Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az Ausztriában oltott ingázók egyre idegesebbek

Aki külföldi munkahelyén részesült a koronavírus elleni védőoltásban, itthon védettségi igazolvány hiányában nem részesülhet a nyitó szolgáltatásokból.

Számos magyar ingázót foglalkoztat a kérdés: Ausztriában vagy Magyarországon adassa be magának a koronavírus elleni védőoltást. Magyarországon egyelőre csak az részesülhet az oltáshoz járó engedményekből, aki hazájában kapta meg az injekciót, az osztrák e-Impfpass rendszerébe azonban a külföldi oltások is bejegyezhetők - írja az ORF .

A héten a Heute című napilap számolt be egy 32 éves bécsi férfi esetéről, akit Szerbiában oltottak be a koronavírus ellen. A férfi a Pfizer-Biontech vakcináját kapta, a második adagot április végén adták be neki. Mivel a balkáni országban elektronikus az oltási rendszer, emberünk csak egy QR-kóddal ellátott igazolást kapott, az oltási bizonyítványába nem jegyezték be a védettséget.

Mivel élni szeretett volna a beoltottakat hamarosan megillető kedvezményekkel, hazatérve a férfi a háziorvosánál, a kerületi hivatalban és a 1450-es számon is érdeklődött oltása ausztriai honosításáról. Kérését mindenütt elutasították, mondván a külföldön beadott oltásokat nem lehet felvenni az e-Impfpass oltóregiszterbe.

A Heute az ügyben megkereste az osztrák Egészségügyi Minisztériumot, ahol viszont azt válaszolták, hogy a külföldön felvett oltásokat is fel lehet jegyezni az oltási rendszerbe. A pótlást bármelyik háziorvosnál, tisztiorvosnál vagy oltópontnál lehet kérni. Hasonló a helyzet azokkal az oltásokkal is, amelyeket valamilyen okból csak az oltási bizonyítványba jegyeztek be – idézi a lapot az ORF.at.

Magyarországon viszont, különösen Sopronban és környékén, azok az ingázók, akik ausztriai munkahelyükön kaptak oltást, egyre inkább hátrányba kerülnek. Sorra nyitnak itthon is a szolgáltatások, csakhogy védettségi igazolványra van szükség mindenhol. Így azok az ingázók, akik ezzel nem rendelkeznek, egyelőre kiszorulnak a gasztronómiából, a kultúrából, a sportból... Felháborítónak tartják, hogy lakóhelyükön, ami sokuknak szülőhelye is, kizárják őket a lassan rendeződő élet sok területéről. Különösen fájdalmas ez a családi programoknál, ha az védettségi igazolványhoz kötött. - számol be az enyugat.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Covid 19

Tovább az oldalra