Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„Az emberi méltóság megcsúfolására nincs mentség” – olvasói levél az olvasói levélről

Egy olvasónk a múlt héten megjelent egészségügyről szóló cikkünkre reagált. Szerinte az észrevételek helyesek, de az orvosok viselkedésére semmi nem lehet mentség.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy vitát robbantott ki a múlt héten megjelent "A mostani rendszer a legjobb katonáit végzi ki" "A mostani rendszer a legjobb katonáit végzi ki" - olvasói levél a magyar egészségügyről 2020. October 07. 07:18 című cikkünk, melyben olvasónk arról írt, hogy az éremnek mindig két oldala van: a betegek és hozzátartozóik egyre gyakrabban panaszkodnak az egészségügyben dolgozók viselkedésére, ám azt is figyelembe kell venni, hogy ezeknek az embereknek egyre nagyobb terhelés alatt kell teljesíteniük.

Ahogy az várható volt, a kommentfelületen is sorakoztak a pro és kontra érvek, ki az objektivitást szorgalmazta, ki az orvosok és ápolók mellett állt ki, mások pedig minden érv ellenére is elfogadhatatlannak tartották a levélben leírt állapotokat.

Olvasónk szerint az egészségügy omladozása miatt az orvosok és ápolók embertelen terhelésnek vannak kitéve (A kép illusztráció)
freepik.com

Egy olvasónk, akinek nagyon hasonló élményei vannak a Markusovszky kórházból, igaz ezek 2013-ban történtek, levélben reagált a cikkre.

Az eredeti levél minden észrevételével és megállapításával egyet ért, ám a konklúziót, miszerint az érem mindkét oldalát meg lehet érteni, nem fogadja el. Szerinte ugyanis nincs mentség arra, ha valaki orvosként egy végstádiumú beteg méltóságának tiszteletben tartása helyett megcsúfolja azt.

A teljes olvasói levél

„Utolsó heteit a Markusovszky kórház belgyógyászatán töltötte, ahol sajnos áldatlan állapotot tapasztaltunk. Motiválatlan orvos, undok nővérek - tisztelet az egy-két kivételnek - kifejezetten ápolatlan és bunkó osztályvezető főorvos és a beteg elhanyagolása.

Eddigre a szervezete már iszonyatosan kimerült, enni-inni is alig tudott, ez a kórházban a szomszéd ágyban fekvő kedves betegen kívül azonban senkit nem zavart. Kicsapták elé az ételt, majd a kör végén érintetlenül vitték is vissza. Senki egy pillanatig sem gondolkodott el rajta, miből nyer a beteg energiát, ha nem eszik-iszik. Szinte már halottként kezelték, noha még magánál volt és tudott mindent, csak épp borzasztó gyenge és kiszolgáltatott volt.“

Megrendített egy október 7-ei olvasói levél, de sajnos nem döbbentett meg. Minden fent idézett mondatával, szavával egyetértek. Hasonló, személyes, nem feledhető emlékeim fűződnek Édesapám fenti intézményben töltött utolsó két hetéhez.

Édesapám 1952-től nyugdíjazásáig volt a nevezett intézmény elismert, páciensei által megbecsült és szeretett orvosa, főorvosa. Kolléga. Viszont mindenkor, így 87. életévének utolsó, kórházban töltött napjaiban is elsősorban ember. Mint mi mindannyian. Sajnos már nem a meggyógyítás lett volna a személyzet (orvosok, ápolók) feladata, hanem mindössze az emberi méltóság tiszteletben tartása, megőrzése az utolsó pillanatig. Ám annak megcsúfolása történt. Mindez 2013-ban, amikor a koronához még egészen más asszociációk kapcsolódtak, mint - sajnos - manapság.

Erre nincs magyarázat! Erre nem mentség az orvosi életforma, illetve a rendszer anomáliái. Ezt nem lehet számtani műveletekkel igazolni, mint azt a kedves Hozzászóló olvasói levele végén megkísérli.

Édesapám a szakmájának élt éjt nappallá téve. Hogy Ő a példaképem, az nemcsak ennek, hanem az Apának, a családjával eltöltött minőségi időnek is köszönhető. Zsigerből utasítok el mindenféle általánosítást és előítéletet. Azonban 2013 óta vannak kivételek…

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jelentem

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra