Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ausztriában FFP2 maszk kötelező viselését rendelhetik el a szabadban is

Egy új rendelettel az állami hatóságok elrendelhetik Ausztriában az FFP2 maszk kötelező viselését az erősen frekventált helyeken a szabadban is.

Bécs városa ezt egyelőre nem akarja megtenni, legalábbis a bevásárló utcákon a város nem tervez semmilyen kötelező FFP2 maszk-viselést. A piacokon és például a metró peronjain már maszkra van szükség, még akkor is, ha a várakozók a friss levegőn vannak.

Az Egészségügyi Minisztérium rendelete nem egyértelmű - mondják Bécsben. A határozat lehetővé teszi ugyan az állami hatóságok számára, hogy az erősen frekventált helyeken kötelező maszkviselést vezessenek be, de nem világos, hogy mi és mikor minősül "nagyon frekventált" helynek. A teljes Mariahilfer Strasse frekventált vagy csak egy része? És milyen napszakban? Hiszen a bevásárló utca általában kevésbé forgalmas reggel, és sokkal inkább az délután - írja az ORF .

Bécs vezetése azon a véleményen van, hogy frekvenciaszámlálást kell végezni a város egész területén, majd az adatokat szakértőnek kell értékelnie. Ez azonban lehetetlenség - teszik rögtön hozzá. Ezért mindaddig, amíg ezek a kérdések megválaszolatlanok maradnak, a város nem vezet be FFP2 maszk követelményt a szabadban más erősen frekventált helyeken sem.

Az osztrák adatok arra utalnak, hogy a B.1.1.7 változat, amelyet először Nagy-Britanniában fedeztek fel, máris dominálja a fertőzés arányát. Az N501Y-pozitív esetek aránya - ide tartoznak Nagy-Britannia, Dél-Afrika és Brazília variánsai is - a 7 napos előfordulási gyakoriságban már a hatodik naptári héten Bécsben 51 százalék, Alsó-Ausztriában 50 százalék, Tirolban 61 százalék, Burgenland 72 százalék, Salzburg és Felső-Ausztria már 40 százalék feletti részesedést mutatott február 17-én.

A Nachrichten.at azt írja, Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter szóvivője megerősítette, tekintettel az egyre növekvő számú új fertőzésre, a miniszter csütörtökön a "húsvétig tartó kockázati szakaszról" beszélt. Az FFP2 maszk kültéren való viselésének (általános) kötelezettsége jelenleg is érvényes a kültéri piacokon. A rendelet módosításával, ha szükséges, a helyi hatóságok mostantól FFP2-s kötelezettséget is előírhatnak más erősen frekventált szabad helyekre - például a bevásárlóközpontok előtti sorokra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Covid 19

Tovább az oldalra