Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az agyunk alvás közben takarít

A tudósok rájöttek, miért kell aludnunk. Végre tudományos oka is van a sziesztának.

Kutatók évek óta próbálnak rájönni arra, hogy az alvásnak a mára már feltérképezett pszichológiai okai mellett vannak-e fizikai okai is. Egy, a Science magazinban nemrég publikált tanulmány most bebizonyította: azért van szükségünk az alvásra, mert az agyunk ilyenkor „nagytakarít”. Mikor alszunk, az agysejtjeink összehúzzák magukat, hogy ezzel megnyissák az utat a neuronok között az agyfolyadéknak. Mert ha a napközben felhalmozódott toxinokat nem sikerül eltakarítani, az hosszabb távon akár agyi rendellenességekhez is vezethet.

Az agyunk alvás közben kimossa a káros toxinokat
Nyugat.hu

Az már bebizonyosodott, hogy az alvásnak nagy szerepe van a tanulásban és az emlékek rögzítésében, de az új tanulmány szerint a valódi funkciója talán nem más, mint a „házimunka”. Az agynak csupán limitált mennyiségű energia áll rendelkezésére, emiatt két funkcionális állapot között kell választania: éber és tudatánál van, vagy alszik és takarít, mondja dr. Maiken Nedergaard, az egyik kutató. Szerinte akár gondolhatunk úgy erre a jelenségre, mint egy házibulira: vagy a vendégeket szórakoztatjuk, vagy takarítunk utánuk. A kettő egyszerre nem működik.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra