”

Ők ketten valójában ezzel semmi extrát, kirívót, különlegeset nem tettek. Csupán meghozták a lehető legépeszűbb döntést a jelenlegi világhelyzetben.

Az inkább elszomorító, hogy ehhez a döntéshez kellett ez a bénító kontextus, ami most zajlik körülöttünk, inflációtól a kisvállalkozókkal való hirtelen kibaszáson át a rezsirobbanásig.

Ha ez nincs, akkor talán még csak meg sem fordul a fejekben, hogy ennek a felesleges, méregdrága parasztvakításnak már régen le kellett volna áldoznia.

De hát a magyar néplélek nem az a leszokós fajta: egy ballagási ebéden a sokszínű választék ellenére mindig fel fog tűnni valamelyik rokon tányérján a rizibizis rántotthús, nincs gólyatábor vállalhatatlanul szar magyar slágerek nélkül, az utakon a dudálás előrébb való a türelemnél, és négyévenként is hajlamosak vagyunk megválasztani ugyanazokat a közpénztolvajokat. A tűzijátékra pedig az államalapítási jubileum valamiféle kötelező tartozékaként tekintünk, mindörökké.

A műfaj legnépszerűbb, budapesti változata, mint a napokban kiderült, ezerháromszáz millió forintba került. Azért így írom, mert így még plasztikusabb az összeg. Ami 2015-ben ennek éppen a tizede volt. Igaz, az ajró is csak 314 forint volt, szóval hova vekengek, nem? És különben is, lehet, hogy jó lenne lecserélni a magyar kórházakban a reggeli parizeres zsemlét, na de az be tudja teríteni színes fényekkel az esti égboltot?! Ugye, hogy nem!

Van viszont valami, ami igen, és a tűzijáték töredékébe kerül, miközben környezetszennyező gázok sem jutnak belőle a légtérbe, és a kutyáink sem szűkölnek halálra rémülve a sarokban a robbogástól. A neve: lézer. Kicsit más, kicsit techy, nem lesz tőle lőporoshordószagú a város levegője, de ebből is ki lehet hozni egy kis égi látványpékséget.

Esetleg még lehetne azt, hogy nem a buta cirkuszra fókuszálunk, hanem az ismeretterjesztésre, tartalmas programokra, ingyenes koncertekre, de tudom, ez már enyhén túltolt bicikli a Fidesz vármegyék felé lejtő hatsávos sztrádáján.

Mint korábban írtuk Szombathelyen biztosan nem lesz tűzijáték az idén July 20. 14:07 , Szombathelyen sem lesz tűzijáték augusztus 20-án. Eddig 12 városban mondták le 12 városban mondták le eddig az augusztus 20-i tűzijátékot July 21. 09:38 az államalapítás ünnepére tervezett látványos pénzégetést.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény