Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ausztria: jön a belépési teszt

Az osztrák koalíció megállapodott egy új koronateszt-stratégiáról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A lezárás után negatív teszteredmény bemutatásával lehet majd részt venni az osztrák eseményeken, de ez kell majd például a nyaraláshoz is. A szociális partnerek és a tartományok is egyetértenek ezzel a megközelítéssel, amiben végül a politikai partnerek is megállapodtak Ausztriában. Az APA szerint heti, úgynevezett szakmai teszteket is tartanak bizonyos csoportok, például tanárok vagy a hallgatók számára is.

A kormány eredeti terve az volt, hogy a Lockdown, azaz a lezárás után korlátlanul igénybe lehet veheti a kereskedelmet és a gasztronómiát is. Ezt az ellenzék különféle okokból - leginkább a fertőzések számának további növekedésétől tartva -, elutasította. A kormány visszavonta elképzeléseit.

Most a koalíciónak sikerült megállapodnia a szociáldemokratákkal (SPÖ) a kulcsfontosságú kérdésekről, amelyek azonban a gasztronómiát és a kiskereskedelmet most nem kezelik. A törvény pontos szövege természetesen még kidolgozás alatt áll, és kedden kell rendelkezésre állnia, amikor az egészségügyi bizottság is foglalkozik a tervezettel. A Nemzeti Tanács csütörtökön hozza meg döntését.

De mik is a konkrét tervek Ausztriában, amiből esetleg majd hozzánk begyűrűznek lehetőségek? A megállapodás szerint a 20 vagy annál több résztvevős rendezvények és a szállodák azokat fogadhatják majd, akik a belépéskor 48 óránál nem régebbi tesztet mutatnak be. Az üzemeltetőknek ezt ellenőrizniük kell. Ha tesztet akarnak ajánlani a helyszínen, az anyagot ingyenesen bocsátják a rendelkezésükre. Ez a kötelezettség csak azokat nem érinti, akik az elmúlt három hónapban túljutottak a koronafertőzésen és ezt igazolni tudják.

A nachrichten.at azt írja, bizonyos szakmai csoportok esetében kötelező lesz a heti tesztelés. Ez vonatkozik a szorosabb testi kontaktusban dolgozó szolgáltatókra - például fodrászokra vagy masszőrökre -, de a tanárokra, az óvodai alkalmazottakra, a karnagyokra, a fitneszedzőkre, a táncpedagógusokra, a pincérekre vagy az ügyfélkapcsolati munkatársakra is. A teszt munkaidő alatt végezhető el, a szociális partnereknek meg kell állapodniuk az elbocsátás elleni védelemről pozitív teszteredmények esetén. Ha a munkavállaló nem akarja, hogy teszteljék, akkor fel kell vennie egy jobb minőségű FFP2 maszkot.

A szövetségi államok rendszeres tesztinfrastruktúrát kínálnak a tesztek elvégzéséhez. Bécsnek már van ilyen. A teszteket közvetlenül vállalatokban, gyógyszertárakban vagy laboratóriumokban is el lehet végezni. Ennek eredményeként egyre inkább az önvizsgálatokra akarnak támaszkodni, amint jóváhagyják és kellően megbízhatóakká válnak.

A tervek szerint csak negatív teszttel lehet majd Ausztriában közösségi életet élni.
APA

Újdonság lesz, hogy a tanulókat hetente egyszer tesztelni kell az úgynevezett egyszerű önteszteken keresztül az iskolákban. A részleteket még nem ismertették, így egyelőre az sem világos, hogy folytatja-e a személyes tanórákat. Ez a kancellária szerint a fertőzés kialakulásától függ.

Sebastian Kurz (ÖVP) miniszterelnök írásbeli nyilatkozatában kijelentette, hogy az a cél, hogy a lezárást követő szakaszban a lehető legtöbb vizsgálattal minél több ellenőrzés alatt tartsák a fertőzés folyamatát.

Ausztriában egyelőre nem tudni, mikor zárul le a zár. Most úgy tűnik, még két hétig mindenképpen folytatják.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Covid 19

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra